Logo GadgetGear.nl
Picture of Ben van Zijl
Ben van Zijl

Review: Philips Hue Wall Switch Module

Ben van Zijl beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Twee in een pakje
 • Twee schakelaars op één module
 • Eenvoudig te installeren

THE BAD

 • App nog niet geheel in het Nederlands
 • Meegeleverd aansluitmateriaal te klein voor gebruik achter een dubbel stopcontact

Signify maakt onder de naam ‘Philips Hue’ al bijna tien jaar slimme verlichting. Waar Hue eerst marktverkenner was, en een slimme lamp in huis iets waar je aan die goede oude koffieautomaat over op kon scheppen, zijn slimme lampen nu voor een paar euro zelfs bij de koopjesdiscourter, drogist en tuincentrum te koop. Aanbod en vraag lijken snel te groeien, en Hue zal moeten blijven innoveren om haar positie te behouden.

Recent lanceerde Hue de wall switch. Weet Philips/Signify hiermee opnieuw te vernieuwen? Hieronder lees je wat de wall switch is, en wat wij ervan vinden.

Achtergrond

Slimme lampen vragen om een andere manier van bedienen. Dan kan natuurlijk via een app op je telefoon of via een slimme speaker, maar soms is een schakelaar toch net iets makkelijker en sneller. Hiervoor bracht Signify eerder al de Hue tab switch, dimmer switch en de smart button uit. Van deze schakelaars ben ik persoonlijk groot fan van de dimmer switch: betaalbaar, neutraal ontwerp, overal te bevestigen, en vooral: makkelijk in te stellen en zeer praktisch in gebruik (aan/uit, wisselen van thema’s en dimmer van Hue lampen).

De dimmer switch is leuk om één, misschien twee stuks in huis te hebben. Maar koop je er meer dan raak je als gebruiker snel het overzicht kwijt welke afstandsbediening voor welke lampen werkt. Wanneer je meerdere Hue lampen in je kamer hebt kan het toch makkelijk zijn om meerdere schakelaars te hebben voor als je telefoon niet bij de hand hebt of niet elke keer uit je zak wilt halen.
Een ander (luxe-)probleem van veel Hue-lampen is dat je kamer vol hangt met traditionele schakelaars die persé aan moeten blijven staan, omdat je verlichting anders niet meer te bedienen is. De wandschakelaar hangen daardoor over het algemeen bestoft en ongebruikt aan de muur, en zorgen bij visite of kleine kinderen keer op keer tot verwarring en frustratie omdat ze uit gewoonte blijven proberen de lampen met deze schakelaars te bedienen, en daarbij elke keer ‘die ene keukenlamp’ maar niet aan aankrijgen.

Onder het ‘Friends of Hue’ label zijn reeds een scala aan slimme schakelaars op de markt die hierop inspelen, en waarmee je de lampen in je huis toch via een ‘ouderwets-voelende schakelaars’ kunt bedienen. Sommige van deze producten vervangen je oude schakelaars, anderen plak je waar je wilt op de muur. Maar met een beginprijs van zo’n 80 euro naar mijn budget redelijk prijzig, en ze moeten maar net bij de rest van je schakelmateriaal passen.

Het product

De wall switch biedt hier een mooi alternatief. De wall swich is een klein kastje die je achter de oude schakelaar bevestigd, waardoor je met je huidige schakelaars een (Hue) lamp, zone of hele kamer naar keuze kunt schakelen. De schakeldraad naar de (Hue) lamp, die voorheen met deze schakelaar aangestuurd werd, lus je via de bijgeleverde Wago klem gemakkelijk door, waardoor deze ‘altijd aan’ staat. Zijn beide bovenstaande luxeproblemen maar weer mooi verholpen 😉.

In feite maak je dus de schakelaar slim, niet de lamp daarachter. Heb je een ‘domme’ lamp achter de schakelaar, dan heb je –voor die schakelaar althans- niks aan wall switch (tenzij achterliggende lamp dag en nacht aan moet blijven staan).

Installatie

Wanneer je dit kleine kastje plaatst moet je eerst de oude schakeldraad naar de lamp middels de bijgeleverde Wago klem direct op de fasedraad aansluiten (Schakel daarvoor natuurlijk altijd eerst de spanning af!). Hiermee zet je de achterliggende verlichting feitelijk altijd aan. Vervolgens verbind je de wall switch met bijgeleverde draden aan de schakelaar.

Elke wall switch heeft twee ingangen, en kan daarmee het signaal van twee schakelaars verwerken (of een dubbele schakelaar uiteraard). Dit was voor mij een positieve verrassing, wat niet direct vanuit de verpakking blijkt. In de verpakking zit een setje korte én lange draden per schakelaar mee, perfect op maat wanneer je bijvoorbeeld twee losse schakelaars naast elkaar hebt.

In de video laat Ben in detail zien hoe je deze installeert.

Installatie is, zoals we bij Hue gewend zijn, erg eenvouding. Enige opmerking in mijn geval was dat bij de oude schakelaar de bruine fasedraad via de oude schakelaar doorgelust was, waardoor mijn Wago klem net een poortje te kort kwam. Deze klemmetjes zijn bij elke bouwmarkt te koop, maar een klem met 4 poorten zou hier toch makkelijk geweest zijn. Zodra de Hue switch op de schakelaar aangesloten is schakelt hij automatisch in door middel van de bijgeleverde batterij (welke vijf jaar mee zou moeten gaan).

Configuratie

Vervolgens kunnen we de wall switch via de Hue app toevoegen. Dit duurt een paar minuten, en verliep in mijn geval de eerste keer niet geheel feilloos waardoor ik de switch weer uit de muur tevoorschijn moest halen om de resetknop in te kunnen drukken. Ik twijfel of ik hierbij een fout maakte of dat de software haperde. Het zou daarnaast fijn zijn als je de module een hard-reset zou kunnen geven door de aangesloten schakelaar in een bepaald patroon te schakelen, zodat hij niet weer uit de muur gehaald hoeft te worden. Het viel mij op de app tijdens het instellen van de wall switch naar het Engels overschakelende – naar ik vermoed omdat dit stukje software nog niet in het Nederlands beschikbaar is.

Gebruik

In de Hue app kun je de schakelaar instellen voor ‘simple on/off’ dan wel ‘scène doorlopen’.

‘Simple on/off’ laat de lampen na schakelen teruggaan naar ‘laatste aan-status’, dan wel een vaste scène. ‘
Laatste aan-status’ doet in eerste instantie wat je verwacht, maar het is toch even wennen. Ik stel de schakelaar in voor de keukenlamp, en ben gewend dat ‘schakelaar omhoog’ ‘aan’ is, en ‘schakelaar naar beneden’ ‘uit’, en dat werkt. Maar wanneer ik vervolgens via de dimmer switch alle lampen in de kamer uitzet, dus inclusief de keuken, is het even wennen dat de ‘traditionele’ schakelaar schakelaar omhoog’ natuurlijk ineens ‘lamp uit’.
Inschakelen naar een vaste scène kan misschien handig zijn als je de schakelaar voor één specifiek doel wilt gebruiken (bijvoorbeeld voor naar de standaard ‘nachtlampje’ scène als deze schakelaar zich naast je bed zit).

Bij ‘scène doorlopen’ switch je met je wandschakelaar tussen verschillende gekozen scènes, vergelijkbaar met de functie van de bovenste knop van de Hue dimmer switch. Alleen kun je hier dan de lamp niet meer mee aan/uit schakelen. Daarmee betwijfel ik het praktische nut van deze schakelaar.

Wat ik mis is de optie om de schakelaar af te stemmen om mijn andere Hue-accessoires. Ik zou het fijn vinden als, wanneer ik een lamp aanzet via wall-switch, ik voor de felheid input kan gebruiken op de actuele lichtintensiteit gemeten door de Hue motion sensor, of het thema en felheid kan gelijkstellen aan de laatste keuze van de Dimmer switch. Wanneer ik nu op de bank met gedimd licht een film zit te kijken, en de ‘laatste aan-status’ van de keukenlamp is 100% felheid, dan moet ik toch even met mijn ogen knipperen als ik de lamp nu met de switch aanzet.
Concurrenten als Xiaomi/Yeelight zijn hier al stukken verder mee, en het zou mooi zijn als Hue qua functionaliteit niet achterop gaat lopen

Kortom, de software voelt voor mij als ‘nog niet af’, en mist naar mijn idee functionaliteit die het product compleet zouden maken.

Tip – De schakelaar lijkt een stik beter te werken met een ‘pulsshakelaar’ (een schakelaar die terugveert na het indrukken) dan met een ‘wipschakelaar’ (zoals ik die in huis heb). In dat geval is er geen onduidelijkheid meer of ‘naar boven’ nu ‘aan of uit’ is, en door ingedrukt te houden kun je dan bovendien intuïtief dimmen.
Nu snap ik dat je na de aanschaf van ede Hue wall switch niet veel trek hebt om ook je schakelaar zelf alsnog te gaan vervangen. De oplossing blijkt voor (een beetje handige klusser) gelukkig een fluitje van een cent – of eigenlijk een veertje van een paar cent. Google leert dat je door achter de schakelknop een veertje te lijmen, de traditionele ‘wipschakelaar’ gemakkelijk om te bouwen is naar een ‘pulsschakelaar’. En nu komt de wall-switch ook een stuk beter tot zijn recht.

*De wall switch moet wel even gereset worden, en daarna opnieuw geconfigureerd.

Conclusie Philips Hue Wall Switch Module

Waar Philips jarenlang vooropliep, lijkt deze positie onder druk te staan. Slimme lampen en bijhorende accessoires met vergelijkbare functionaliteit (hoewel vaak met inferieure kwaliteit) zijn zelfs bij de drogist, tuincentrum en koopjeswinkel voor een fractie van de prijs te koop. Chinese merken als Xiaomi timmeren daarnaast hard aan de weg aan complete smart-home ecosystemen met uitgebreidere functionaliteit voor een lagere prijs, en ook de bekende Zweedse interieurgigant komt met de Tradfri lijn in hoog tempo met nieuwe producten. Wil Philips niet achterop raken, dan zal zij moeten blijven innoveren.

Met dit wall switch heeft Philips een erg mooie en waardevolle aanvulling op de productlijn, en lijkt veel concurrenten vooralsnog een stap voor. De prijs is wat hoog maar acceptabel, en de installatie gaat gemakkelijk. De software lijkt alleen nog in niet ‘af’, en mist naar mijn idee functionaliteit en gebruiksgemak die ik verwacht had. Ik hoop daarom dat Philips/Signify de komende tijd meer aandacht besteed aan toevoegen van functionaliteit in de app.

9 reacties

 1. Goede review!
  Nog wel één checkvraag omdat ik op andere pagina’s/filmpjes niet terugzie; Als je geen gebruik wil maken van scenes, kun je dan inderdaad met een pulsschakelaar de dimfunctie gebruiken bij de wall switch module?

 2. Hoi Wouter,

  Als je een pussschakelaar hebt, en je geeft dit tijdens de setup aan (defeault is ‘traditionele’ schakelaar), dus kan je inderdaad door de knop ingedrukt te houden de lampen dimmen.
  Dit staat los van of je vervolgens het schakelen (kort indrukken) instelt als ‘wisselen tussen scènes’ of ‘return to lasts status’

 3. Hoi,
  Ik sta voor de keuze mijn nieuwe woning in te richten. wil alles hue maken.
  Ik kan nu puls of aan/uit schakelaars kiezen. welke is de handigste
  mijn voorkeur is puls. maar ik begrijp de functies niet helemaal goed.
  lang drukken is dim
  kort drukken is door scenes bladeren.
  hoe krijg ik hem nu uit als hij in geschakeld is?

 4. Hoi Jan,

  Als je overal Hue wilt toepassen, dan kan ik je zeker aanraden om pulsschakelaars toe te passen.
  Zoals je zelf al noemt kun je de schakelaars dan ook gebruiken om te dimmen – ingedrukt houden om te dimmen, kort drukken om te schakelen.
  Met aan/uit schakelaar kun je niet dimmen.

  De keuze of je vervolgens de schakelaar wilt configureren om aan/uit te schakelen, of om te schakelen tussen scenes, is aan jou (en niet gebonden aan het type schakelaar).

 5. Werkt dit ook in een wisselschakeling, waarbij je op 2 punten het licht aan en uit doet ? Moet je dan in elk punt een Hue schakelaar zetten?

 6. Hoi Marc,

  Werkt dit ook in een wisselschakeling, waarbij je op 2 punten het licht aan en uit doet ?
  -> Ja, de Hue wall Switch is te gebruiken bij een 2- of 3 weg wissel/hotel schakeling. De handleiding biedt aanknopingspunten hoe de aanwezige bedrading dan kort te sluiten.
  https://www.assets.signify.com/is/content/Signify/Assets/hue/united-states/20210317-wall-switch-module-support.pdf -> pagina 14

  Moet je dan in elk punt een Hue schakelaar zetten?
  -> besef dat je met Wall Switch niet de lamp, maar de schakelaar slim maakt. Wil je de lamp boven de trap ‘slim’ maken, dan kun je inderdaad het beste beide schakelaars vervangen door een Hue Wall Switch, maar moet je daarnaast de lamp zelf ook vervangne door een ‘slimme’ lamp. In de Hue app stel je vervolgens in welke lampen er reageren op het schakelen met de schakelaar onder- en bovenaan de trap.

 7. Hallo
  Met interesse heb ik je review gelezen. Wij hebben onze eerste HUE producten aangeschaft. Een wallswitch module en een slimme HUE lamp (met blue tooth). De installatieaanwijzingen gevolgd. Echter bij ons is het niet mogelijk om de wall switch toe te voegen in de HUE app. Wij krijgen de optie Assecoire configuratie niet. Hoe kan dat? Wij hebben een Samsung Galaxy smartphone. Kan het zijn dat de app bij een I-Phone anders in elkaar zit?
  We zijn hevig teleurgesteld…
  groeten,
  Harriët

 8. Goede review!
  Nog even een vraag omtrent het ombouwen van wipschakelaar naar pulsschakelaar. Heb jij ergens een website/ link waar ik dit ombouwen kan vinden? Het lijkt mij inderdaad ook de ideale oplossing. Wel Philips Hue, huidige plek van de schakelaars blijft bewaard en heb je altijd toegang tot het schakelmateriaal indien nodig.

  Ik zie ook op internet dat ik een pulschakelaar van mijn schakelmerk kan kopen (ongeveer EUR 10 p/s). Dat lijkt nog wel mee te vallen qua kosten. Echter bij de werking van een pulsschakelaar zie ik het volgende staan;
  “Een pulsdrukker wordt gebruikt voor het sturen van een (im)puls: alleen signaal gedurende de tijd dat de schakelwip ingedrukt wordt. Voor reguliere aan/uit-schakelingen (voor bijvoorbeeld verlichting) worden schakelaars of drukvlakschakelaars gebruikt”.

  Het lijkt er dus op dat wanneer ik een pulsschakelaar aansluit in plaats van de traditionele wipschakelaar dit toch niet gaat werken met Philips Hue Wall Switch, aangezien het feit dat wanneer ik de pulsschakelaar los laat hij dus UIT gaat.

  Hoe zie jij dit?

 9. Ik heb niets dan ellende met de wall switches. Ik wil deze gewoon aan en uit laten schakelen met een vaste intensiteit en daar gaat het dan ook mis. De schakelaar doorloopt een aantal verschillende scènes terwijl de wall switch dus ingesteld is op 1 scène (aan/uit en niet scènes doorlopen). Ik heb alles geprobeerd, tot resetten aan toe. Zowel lampen als wall switches. Wie heeft het verlossende antwoord om dit mogelijk te maken? Zit het wellicht in het feit dat ik losse lampen met scènes aan en uit moet schakelen ipv kamers? Ik ben bijna ten einde raad 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.