Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi Truclean W10 Ultra kan dweilen en zuigen

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2 sterren.

THE GOOD

  • Zuigt en dweilt
  • Dweilt op hoge temperatuur
  • Vult zichzelf bij
  • Waanzinnig mooi basisstation

THE BAD

  • Erg zwaar in gebruik
  • Beperkte breedte van de borstel ten opzichte van de enorme voet
  • Geen verlichting voorop
  • Niet heel wendbaar

De presentatie van de Xiaomi Truclean W10 Ultra in München enkele maanden geleden was top. Als opvolger van de Xiaomi Truclean W10 Pro heeft de machine een verwachting waar te maken, wat best een grote uitdaging lijkt te zijn.

Unboxing

Het mooie van dit systeem is dat Xiaomi over alle luxe lijkt te hebben nagedacht. Het basisstation is groot, maar is dan ook in staat om zelf tussentijds het waterreservoir van de machine bij te vullen. Gewoon tijdens het opladen, wat ook automatisch start wanneer de machine in het laadstation wordt geplaatst. Het uitpakken is dus nogal wat werk, maar zeker ook heel bevredigend om te doen.

Prachtig basisstation

Het basisstation is prachtig vormgegeven met mooie, dichte vormen van wit plastic. Alles keurig mat zodat stofjes en krasjes niet snel opvallen. Onderdelen zoals een extra borstel en luchtfiltertje kunnen in het basisstation worden opgeborgen. Alles keurig op een plek en daar worden we heel blij van.

Het basisstation is slim en doet veel meer dan alleen opladen. Wanneer er water bijgevuld kan worden, doet het basisstation dat ook. Je hebt in het basisstation dan ook een groter waterreservoir die de machine aanvult. Een mooi stukje luxe, tenzij je haast hebt en snel tussentijds water bij moet vullen. Dan verplicht de machine je om even je zen momentje op te zoeken. Overigens zit er ook mooie verlichting in het waterreservoir.

De laatste functie van het basisstation is de machine reinigen. Wanneer je de machine terugplaatst, kan het reinigingsprogramma starten en zal de machine de borstels op die manier proberen schoon te stomen. Slim en handig. Tenslotte worden de borstels gedroogd om 55 graden om vochtproblemen te voorkomen. Extreem slim.

De machine zelf

In de Xiaomi Truclean W10 Ultra zit een batterij die sterk genoeg is om 35 minuten te kunnen dweilen. Een groot touchdisplay laat je kiezen tussen de verschillende modi, al kun je het de machine ook zelf laten uitzoeken. Dan zet je hem op automatisch. De machine zal dan ook de zuigkracht wisselen op basis van wat je aan het opzuigen bent. De machine geeft je, soms vaker dan je wilt, Engelstalige opmerkingen over de status. Helaas worden daarbij geen filmpjes weergegeven zoals op concurrerende machines.

De Xiaomi Truclean W10 Ultra is een zakloze stofzuiger. Dit wil zeggen dat al het vuil wordt verzameld in het vuilwaterbakje dat je zelf leeg moet gooien. Vuil wordt nog aardig gescheiden van vies water, zodat je vuil in de vuilnisbak kunt gooien. Een vies klusje, maar wel heel goed dat ze dit zo doen.

De zuig- en dweilervaring

De Xiaomi Truclean W10 Ultra is een machine met een enkele borstelrol. Bij de Dysons is dit geen enkel probleem omdat de machines licht zijn. Hier rust een flinke batterij en een waterreservoir op de rol. Ondanks de wieltjes achterop, zorgt het gewicht ervoor dat de machine zichzelf altijd naar voren blijft trekken. Heb je geen al te sterke polsen, wordt het schoonmaken met de Xiaomi Truclean W10 Ultra al snel vermoeiend. Minder dan met een ouderwetse dweil, maar er zijn concurrenten die dit handiger hebben geregeld.

Ook qua zuigervaring is het resultaat van de borstelrol niet helemaal wat we hoopten. Het formaat is echt een stuk kleiner dan de enorme voet waar hij in zit. Je blijft dus altijd 2 a 3 centimeter van de plinten tijdens het schoonmaken. Dat is onhandig, want dan moet je daar toch weer een andere machine voor pakken. Ook laat de enorme borstelkop zich lastig manoeuvreren, wat de polsen verder vermoeid. Doordat de borstel zichzelf 15 keer per seconde roteert en daarmee 15 keer per seconde zichzelf schoon schrobt, blijft hij wel mooi schoon. Vuil dat je opzuigt komt eigenlijk niet terug op de grond met de volgende rotatie. Dat doen ze dus heel goed.

Er is overigens een hele leuke unieke feature bij deze machine. Het is namelijk mogelijk om hem in water absorptiemodus te zetten. Heb je ergens een plas water liggen, zuigt de machine die keurig weg. Super handig in de badkamer of in de zomer wanneer de kids met natte kleding naar binnen rennen.

Wat ik erg gewend ben is om dit soort machines af en toe even op te tillen. Bijvoorbeeld bij kabels of om op een lastig plekje te komen. Met een hand is dat erg zwaar. Bovendien druk je dan allemaal knoppen in op het handvat, wat weer spraakberichten opstart vanuit de speaker van de machine. Hoewel het handvat er super uitziet, kan het vanuit praktisch oogpunt toch echt wel beter.

De propositie

De laatste tijd hebben we een aantal snoerloze systemen getest om vloeren mee te reinigen. De pionier op de markt is nog altijd Dyson met de V15 Detect Absolute, maar die levert voor ongeveer dit prijskaartje enkel een stofzuiger met heel veel hulpstukken. Dan hebben we de Philips AquaTrio Wet & Dry 9000 Series XW9383/01.

Xiaomi Truclean W10 Ultra vs. Dyson V15 Detect Absolute

Als het gaat om zuigen en losschrobben van vastzittend vuil, wint de Dyson het met gemak van Xiaomi. Al is met maar omdat de machine lichter hanteerbaar is, wel plat op de grond kan zuigen, verlichting aan de voorkant heeft en vrijwel strak langs de plint zuigt. Maar de Dyson dweilt niet. Daar wint de Xiaomi het dan weer functioneel. Heel eerlijk, ik zou ze gewoon naast elkaar hangen en de machine pakken voor de vloerbehandeling die je van plan bent uit te voeren.

Xiaomi Truclean W10 Ultra vs. Philips AquaTrio Wet & Dry 9000 Series XW9383/01

Qua comfort en hygiëne is het niet zo lastig om de Xiaomi op de eerste plaats te zetten. Bij Philips krijg je eigenlijk twee apparaten met een motor. Daarnaast moet je in het bassistation zelf een stekkertje in de motorunit prikken om deze op te laden. Xiaomi’s laadstation is veel eenvoudiger en kan zelfs water aanvullen. Al gaat dat niet zo snel als wanneer je dit handmatig zou doen zoals bij die van Philips. Tenslotte kan de Xiaomi de vloer ook stomen, waar de Philips alleen koude behandelingen doet. Dat zou een verschil kunnen maken in de hygiëne, maar daar kunnen we weinig over zeggen anders dan dat dit een logische win zou zijn. Waar Philips dan weer punten scoort is LED verlichting op de zuigmond en een dweilborstel die smaller is en veel dichter langs de plinten op kan bewegen. De zuigmond van die van Philips mag natuurlijk wel plat over de grond bewegen om lekker ver onder de bank te zuigen.

Conclusie: Xiaomi Truclean W10 Ultra

Wij hebben de Xiaomi Truclean W10 Ultra een tijdje op kantoor gebruikt. Daar vonden we de functie om te dweilen echt lekker vlot, maar zuigen… we waren blij dat we ook nog een Dyson hadden hangen. De machine wordt door alle medewerkers als zwaar en vermoeiend in gebruik ervaren en iedereen geeft feedback dat de borstelkop zo groot is ten opzichte van het oppervlak dat schoon wordt gemaakt, dat het vervelend werken is. Qua design is de machine prachtig en op papier goed uitgedacht. Wij denken dat ze er bij Xiaomi zelf ook wat meer mee moeten werken om te ervaren dat het gewoon beter moet. Het gebruikscomfort van andere merken ligt gewoon vele malen hoger. Deze is vooral mooier dan de rest. We zijn beter gewend van Xiaomi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.