Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Wiz Portrait Smart Desk Light – Bureaulamp met Ringlight-functie en Matter

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Wiz Portrait Smart Desk Light met 4 sterren.

THE GOOD

  • Bureaulamp + kamerverlichting + ringlight
  • Matter-ondersteuning
  • Gebruiksvriendelijke app
  • Presteert binnen het concept nagenoeg perfect

THE BAD

  • Design voor specifieke settings
  • Pairing wat onhandig
  • Alleen via de app te bedienen, niet via je PC

We kregen van Wiz de kans om de Wiz Portrait Smart Desk Light te testen. We hebben het daarmee simpel gezegd een bureaulamp met een ringlight-stand en verschillende lichtprofielen die aangestuurd kunnen worden via Matter.

Normaal is een bureaulamp een redelijk rechttoe-rechtaan apparaat. Echter, de mogelijkheid om exact het juiste lichtsignatuur te kunnen kiezen draagt natuurlijk bij aan hoe je achter je bureau zit. En als je dan ook nog een ringlight-functie hebt, biedt dat een praktische optie voor hen die gebruik maken van videobel-applicaties. We hebben het dus over een doorevolutie van wat normaal een simpel product is met features die daadwerkelijk praktische flink wat zouden kunnen bijdragen in plaats van dat het vooral leuk is dat het kan, maar amper gebruikt zal worden (een benadering waar we bij GADGETGear.nl overigens weinig problemen mee hebben).

 

Uitpakken

De Wiz Portrait zit in een simpele doos die naar het idee van uw reviewer er iets te kleurig uit zit. Het komt een beetje over als iets dat je in een feestwinkel koopt. Maar goed, verder niet interessant. In de doos zelf vinden we de lamp en een USB-C-naar-USB-A-kabel. Dit is naar ons idee een vrij goedkoop uitgevoerde kabel. Normaal niet erg voor iets dat je in de meeste gevallen zal laten liggen, maar een bureaulamp zou profiteren van een meer flexibele kabel zodat deze wat makkelijker weg te stoppen c.q. langs minder zichtbare plekken te leiden is.

 

Geen lader meegeleverd

Er wordt dus geen losse stroomadapter meegeleverd. Het lijkt erop dat men ervan uit gaat dat de lamp in een computer gestoken wordt of dat men denkt dat iedereen wel een lader thuis heeft liggen. We testten de lamp op een USB-poort met een uitgangsstroom van ongeveer 420 mA. De maximale lichtopbrengst van de hoofdverlichting zit op ongeveer 940 lux en met lader ongeveer 100 lux hoger (gemeten vanaf de voet van de lamp met het koel-witte-profiel). Het verschil is in de praktijk daarmee amper merkbaar.

 

Ontwerp

De WiZ Portrait heeft een clean ontwerp meegekregen. De lamp heeft twee lichtbronnen. Een ringlicht aan de bovenzijde en een tweede lichtbron welke naar beneden schijnt. Op deze manier verlicht de lamp behalve je bureau ook de omgeving wanneer je ervoor kiest beiden bronnen ingeschakeld te houden. De lamp biedt het volledige witte kleurenspectrum (2.700K – 6.500K) en de opgegeven helderheid kan worden aangepast tot maximaal 500 lumen op de neerwaartse lichtbron en 100 lumen op de ringverlichting.

Kantel je de lampkop naar de verticale stand, dan heb je een ringverlichting.  Afhankelijk van je instellingen blijft de hoofdverlichting (neerwaartse verlichting) die nu aan de achterzijde zit, aan, of schakelt deze uit.

De lamp, welke rond de 2 kg weegt, zou op iedere vlakke ondergrond stabiel moeten staan met rubberen voetjes die over bijna de volledige omtrek van de voet geplaatst zijn.

 

Matter

De Wiz Portrait biedt ondersteuning voor Matter. Matter is een verbindingsstandaard welke geïnitieerd is door verschillende fabrikanten van domoticaproducten.  Inmiddels hebben we het over een coalitie van partijen als Google, Apple, Amazon, Huawei, Zigbee en Ikea, wat suggereert dat de standaard haar toekomst redelijk zeker is.

Hopelijk volgen steeds meer fabrikanten deze standaard, zodat we incompatibilities die we tussen merken veelal zien en soms zelfs binnen een merk (Wiz valt onder Signify net als Philips Hue en communiceert soms ook Philips als merknaam), snel tot een verleden horen.

Wil je lamp overigens managen in je smartomgeving van keus, denk aan Google Home, Alexa of Apple HomeKit, dan heb je nog wel een hub nodig die Matter ondersteunt. Via Wiz-app kan je dan de betreffende code vinden voor de lamp.

 

Pairen

Pairen ging op een wat vreemde manier. We hadden eigenlijk verwacht via een soort fastpair-construct (dat je telefoon zelf het apparaat ziet bij het inschakelen ervan) of iets dat op het pairen via bluetooth lijkt (door bijv. een knop in te houden op de lamp) het apparaat te kunnen verbinden met onze telefoon. De popup die we op ons toestel kregen vroeg echter om een QR-code te scannen. Deze bleek te staan op een papieren document dat in de doos zat, waar je deze bijvoorbeeld aan de onderzijde van de voet had verwacht.

Zonder de QR-code is het eigenlijk best wel een geklooi om de lamp gepaired te krijgen. In de handleiding staat dat je beiden knoppen tegelijkertijd 5 seconden moet inhouden, maar dit werkte voor ons exemplaar niet. Bij het inpluggen begon het ding te pulseren met een knipperfrequentie van ongeveer 1 keer per seconde. We moesten zelf uitvinden dat een paar keer op de ‘off’-knop gedrukt moet worden om de lamp uit te schakelen en vervolgens het pairingproces volgens de stappen in de handleiding te kunnen beginnen.

 

Wiz app

Aanpassen van de verlichting kan via de Wiz App voor de beide verlichtingen (aangeduid met zone A en B) apart. Naast de helderheid en kleurtemperatuur  kan je ook lichtprofielen toewijzen welke variëren van een geanimeerd profiel tot iets met gewoon een bepaalde kleurtemperatuur en helderheid.

In de app kun je ook schema’s instellen zodat het licht verandert volgens een tijdschema. Je kunt zelf een schema instellen waarbij het licht vanaf een bepaald tijdstip inschakelt met een bepaald profiel en ook weer uitschakelt. Ook is het mogelijk om een bepaald ritme in te stellen en het licht een biologisch circadiaan ritme laten volgen conform een idee van optimale verlichting gedurende de dag. Je begint dan met helder licht om ‘s ochtends wakker te worden en gedimd, gelig licht voor het slapengaan. Het moet zelfs mogelijk zijn de lamp als bewegingssensor te gebruiken via de Wiz-app, maar hier zijn minimaal twee lampen voor nodig, dus hoe dit precies in zijn werk gaat konden we niet testen.

 

Als lamp

Ok, hoe is de Wiz Portrait Smart Desk Light als lamp dan? Allereerst het uiterlijk. Deze is weliswaar vrij simpel gehouden, maar we denken dat het design het beste past in een cleane omgeving met weinig kleurvariatie. Denk aan een volledig wit of zwart bureau. Het is verder voor een bureau niet bepaald een artikel met een kleine footprint.

Als bureaulamp en als beperkte kamerverlichting hebben we niets over de lamp te klagen. Het is makkelijk om de lamp aan- en uit te kunnen zetten, plus de helderheid te kunnen variëren op de lamp zelf en middels het kantelen zelf de ringlight te kunnen activeren conform het profiel dat je vooraf ingesteld hebt. De lamp is uiteraard niet bedoeld als volledige kamerverlichting, maar we denken dat de gemiddelde slaapkamer waar het bureau sowieso meestal het focuspunt is, met gemak voldoende verlicht wordt om alles te kunnen doen.

Een ringlight richt je het liefst enigszins centraal op je, of om het licht vanuit een andere hoek te compenseren. Dat betekent dat je dus dat de plaatsing van de bureaulamp geleid wordt door waar je gezicht wel of niet goed verlicht wordt (al kun je de lamp ook steeds verplaatsen natuurlijk). We denken dat als je de lamp ergens aan de zijkant kan zetten van je bureau, het prima is. Misschien achter je laptop als je een wat kleiner exemplaar hebt. Heb je een wat groter exemplaar zoals het 17″-exemplaar van uw reviewer of een setup met vaste monitoren, dan  is de lamp simpelweg te kort om deze achter je scherm te plaatsen en moet je voor een centrale plaatsing accepteren dat de lamp voor je beeld staat.

Als ringlight, gezien het kleurbereik waarbinnen je kan kiezen en de helderheid, voldoet het apparaat gewoon prima. De verlichting is vrij soft, en moet precies te krijgen zijn zoals je deze wil.

Enkel bediening via de app

Nadeel is dat je de lamp enkel via de app kan configureren, waar je wellicht wat dingen het liefst op je PC zou willen bijstellen, aangezien je daar ook je stream of videobel-app managet. De bediening via de app is zeker niet onwerkbaar, zeker aangezien de app zo goed is, maar het is gewoon praktischer om een stuk randapparatuur dat je combineert met PC-gebruik, ook via je PC te kunnen configureren.

 

Conclusie

De Wiz Portrait Smart Desk Light is een bureaulamp die ook je kamer kan verlichten door de lamp aan de bovenzijde. Diezelfde lamp fungeert als een ringlight als je de kop van de lamp kantelt. Conform dit concept kunnen we weinig over de lamp en de verlichtingsprestaties zeggen waar we kritisch op moeten zijn. Wel blijft de vraag voor wie de lamp precies is. De lamp heeft een vaste lengte wat betekent dat onder bepaalde omstandigheden de lamp een monitor blokkeert of gewoon lastig te plaatsen is op een werkplek.

De Wiz-app is erg gebruiksvriendelijk en ook esthetisch prettig vormgegeven. We durven wel zo ver te gaan dat we uitkijken naar het toevoegen van meer Wizlampen en eens uit te proberen wat voor profielen er mogelijk zijn die een praktische meerwaarde vormen voor een huishouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.