Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips AquaTrio Wet & Dry 9000 Series XW9383/01

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm veel mogelijkheden
  • Dweilen en zuigen met dezelfde motorunit
  • Handig opbergrek

THE BAD

  • Het opladen moet gemakkelijker worden

Bij GadgetGear zijn we al jaren fan van draadloos stofzuigen. Maar heel eerlijk, mijn persoonlijke wereld is al jaren beperkt tot wat Dyson doet. Afgelopen maand nam ik een uitstapje in de wereld van Philips, dat heel veel dingen anders doet. En de meeste dingen ook nog eens heel goed.

Unboxing

In de doos van de Philips AquaTrio Wet & Dry 9000 Series XW9383/01 vinden we het motordeel van de stofzuiger, een accupack, een adapter, de stofzuigerstang, een elektrische zuigmond voor vloeren en een smaller model voor stoelen en interieurbekleding, een smalle zuigmond, een wandhouder voor de accupack, de mond en stang van de dweil en het opbergstation voor alle accessoires. Een handleiding en een klein flesje met non-schuimend schoonmaakmiddel maken het af.

De dweil

Laten we meteen met de belangrijkste feature beginnen. De dweil. Hoewel Philips een schoonmaakmiddeltje meelevert, geeft het bedrijf tijdens de demonstratie al aan dat het eigenlijk niet hard nodig is. De borstels zijn sterk en voorzien van microvezels die de grond goed schoonmaken. Wanneer je veel schoonmaakmiddel gebruikt, bestaat bovendien het risico dat dit een filmpje vormt op de vloer, waardoor het goed schoonmaken steeds meer uitdaging vraagt. En het is natuurlijk niet heel duurzaam om schoonmaakmiddel te gebruiken. Philips claimt overigens 99,9% van de bacteriën te doden met het dweilen.

Tijdens onze test hebben we een periode zowel met als zonder schoonmaakmiddel gewerkt. Heel eerlijk, we bespeuren geen verschil. De borstels maken zonder schoonmaakmiddel net zo goed schoon als met. Philips roemt zichzelf dan ook om het ontwerp van de ‘AquaSpin’ vloermond. Nog iets anders dat super comfortabel is, is dat hij zowel vooruit als achteruit schoonmaakt. Je hebt dus minder bewegingen nodig om de vloer schoon te maken.

Ben je klaar en zet je de machine in het opbergstation, dan zal de stofzuiger meteen aanbieden om een schoonmaakprogramma te starten. Handig. Naderhand kun je de borstels gemakkelijk uit het AquaSpin mondstuk ploppen om zo in het opbergsysteem goed te laten drogen. Goed bedacht.

Zoals we van Philips gewend zijn, zijn alle slijtagegevoelige onderdelen gemakkelijk los te koop via verschillende verkooppunten. Daarnaast is er altijd nog de klantenservice.

Zuigen

Voor het zuigen levert Philips twee verschillende, gemotoriseerde opzetstukken. Een traditionele brede en een smalle voor bekleding en andere zwaardere borstel/zuigklussen. Beiden komen met een microvezel borstel om de vloer echt schoon te borstelen.

Philips heeft de grote gemotoriseerde borstel voorzien van drie witte LED’s die vlak over de vloet schijnen. Op die manier zie je niet alleen goed waar je aan het zuigen bent, maar de vervuiling van de vloer komt ook goed in beeld.

Door de stofzuigerstang los te koppelen, hou je een kruimelzuiger over die mooi compact is. Daarnaast is het ook mogelijk om de gemotoriseerde borstelkoppen direct op de kruimelzuiger te zetten. Dat gebruik ik bijvoorbeeld veel voor de trap, vensterbanken etc.

Iets anders handigs is dat je het mondstuk voor het zuigen in spleten ook op de stofzuigerstand kunt klikken. Dat is weer handig om bij hoge plafonds spinnenwebben en stofdraden weg te halen.

Philips vs. Xiaomi TruClean Wet Dry W10

Tijdens onze perstrip met Xiaomi naar Munchen, presenteerde het Chinese merk daar haar alternatief op de dweil/zuigcombinatie van Philips. Het grote verschil is dat Xiaomi het water verhit tot stoom voor het op de vloer wordt gespoten. Dat doet de Philips niet. Maar tijdens de demo van Xiaomi zagen we een verre van schoon een streeploos resultaat. Wel is deze met €599 veel goedkoper, maar zelf zouden we op basis van de eerste resultaten in de Xiaomi gecontroleerde demo omgeving zeker voor Philips gaan.

Philips vs. Dyson

De Dyson V15 kunnen we alleen op stofzuigen met de Philips AquaTrio Wet & Dry 9000 Series XW9383/01 vergelijken. Dyson doet een paar dingen echt heel veel beter. De wallmount is ook meteen de oplader waardoor de machine altijd klaar is voor actie. Bij Philips moet je dan de lader er los in prikken en dat is iets dat hier weleens wordt vergeten in huis. Het legen van de Dyson gaat ook gemakkelijker dan bij Philips, maar dat verschil is niet heel groot. Wat Dyson echt beter doet, is in de gaten houden wat de zuigkwaliteit is. Op basis daarvan weet Dyson waar verstoppingen in het systeem optreden en dit toont de stofzuiger op haar display. De Philips verstopt ook, net als de Dyson. Alleen Philips laat dat niet weten. Dat moet je merken en dan moet je zelf op zoek naar de verstopping. Ik heb het idee dat Dyson iets harder zuigt in hoekjes en randjes, maar de Philips is veel stiller. En de borstels van Philips zijn veel gemakkelijker te ontharen.

Accuduur

De accuduur van de Aquatrio 9000 is sterk afhankelijk van wat je doet. Moppen kost meer energie dan zuigen en zuigen en moppen kun je in verschillende gradaties. Onze Moppend krijg ik onze onderverdieping van 11×6 meter prima schoon op een enkele acculading en dan is er nog genoeg energie om in het basisstation een compleet schoonmaakprogramma te draaien. Stofzuigen kan ik ongeveer twee verdiepingen voor het tijd is om bij te laden. Op dit gebied presteert de combinatie dus prima. Philips verkoopt zelf overigens een pakket van deze 9000 series met een extra batterij. Dit is de XW9385/01 in plaats van de XW9383/01 die wij hebben getest.

Het prijskaartje

Laten we toch weer even de Dyson erbij pakken. Die koop je voor €749 terwijl de combi van Philips €849 kost. Voor die €100 extra koop je de complete dweil optie erbij. Philips kiest er dus niet voor om Dyson op prijs aan te vallen, maar juist op functionaliteit. Hoewel we in deze review de conclusie kunnen trekken dat de absolute zuigkwaliteit en het gemak van de Dyson V15 iets hoger ligt, heb je qua functionaliteit met de Philips AquaTrio Wet & Dry 9000 Series XW9383/01 toch de beste deal.

Onderhoud

Alles dat beweegt en schoonmaakt heeft onderhoud nodig. Ook deze stofzuigercombinatie. Het is mooi om te zien hoe zorgvuldig Philips met dit onderwerp is omgegaan. Alle onderdelen zijn goed uit elkaar te halen om zo verstoppingen op te lossen. De borstels zijn gemakkelijk uit elkaar te klikken om zo haren en andere vervuiling te verwijderen en dan is er nog het zelfstandige schoonmaakprogramma voor de natte borstels met de mogelijkheid om ze los te drogen in de houder.

Conclusie Philips AquaTrio Wet & Dry 9000 Series XW9383/01

We zijn nu een kleine maand ons huis aan het schoonhouden. Ik merk dat mijn vrouw nog regelmatig naar de Dyson grijpt. Het ophangsysteem dat meteen de stofzuiger oplaadt wordt door haar toch vooral gezien als een veel praktischer en handigere oplossing. Zelf merk ik dat ik juist vaker het huis zuig doordat ik bij de Philips gewoon TV kan kijken tijdens het huishouden. Nu het herfst is en de kids de vloer steeds vaker met moddervoetjes vervuilen, is het heerlijk om voor kleine stukken vloer ook even de dweil erbij te pakken. Letterlijk een minuut inspanning en alles is weer schoon bij de deur. Heerlijk!

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.