Logo GadgetGear.nl
samsung galaxy s24 ultra img 20240221 142405 kopie
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy S24 Ultra is wel echt heel Ultra

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Samsung Galaxy S24 Ultra met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg groot en heel fijn display
  • Waanzinnig snel
  • Hele fijne S-Pen

THE BAD

  • Mist high-end audio codecs
  • Data transfers gingen niet probleemloos met macOS

Het verschil tussen de Samsung Galaxy S24 en de Galaxy S24 Ultra voelde nog nooit zo groot als dit jaar. De Ultra is groter, heeft echt een eigen productontwerp, de S-Pen en een veel snellere chipset dan het op de iPhone lijkende basismodel uit de S24 Series.

De Samsung Galaxy S24 Familie

De familie van de S24 bestaat op dit moment uit drie verschillende toestellen. De Samsung Galaxy S24 die we vandaag beoordelen is het standaardmodel. Daar bovenop is er een S24+. Beiden delen hetzelfde ontwerp, maar hebben qua specs een paar wijzigingen meegekregen. Zo heeft de S24+ ondersteuning voor UWB en een grotere batterij, wat weer terugkomt in het gewicht van het toestel. Ook is het display net een tikje groter met 6,7 inch. De Ultra heeft een snellere chipset, S-Pen, batterij en nog meer premiums. Die laatste beoordelen we vandaag in deze review.

Samsung Galaxy S24 Familie

Unboxing

Het is een Samsung, dus de levering van de smartphone is zo kaal mogelijk. Je krijgt het toestel met een USB-C kabel, maar zonder een lader, backcover of zelfs maar een screenprotector.  De verpakking is wel lekker klein, dus qua duurzaamheid kan Samsung heel veel meer toestellen in een container kwijt dan wanneer het wel al die accessoires zou meeleveren.

samsung galaxy s24 ultra img 20240221 142326 kopie

 

Design

Waar we bij de S24 toch duidelijk zagen dat de ontwerpers naar Apple keken, is de S24 Ultra voorzien van een veel meer, echt eigen design. Geen rechte, maar ronde hoeken om het vlakke display heen, welke Samsung ook meer ruimte geven om met de inhoud van de behuizing te spelen. Zowel de voor- als achterkant bestaan uit Gorilla Glass Armor, een nieuw type glas van deze fabrikant. Deze glazen panelen worden bijeengehouden door een titanium frame. Daarmee kiest Samsung dezelfde route als Apple als het gaat om het materiaalgebruik voor het frame. De behuizing is IP68 water- en stofdicht. De S-Pen stylus zit in de behuizing van de smartphone zelf weggewerkt. Zo zien we het graag.

samsung galaxy s24 ultra img 20240221 142305 kopie

Het display van de S24 Ultra bevat ook een zogenaamde ‘digitizer’. Hierdoor kun je de S-Pen stylus gebruiken. De software van Samsung levert brede ondersteuning voor de S-Pen, zodat je deze zowel creatief als productief optimaal kunt inzetten op het toestel.

Display

De S24 Ultra is het eerste toestel ter wereld met Gorilla Glass Armor om het display te beschermen. Dit is een aluminosilicaat glasplaat. Glas waarin aluminium, silicium en zuurstof worden aangemengd met kationen als tegenion. Door het gebruikte proces zou het glas drie keer sterker zijn dan andere merken die met dezelfde mineralen glas fabriceren. Iets dat we in kader van de afspraken met Samsung rondom het beschadigen van de sample niet hebben getest… bovendien kunnen we hier bij GadgetGear simpelweg geen labtests doen. Je moet dus, net als ons, op de wetenschappelijke uitleg vertrouwen ;-).

samsung galaxy s24 ultra en s24 scherm aan
Rechts de Galaxy S24

Kwalitatief ligt daar hetzelfde Dynamic LTPO AMOLED 2X display onder van de S24. Ook hier haalt het display 120Hz en is in staat om HDR10+ beelden weer te geven met een maximale helderheid van 2.600 nits. Ook hier kiest Samsung ervoor niet te investeren in Dolby Vision ondersteuning, maar te kiezen voor haar eigen HDR10+ protocol.

Met een doorsnede van 6,8 inch, krijg je ook echt een flink display om naar te kijken. Wanneer je bedenkt dat de Samsung Galaxy Z Fold5 een 7,6 inch display heeft, is het verschil voor het streamen van films en series niet eens zo heel groot meer. Voor productiviteit blijft de Fold5 natuurlijk wel veel meer ruimte bieden met haar display.

In totaal krijg je 1.440 x 3.120 pixels om naar te kijken op een 19.5:9 beeldverhouding. Dat is een scherpte van 505 pixels per inch. Ja, worden we wel heel erg enthousiast van.

samsung galaxy s24 ultra en s24
Links de Galaxy S24 Ultra

Chipset – een echte Qualcomm

In tegenstelling tot de S24, krijgt de Samsung Galaxy S24 Ultra wel de snelle Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 SM8650-AC 4nm chipset mee. Het snelste dat je op de markt zal vinden en zo’n 10% sneller in de benchmarks dan de Samsung Exynos chipset die in de S24 ligt. Deze prestaties worden onder anderen mogelijk gemaakt door de snelle Adreno 750 GPU die eveneens in deze chipset terug te vinden is. P.s. de Qualcomm haalt deze prestaties met 1 CPU cores minder dan in de Exynos chipset. Is dat verschil in prestaties voelbaar? Nee, dat eigenlijk niet.

samsung galaxy s24 ultra img 20240221 142552 kopie

Qua dataopslag krijg je op alle varianten van de S24 Ultra netjes UFS 4.0 opslagruimte. Er zijn 256GB, 512GB en 1TB varianten van de telefoon. Allemaal komen ze ook met 12GB RAM werkgeheugen.

Overigens gaan er geruchten dat Samsung voor de S25 series mogelijk overschakelt op Exynos voor iedereen. Tot nu toe mocht Samsung de Exynos chipsets niet in de VS gebruiken in verband met een patentgeschil met Qualcomm. Dat zou mogelijk met de nieuwe generatie Exynos chipsets opgelost moeten zijn. Google gebruikt aangepaste Exynos chipsets in haar Pixel toestellen en er zijn een paar kleine Chinese merken die ook Exynos toestellen verkopen. Samsung is stiekem dus best succesvol met haar eigen chipdesigns. De vorige generatie (S23) werd overigens in zijn geheel uitgerust met Qualcomm chipsets.

Android 14 met One UI 6.1

Samsung levert de S24 Ultra op met Android 14 en haar eigen One UI 6.1. Het bedrijf belooft je 7 jaar lang van software updates te voorzien. Je kunt dus lang vooruit met het platform. Bovendien zorgt One UI voor een diepere integratie met veel andere Samsung apparaten in huis dan mogelijk is met non-Samsung smartphones. Een groot voordeel voor wie vaker Samsung apparaten koopt.

Helaas blijkt dat hij de file transfer van de S24 naar onze MacBook, de bestanden corrupt zijn geraakt. We konden deze ook niet herstellen en het toestel was alweer terug bij Samsung. We hebben ter illustratie screenshots geplaatst van onze S24 review.

Voor de streamer

Het display van de Galaxy S24 Ultra is vlak, dus geen nare reflecties tijdens het streamen van films en series. Het display kan met haar 120Hz ook prima 60Hz films streamen. HDR10+ wordt ondersteuning, maar dat is niet geheel verrassend, gezien dit technologie van Samsung zelf is. Dolby Vision ontbreekt echter, wat dan weer jammer is. Je kunt op de resolutie van dit display prima FullHD+ content bekijken.

Voor de gamer

Je krijgt de snelste chipset en de snelste GPU. De Samsung Galaxy S24 staat dus erg hoog in de benchmarks. Je koopt voor gaming echt een monster van een smartphone.

samsung galaxy s24 ultra img 20240221 142055 kopie

Voor de audiofiel

Bluetooth 5.3 wordt ondersteund door de chipset, maar het ontbreken van Quaclomm technologie zorgt ervoor dat haar high-end audioprofielen er ook niet zijn. Je moet het doen met de basis A2DP audiocodec. Daar kun je prima 32-bit hi-res audio over afspelen. Laten we wel zijn, de premium headsets van JBL (ook van Samsung) kunnen ook alleen met A2DP overweg en klinken toch ook nog fantastisch. Maar als audiofiel mis je hier wel echt iets. De speakers zijn ‘tuned by AKG’, ook een Samsung merk.

Voor de kantoorwerker

Als er een ding is dat Google al heel lang goed doet, is het Knox. Het voormalige BlackBerry maakt de toestellen superveilig voor gebruik in grote organisaties. Iets anders is dat de USB-C gebruikt kan worden om een dock te koppelen met toetsenbord, muis en monitor. Jouw toestel verandert dan in een DeX Android desktopcomputer geschikt voor multitasken. Echt super comfortabel. De chipset trekt dit ook echt prima. Je kunt ook gebruik maken van Wireless DeX, maar dit hebben we tijdens de review niet kunnen testen. Een deel van deze review is in DeX modus geschreven.

samsung galaxy s24 ultra img 20240221 142043 kopie

Voor de fotograaf

Samsung maakt bijzondere keuzes voor het camera-eiland. De Chinese merken strooien met hoge megapixels op alle lenzen, maar Samsung heeft alleen één megapixelknaller achterop zitten. De main camera schiet dan ook meteen met 200 megapixels met een lichtgevoeligheid van f/1.7. Dit is echt heel goed. Er ligt een 24mm zoomlens op en de pixels hebben nog altijd het flinke formaat van 0.6µm. Maar als je op 200 megapixels foto’s wil schieten, moet je die modus wel altijd handmatig selecteren, anders krijg je 12 megapixel plaatjes.

samsung galaxy s24 testfoto 20240225 125708 kopie

De overschakeling naar de telelens is enorm. Je levert 95% van de megapixels in, want de telelens komt niet verder dan 10 megapixels met daarop een 67mm lens. Schakel je naar de periscoop zoomlens, dan krijg je ineens weer 50 megapixels om op te werken. Een stapje terug naar de 13mm groothoek en je zit weer op 12 megapixels. Wil je uit alle lenzen het maximale, ben je dus flink aan het schakelen tussen de megapixels. Wel moeten we toegeven dat de kwaliteit van alle camera’s echt wel goed is in fotografie. Alleen bij het vastleggen van een haardvuurtje gaat het qua kleurbalans mis.

Ook voor selfies heb je weinig te klagen. 12 megapixels met een lichtgevoeligheid van f/2.2 is echt niet slecht voor een dergelijk kleine lens, al krijgt hij het wel heel zwaar bij weinig licht.

Voor de filmer

De filmer kan natuurlijk in 8K filmen, met maximaal 30 frames per seconde. Dan doen ze lekker. Op 4K kun je tot 120 beelden per seconde klimmen en op FullHD zelfs 240. Filmen kan ook in Samsung’s HDR10+ formaat. Ook hier echt weer lof voor de prestaties. Helaas bleek dat bij de file transfer een aantal bestanden corrupt waren, dus onze YouTube video bevat minder testbeelden dan gepland.

Voor de sporter

Ondersteuning voor alle grote satellieten is aanwezig. Jouw positie wordt dus snel vastgelegd met behulp van GPS, GLONASS, BDS, GALILEO en QZSS. Bovendien past het kleine toestel gemakkelijk in je broekzak.

samsung galaxy s24 ultra img 20240221 142314 kopie

Batterijduur

Qua batterijduur haalt het toestel gemakkelijk het einde van de dag en nog heel wat meer. Bedraad kun je tot 45 Watt laden. Draadloos ben je, net als een echte iPhone, beperkt tot 15 Watt. Hier heeft Samsung nog altijd een enorme achterstand ten opzichte van de Chinese merken. De batterij meet een flinke 5.000mAh.

Conclusie Samsung Galaxy S24 Ultra

Geen Dolby Vision. Geen Dolby Audio of zelfs aptX HD. Samsung kiest voor slimme besparingen om de productiekosten van de S24 Ultra interessant te houden. Toch zal de gemiddelde gebruiker daar niet van wakker liggen. Voor productiviteit en entertainment haal je immers een echt beest in huis. Als je dan ook nog beseft dat Samsung belooft tot 7 jaar software updates uit te brengen, dan is het ook nog eens een heel duurzame aankoop. Daar moet je toch heel blij van worden.

Samsung Galaxy S24 Ultra kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Hoe lijkt de S24 op de iPhone? Ik heb heel toevallig beide telefoons (S24 en iPhone 15) omdat mijn werktelefoon toevallig tegelijkertijd vernieuwd moesten worden met mijn eigen telefoon en ik vind ze helemaal niet op elkaar lijken. Ja ok, overeenkomsten, maar dan kan je over alle telefoons wel van alles roepen. Verder is de S24 een voortzetting van de S23 en S22, dus gewoon de lijn die Samsung al jaren aanhoudt. De enige Android-telefoon die echt op de iPhone lijkt is de Nothing Phone.
    Dat de Qualcomm veel sneller is dan de Exynos valt ook wel meer. In de Wildlife benchmark van 3D mark wel, daar scheelt het 20% tussen de Ultra en de 24+. Maar buiten deze benchmark scheelt het allemaal niet zoveel.
    De audiofiel luistert trouwens geen muziek via bluetooth. 🙂 En A2DP is eigenlijk prima met dat bandbreedte, wat het heeft als voordeel dat muziek niet omgezet hoeft te worden. Iets als aptX is beter in het compromeren, maar klinkt zeker niet perse beter (potentieel wel, maar op het moment dat je dit verschil belangrijk vindt kun je beter naar bedrade audio luisteren). Trouwens, Samsungtelefoons hebben toch ook SSC? Ik weet niet of dat ondersteund wordt door de Samsung/Harman Kardon-dochtermerken, maar Samsung zelf wel. Moet je eens proberen, een Galaxy Buds-product met een Samsungtelefoon en dan een andere. Merk je echt het verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.