Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Het gaat niet goed bij Signify

Er is een flinke reorganisatie gaande bij Signify. Het merk achter Philips Hue blijkt het zwaarder dan ooit te hebben nu het niet alleen onder vuur ligt door vele concurrenten in de slimme verlichting, maar het ook ruzie maakt met TP Vision, dat eigenaar is van Philips Ambilight. Naast Philips Hue, is Signify ook eigenaar van het concurrerende Wiz platform. Daar staat het Philips logo al lang niet meer op om geld te besparen.

Afgelopen week kondigde Signify dan ook aan dat het een flinke reorganisatie gaat uitvoeren. In totaal moet de organisatie zo’n €200.000.000 per jaar gaan besparen. Net andere woorden, er gaan banen verdwijnen.

Signify gaat eerst aan de slag om haar business te vereenvoudigen. Het zogenaamde Bow-Tie model waarbij een enorme waaier aan producten en diensten worden geconsolideerd zodat klanten het weer snappen, om daarmee de ruimte voor nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken.

Zakelijke markt

Signify gaat zo snel mogelijk over op een model met vier business units. Zakelijk, Consumenten, Traditionele verlichting en componenten voor verlichting. Zakelijk ontwikkelt Signify al jaren fantastische producten voor installateurs waar je op GadgetGear.nl vrijwel niets over hoort. In heel wat kantoorpanden worden werkplekken al slim verlicht. Net als op scholen.

Consumentenmarkt

Voor consumenten blijft de focus op de Hue en WiZ lijnen. Eigenlijk waar je hier altijd over hoort. Sinds Signify het mogelijk heeft gemaakt voor Samsung TV’s om direct Hue lampen aan te mogen sturen zonder dure hardware daartussen, is de liefde met de consumententak van TP Vision echter wel helemaal over. Daar komen ze nu met meer producten met Ambilight erin. Denk aan speakers voor in de woonkamer. Tegelijkertijd stopte TP Vision juist met het direct ondersteunen van Philips Hue, waardoor eigenaren van nieuwe Philips TV’s ineens over moeten op die dure extra hardware die Samsung kopers niet meer nodig hebben. Echt een slecht verhaal.

Philips Hue Beveiligingscamera en sensoren

Bovendien ging Hue dit jaar iets nieuws doen waar niet iedereen helemaal overtuigd van is. Het kwam met peperdure beveiligingsoplossingen om daarmee de concurrentie aan te gaan met alle merken die al heel lang in die markt zitten. Of Hue dit wilde avontuur en bijbehorende investeringen gaat doorzetten weten we op dit moment nog niet.

Componenten

Signify hoopt ook in de componentenmarkt haar aandeel te kunnen vergroten. Onduidelijk is of dit puur om componenten zal gaan, of dat rechten op intellectueel eigendom hier ook onder vallen. Denk bijvoorbeeld aan Friends of Hue waarmee andere merken Hue producten op de markt kunnen brengen.

Traditionele verlichting

Tenslotte is er dan nog de traditionele verlichtingsmarkt. De eenvoudige LED’s, TL’s etc. Ook dat is nog altijd een enorme markt die ergens zweeft tussen consument en zakelijk.

Wat we gaan merken van de reorganisatie is onduidelijk. Hij is al wel in volle gang en moet komend jaar afgerond worden.

5 reacties

 1. Jammer want de kwaliteit van hun producten is goed.
  Alleen luistert Signify niet goed naar de markt.
  Neem hun kerstverlichting,alle concurrenten hebben ieder ledje in hun string adresseerbaar .
  Signify komt met delen in de string die adresserbaar zijn.
  Ik heb al van velen gehoord dit jammer te vinden en te kiezen voor een ander merk.
  Ikzelf heb ledspotjes in de onderkant van de trap die niet te verwisselen zijn,dus domme verlichting. Die ik moet schakelen met een slimme schakelaar.
  Hiervoor ben ik een inbouw slimme schakelaar nodig die Signify niet levert.
  Dus dan ben je weer afhankelijk van een derde partij.
  In mijn vrienden en kennissen kring toch een veelgehoorde klacht/gemis.
  Ik begrijp dat Signify liever slimme lampen levert daar het verdienmodel hoger zal zijn.
  Maar in bepaalde gevallen zal dat gewoon niet gaan , door beperkte inbouw/aansluit mogelijkheden
  Dan een camera oplossing die duur is ,een abbo vereist en het dan net niet helemaal is.
  Signify luister eens naar de consument of kijk eens op de tech sites waar vele mensen met goede realiseerbare ideeën zitten.
  De wereld om ons heen krijgt steeds meer te maken met home automation,dus in principe zouden jullie meer moeten gaan verkopen ipv minder.

 2. Idd een inbouw slimme schakelaar voor aansturing van “domme” verlichting ontbreekt helaas in het gamma. En alternatieven werken niet echt.flink balen! En de beëindigde samenwerking met TP Vision is helemaal een slechte stap. Nu nog een zwaardere bridge verschillende gebruikers zitten al aan de limiet!

 3. Aqara heeft een inbouw module voor domme schakelaars. Het werkt snel en zonder problemen, dus werkt PERFECT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.