Logo GadgetGear.nl
samsung galaxy s24 img 20240221 142027 kopie
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy S24 voelt als een iPhone

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Samsung S24 met 4 sterren.

THE GOOD

  • 7 jaar software updates
  • iPhone-achtig design
  • Zeer snel
  • Goed display
  • DeX modus
  • Prima camera's

THE BAD

  • Geen screenprotector
  • Weinig high-end audio en videocodecs

Net als Nothing, kiest Samsung er dit jaar duidelijk voor het iconische iPhone ontwerp over te nemen. Mogelijk in de hoop iPhone gebruikers te laten overstappen naar het Android platform. Gelukkig gaat in die behuizing ook nog een hele comfortabele smartphone schuil met een prima camera.

De Samsung Galaxy S24 Familie

De familie van de S24 bestaat op dit moment uit drie verschillende toestellen. De Samsung Galaxy S24 die we vandaag beoordelen is het standaard model. Daar bovenop is er een S24+. Beiden delen hetzelfde ontwerp, maar hebben qua specs een paar wijzigingen meegekregen. Zo heeft de S24+ ondersteuning voor UWB en een grotere batterij, wat weer terugkomt in het gewicht van het toestel. Ook is het display net een tikje groter met 6,7 inch. De Samsung Galaxy S24 Ultra heeft een snellere chipset, S-Pen, batterij en nog meer premiums.

Samsung Galaxy S24 Familie

Unboxing

Het is een Samsung, dus de levering van de smartphone is zo kaal mogelijk. Je krijgt het toestel met een USB-C kabel, maar zonder een lader, backcover of zelfs maar een screenprotector.  De verpakking is wel lekker klein, dus qua duurzaamheid kan Samsung heel veel meer toestellen in een container kwijt dan wanneer het wel al die accessoires zou meeleveren.

Design

Wie naar de zij- of achterkant van het toestel kijkt, zal van afstand denken dat het hier om een nieuwe iteratie van Apple’s iPhone gaat. Behalve dat de camera’s onder elkaar zijn gezet in plaats van in een vierkant. Is het origineel? Al lang niet meer, maar wel bloedmooi en het toestel ligt gewoon heel fijn in de hand. Dit was gewoon een goede keuze, al zien we ook wel dat de S24 Ultra weer helemaal niet lijkt op dit toestel. Er was dit jaar dus niet echt een ‘designfilosofie’ die door de S24 generatie heen terug te vinden is.

De behuizing van de Samsung Galaxy S24 is IP68 water- en stofdicht. De glazen voor- en achterkant worden bijeengehouden door een aluminium frame. Beide glasplaten zijn Gorilla Glass Victus 2, een compleet nieuwe generatie gehard glas waar Samsung als een van de eersten groots mee mag uitpakken.

Display

De Samsung Galaxy S24 komt met een Dynamic LTPO AMOLED 2X display van 6,2 inch. Dit display heeft een piekhelderheid van 2.6000 nits. In volle zon dus goed bruikbaar. Het display kan tot 120Hz snelheid aan, maar is door de LTPO technologie in staat om dynamisch van snelheid te wijzigen. Dat is weer heel goed voor de accuprestaties. Het display heeft een 19.5:9 beeldverhouding van 1.080×2.340 pixels. Dit levert een scherpte op van 416 pixels per inch. De vingerafdruksensor zit netjes onder het display.

samsung galaxy s24 img 20240221 143055 kopie

Chipset – toch weer een Exynos chipset

Een eigen chipset blijft goedkoper dan die van een andere kopen. Ook als die wat minder presteert. Gelukkig komen de chipsets van Qualcomm en Samsung steeds dichter op elkaar te liggen. Maar alleen Amerikanen en Aziaten krijgen echt maximale snelheden op hun Galaxy S24 smartphones. Hier krijg je die net iets tragere eigen Exynos chipset. Wil je als Europese Samsung fan toch maximale prestaties, moet je doorsparen voor een S24 Ultra.

Ga je wat merken van het snelheidsverschil? Waarschijnlijk niet. De verschillen zijn nauwelijks voelbaar. Wel is het opvallend dat Samsung twee extra CPU’s en een sneller gelokte GPU gebruikt, maar dan nog steeds niet over de prestaties van Qualcomm heen kan. Deze S24 komt dus met 10 CPU’s aan boord. Iets dat vrijwel nog niemand doet.

Zijn er meer verschillen tussen de chipsets? Beiden kunnen met WiFi 7 overweg, net als Bluetooth 5.4. Maar het Exynos 5300 modem heeft een iets lagere downloadsnelheid dan het Qualcomm X75 modem. Bij het uploaden is het verschil bijna een derde in snelheid lager en dat is voor contentmakers wel echt voelbaar. Bovendien wilde het toestel niet met onze Macbook verbinden voor file transfers, waar de S24 Ultra met Qualcomm chipset dat wel netjes deed.

Qua data-opslag heb je twee varianten om mee te dealen. De goedkoopste 128GB S24 werkt nog op basis van UFS 3.1. Alle grotere varianten qua opslag krijgen UFS 4.0 ondersteuning, zoals ons testmodel. UFS 4.0 is in staat om apps en media twee keer zo snel te laden. In alle gevallen krijg je 8GB werkgeheugen.

Overigens gaan er geruchten dat Samsung voor de S25 series mogelijk overschakelt op Exynos voor iedereen. Tot nu toe mocht Samsung de Exynos chipsets niet in de VS gebruiken in verband met een patentgeschil met Qualcomm. Dat zou mogelijk met de nieuwe generatie Exynos chipsets opgelost moeten zijn. Google gebruikt aangepaste Exynos chipsets in haar Pixel toestellen en er zijn een paar kleine Chinese merken die ook Exynos toestellen verkopen. Samsung is stiekem dus best succesvol met haar eigen chipdesigns. De vorige generatie (S23) werd overigens in zijn geheel uitgerust met Qualcomm chipsets.

Android 14 met One UI 6.1

Samsung levert de S24 op met Android 14 en haar eigen One UI 6.1. Het bedrijf belooft je 7 jaar lang van software updates te voorzien. Je kunt dus lang vooruit met het platform. Bovendien zorgt One UI voor een diepere integratie met veel andere Samsung apparaten in huis dan mogelijk is met non-Samsung smartphones. Een groot voordeel voor wie vaker Samsung apparaten koopt.

Voor de streamer

Het display van de Galaxy S24 is vlak, dus geen nare reflecties tijdens het streamen van films en series. Het display kan met haar 120Hz ook prima 60Hz films streamen. HDR10+ wordt ondersteuning, maar dat is niet geheel verrassend, gezien dit technologie van Samsung zelf is. Dolby Vision ontbreekt echter, wat dan weer jammer is. Je kunt op de resolutie van dit display prima FullHD+ content bekijken.

Voor de gamer

De GPU van de Samsung Exynos 2400 chispet draait 31% trager dan die van S24 bezitters met een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 chipset. Hoewel niet super belangrijk, heb je zelfs twee CPU’s meer. Toch presteert de Qualcomm versie 17% beter op de AnTuTu 10 benchmark.  Dat is nogal een verschil. Toch maar grijze import proberen of doorsparen voor de S24 Ultra? Geen nood. Wij hebben ook zitten gamen op het toestel en voelen het probleem niet zo. Het is de purist die het performanceverschil echt zal ervaren. Je wilt overigens niet het 128GB model, maar een grotere S24. De reden is dat de duurdere varianten UFS 4.0 gebruiken, waardoor games en maps twee keer zo snel laden.

Voor de audiofiel

Bleutooth 5.4 wordt ondersteund door de chipset, maar het ontbreken van Quaclomm technologie zorgt ervoor dat haar high-end audioprofielen er ook niet zijn. Je moet het doen met de basis A2DP audiocodec. Daar kun je prima 32-bit hi-res audio over afspelen. Laten we wel zijn, de premium headsets van JBL (ook van Samsung) kunnen ook alleen met A2DP overweg en klinken toch ook nog fantastisch. Maar als audiofiel mis je hier wel echt iets. De speakers zijn ‘tuned by AKG’, ook een Samsung merk.

Voor de kantoorwerker

Als er een ding is dat Google al heel lang goed doet, is het Knox. Het voormalige BlackBerry maakt de toestellen super veilig voor gebruik in grote organisaties. Iets anders is dat de USB-C gebruikt kan worden om een dock te koppelen met toetsenbord, muis en monitor. Jouw toestel verandert dan in een DeX Android desktopcomputer geschikt voor multitasken. Echt super comfortabel. De chipset trekt dit ook echt prima. Je kunt ook gebruik maken van Wireless DeX, maar dit hebben we tijdens de review niet kunnen testen. Een deel van deze review is in DeX modus geschreven.

Voor de fotograaf

Het camera-eiland van de S24 is heel interessant. Samsung is wat zuinig met het plaatsen van echt grote beeldsensoren. Die zijn duur. Waar Chinezen helemaal los gaan, krijg je in dit toestel maar 1 50 megapixel camera. Dit is ook waarom je die hoge resolutie echt apart moet activeren in de fotocamera. Anders fotografeer je alles standaard op 12 megapixel. Op 50 megapixel is zoomen uiteraard ook niet meer mogelijk.

De main camera meet 50 megapixels met een heel aantrekkelijke lichtgevoeligheid van f/1.8. Deze 24mm camera beschikt over dual pixel PDAF en optische beeldstabilisatie. Samsung gaat echt voor maximale kwaliteit op de meest gebruikte camera en dat bevalt ons zeker.

De telelens krijgt ook optische beeldstabilisatie, maar met een 10 megapixel beeldsensor worden de plaatjes wel een heel stuk kleiner. Deze heeft een lichtgevoeligheid van f/2.4 en kun je vergelijken met een 67mm cameralens. Net als de main camera, zijn de pixels met een formaat van 1.0µm erg groot om maar zo veel mogelijk licht te kunnen vangen.

De ultragroothoek is een 12 megapixel camera. Deze is met f/2.2 een stuk minder lichtgevoelig dan de main camera, terwijl het ook hier nog gewoon om een prime lens gaat. Met 1.4µm zijn de pixels nog groter. De lens is vergelijkbaar met een 13mm lens ofwel 120 graden. Dit is een heel prettige hoek voor een ultragroothoek.

Kijken we naar de foto’s, dan zijn de prestaties over het algemeen prima. In het donker heeft hij wel wat moeite. De food foto’s waren ondanks de AI niet heel lekkermakend en ook de witbalans laat zich prima foppen door een haardvuurtje.

Voor de videograaf

Samsung verkoopt al jaren 8K TV’s en de S Series staat al jaren garant voor het kunnen schieten van 8K video’s. Zo ook deze S24. Je kunt deze op maximaal 30 frames per seconde vastleggen.

In 4K kun je al op 60 frames per seconde filmen en op FullHD klik je zelfs naar 240 frames per seconde. Je kunt dus al snel prachtige slow motion video’s vastleggen. Uiteraard kun je filmen in HDR 10+, maar niet met Dolby Vision ondersteuning.

Voor de sporter

Ondersteuning voor alle grote satellieten is aanwezig. Jouw positie wordt dus snel vastgelegd met behulp van GPS, GLONASS, BDS, GALILEO en QZSS. Bovendien past het kleine toestel gemakkelijk in je broekzak.

Batterijduur

Qua batterijduur haalt het toestel gemakkelijk het einde van de dag en nog heel wat meer. De Exynos chipset is echt lekker energiezuinig. Opladen gaat nog niet heel vlot met deze chipset. Bedraad kun je tot 25 Watt laden. Draadloos ben je, net als een echte iPhone, beperkt tot 15 Watt. Hier heeft Samsung nog altijd een enorme achterstand ten opzichte van de Chinese merken.

Conclusie Samsung Galaxy S24

Zo door de review heen, lees je dat Samsung op verschillende fronten echt aan het besparen is geweest. Geen Dolby Vision. Geen high-end audio codecs. Eigen chipset. Het zijn allemaal besparingen die het gros van de gebruikers zeer waarschijnlijk niet zullen voelen. Daar staat tegenover dat het prijskaartje van de S24 best gunstig uitvalt. Zeker wanneer je beseft dat je 7 jaar door kan met dit toestel. En daar worden we dan wel heel blij van.

Samsung Galaxy S24 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.