Logo GadgetGear.nl
Dyson V15 Detect
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson V15 Detect Absolute is wel heel slim stofzuigen

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Stofzuiger denkt zelf na over de zuigkracht
  • Vuil beter in beeld door de laser

THE BAD

  • Als doorgewinterde V-series gebruiker moet je wel echt even wennen aan de dynamische zuigkracht

Het was wennen en niet zo’n klein beetje ook. Met de Dyson V15 introduceert Dyson niet alleen een laser om vuil te detecteren, maar ook een motor die zich in zuigkracht aanpast op wat jij moet opzuigen.

Unboxing

Net als bij eerdere generaties, komt Dyson met verschillende pakketten van haar stofzuiger. Wij mochten de zeer royaal verpakte V15 Detect Absolute testen. Deze uitvoering komt met een enorme hoeveelheid accessoires.

Design

Opnieuw kiest Dyson voor een futuristisch ogende steelstofzuiger. Dit zijn we inmiddels ook gewend van het merk, dus we hopen dat dit vooral zo blijft. De stofzuiger is zeer service vriendelijk. Hij laat zich gemakkelijk legen en de Hyperdymium motor die Dyson zelf ontwikkeld zorgt in combinatie met de Root Cyclone technologie voor een sterke en schone luchtstroom.

Deze luchtstroom wordt schoongemaakt door twee filters achterop de machine. Daarvan is één wasbaar en de tweede (het HEPA filter) kun je uitkloppen. Meer onderhoud heb je niet aan de machine. Achterop zit een prachtig display. Dit laat zien in welke modus je aan het zuigen bent. Aan het einde van de zuigbeurt krijg je een statistisch overzicht van alle rotzooi die je hebt opgezogen.

Dyson V15 Display

De piezo stofsensor

Ik noemde het al een beetje in de intro. De nieuwe stofzuigervaring is echt wennen. Zeker wanneer je al jaren elke dag met de snoerloze stofzuigers van Dyson werkt. Dit komt door de nieuwe piezo stofsensor die in de stofzuiger is verwerkt.

Je hebt ongetwijfeld gelezen dat veel mensen teleurgesteld zijn in de accuduur van Dyson snoerloze stofzuigers. Dit komt doordat ze vrijwel altijd op de hardste stand stofzuigen terwijl dit zelden echt nodig is. Sterker nog, bij ons thuis en op kantoor gebruiken we ze standaard in de zachtste stand en dat is doorgaans al prima.

Met de V15 is dit dus veranderd. De piezo sensor meet met behulp van trillingen hoeveel stof en andere rotzooi wordt opgezogen. Op basis hiervan wordt de zuigkracht dynamisch aangepast aan de behoefte. Als je de oudere modellen gewend bent, krijg je de eerste weken echt een onrustig gevoel van deze manier van stofzuigen. Het moet echt even wennen.

Voor de accuduur in combinatie met de zuigeffectiviteit is dit echter geweldig. Je hoeft er zelf namelijk niet meer over na te denken. Bovendien worden de machines op maximale kracht best snel warm en warmte in elektronische apparaten zorgt voor versnelde slijtage. Ook dat probleem wordt op deze manier efficiënt aangepakt. Nog interessanter wordt het verhaal wanneer we naar de nieuwe gemotoriseerde Fluffy borstel kijken.

Fluffy met laserdetector

We trappen meteen af met de meest opvallende accessoire van de Dyson V15 Detect Absolute. Dit is de nieuwe, gemotoriseerde Fluffy vloerborstel. Deze borstel is al jaren mijn favoriet omdat hij perfect presteert op gladde vloeren. Dit door een combinatie van verschillende microvezels. De borstelkop is ook zeer gemakkelijk in onderhoud.

Dyson V15 Detect

De nieuwe versie heeft niet alleen een andere kleur gekregen, maar dus ook een groene laser. Deze projecteert haar licht in een hoek van 45 graden voor de borstel uit, onder een vrijwel vlakke hoek. Dit zorgt ervoor dat het licht weerkaatst op vuil op de vloer en daarmee zichtbaar wordt. De kleur groen is daarom ook een bewuste keuze omdat het menselijk ook dit beter ziet. Daarnaast is de keuze voor een lens in plaats van een spiegel een bewuste keuze voor een rustige projectie door lichtbreking, waarbij het gros van het licht vooruit wordt gestuurd.

De laser is uit te zetten, maar in de praktijk best handig. Bovendien zit er een goed stukje beveiliging op. Wanneer hij dreigt omhoog gericht te worden, schakelt de laser al uit om de kans op oogschade te verlagen.

Dyson V15 Detect Laser

De laser is goed zichtbaar op zowel lichte- als donkere vloeren. Behalve als de vloer vol in de zon staat. Dan merken we dat de laser niet fel genoeg is om het vuil zichtbaar te maken.

Torque vloerzuigmond

In het pakket zit ook de Torque vloerzuigmond. Dit is een gemotoriseerde borstelkop met alleen maar hardere haren. Dit schrobt het vuil echt los uit het tapijt, doordat het vuil echt tussen de vezels weg probeert te zuigen. Bovendien lijkt hij behoorlijk anti-klit te zijn. Ideaal als je een huishouden hebt waar je overal lange haren op de vloer tegenkomt.

Waarom deze geen stoere groene laser heeft? Omdat deze vooral de vezels van jouw tapijtje doet oplichten. Je hebt er dus helemaal niks aan op een zachte vloer.

Schroefvormige klitvrije borstel

Maar er is een gemotoriseerde borstel die nu nog beter tegen lange haren kan. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze borstel een schroefvormige kop om haren effectief weer uit de borstel te werken. Belangrijk om ze goed op te kunnen zuigen. Helaas komt deze nog niet full-zise zoals de twee bovengenoemde borstels. Toch is deze extreem effectief op banken en in de auto.

Accessoire voor moeilijk bereikbare plekken

De eerste Dyson stofzuigers kon je op de zij leggen om daarmee vrijwel vlak onder banken en lage tafels te kunnen zuigen. Met de komst van de gemotoriseerde borstels stopte die bewegingsvrijheid. Met de accessoire voor moeilijk bereikbare plekken krijg je die flexibiliteit weer terug. Sterker nog, het maakt het zuigen onder banken en tafels een stuk gemakkelijker omdat je letterlijk een knik maakt tussen de stang en de V15.

Overige accessoires

Zoals bij iedere Dyson snoerloze stofzuiger, krijg je ook hier de combinatie accessoire die ideaal is voor bijvoorbeeld toetsenborden. Je krijgt de kierenzuiger en de zachte afstofborstel. Daarnaast krijg je ook een borstel voor hardnekkig vuil.

Oplaadstation en accessoire klem

Al jaren klagen we over dat we al die mooie accessoires onvoldoende kunnen opbergen aan het laadstation van de stofzuiger. Sinds vorig jaar zien we bij vrijwel alle pakketten de accessoire klem. Daarmee kun je twee accessoires op de stofzuigerstang klemmen. Tip; gebruik deze voor de lichte accessoires. Op het laadstation kun je ook nog steeds twee accessoires klemmen. Voor de rest moet je een ander plekje zoeken.

Zoals bij vrijwel alle modellen, gaat het om een laadstation dat je aan de wand moet hangen. Het in- en uitnemen van de stofzuiger gaat extreem gemakkelijk. Hierdoor is jouw V15 altijd geladen wanneer je deze nodig hebt. Wordt jouw accu slecht? Dan kun je bij Dyson een extra accupack bestellen. Deze kun je zelf gemakkelijk verwisselen.

Conclusie Dyson V15 Detect Absolute

Als doorgewinterde Dyson V-series gebruiker heb ik me de eerste weken echt geïrriteerd aan de dynamische zuigkracht van deze stofzuiger. Het onrustige motorgedrag voelde gewoon niet goed. Als nieuwe gebruiker heb je hier denk ik wat minder moeite mee, maar voor mij was het echt wennen.

Tot in jouw hoofd de schakelaar omgaat. Dat je denkt; dit is normaal. Dit is het moment waarop de AI in de machine het nadenkwerk voor me gaat doen. En dat is heel prettig. De groene laser was ook echt een eye-opener. Ik heb een vrij lichte vloer thuis en zie nu wanneer het nodig is om nog een keer te zuigen. Ideaal.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Vraag: tot nu toe gebruik ik een sledestofzuiger en heb een redelijk groot huis om te zuigen. Is het zuigen van een flinke ruimte lichamelijk te doen met deze Dyson of ligt het apparaat dan toch te zwaar in de hand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.