Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review reMarkable met Type Folio, het toetsenbord voor het E-ink notitieblokje

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de reMarkable reMarkable2 TypeFolio met 5 sterren.

THE GOOD

  • Pen ervaring
  • Digitaal notitieblok
  • Afwerking
  • iOS/Android integratie
  • Mac/Windows integratie
  • PDF en Word doc ondersteuning

THE BAD

  • Geen backlit
  • Betaalde connected functies

reMarkable is een vreemde eend in de E-ink tablets bijt. Tussen de diverse tablets en E-readers is er dit apparaat wat een unieke positie inneemt. Niets meer of minder dan digitaal papier. Nu met een toetsenbord ook een vervanger van de schrijfmachine…?

reMarkable E-ink tablet

Binnenkort zullen we met een vergelijking van diverse tablets komen. De iPad, Boox, Supernote en reMarkable zijn allemaal tablets waar je ook met een pen op kan tekenen en schrijven, waarvan de laatste drie een E-ink scherm hebben. De iPad behoeft weinig verdere introductie als meest verkochte tablet. De Boox is er in diverse varianten en is een Android apparaat waar je ook Android apps op kan draaien. De Supernote blinkt uit in tekst herkenning en wat doet de remarkable dan behalve heel veel adverteren?

Wij hebben een paar jaar geleden de eerste versie getest en waren ronduit enthousiast over het gevoel wat dit mooi vormgegeven apparaat gaf. De eerste versie was al perfect voor schrijven en tekenen op het E-ink schrijven. Het voelt en ervaart echt als een digitale versie van analoog potlood, pen of fineliner op papier. Zo kan je notities maken en eigenlijk je traditionele notitieblokje vergeten. Alleen zaten er wel wat nadelen aan. Met de introdutie van de remarkable 2 zijn al die kleine drempels glad gestreken.

reMarkable 2

De nieuwe versie van dit digitale notieblok is opnieuw vormgegeven en nog fraaier dan z’n voorganger. De aluminium behuizing geeft de reMarkable 2 een nog fraaiere uitstraling dan de eerste edite. Hij voelt nog steeds erg licht en de knoppen voor navigatie zijn verdwenen. Het apparaat en het scherm reageren responsiever. Met de nieuwe software is het werken met de notieblokken en pagina’s nog intuitiever geworden. De integratie met de computer en smartphone zijn verbeterd en is zowaar ook handschriftherkenning. Kortom de reMarkable2 is een stap voorwaarts in de ‘eigen wijze’ richting die het bedrijf heeft gekozen. Ooit mochten we de eerste Sonos producten reviewen en ervoeren we een zelfde soort eigenwijsheid. Sonos wilde niks met DVD of andere apps. reMarkable denkt niet aan integratie met andere apps zoals Evernote. Misschien is het omdat de oprichters Zweden zijn, net als Spotify wat ook eigenwijs een eigen richting koos. Tijd zal het leren of reMarkable zelfstandig groot zal worden, verdwijnt of opgeslokt of gekopieerd wordt door een tech gigant. Voor nu is het belangrijk om te realiseren dat het reMarkable systeem geen iOS of Android vervanger wil zijn en zich focust op waar het goed in is; het vervangen van de pen en het potlood door een elektronische pen met elektronisch papier.

Werken in de praktijk

Omdat je met een reMarkable ongetwijfeld een nieuwe ervaring in mogelijkheden en onmogelijkheden krijgt, zal het wennen zijn om het apparaat zijn positie in jouw workflow in te nemen. Net als een papieren notietieblok kan je er notities op maken, wat tekenen, maar ook het apparaat vergeten. Het is geen wonder apparaat, maar gewoon slim gereedschap wat nog slimmer is in de juiste handen. Na een paar weken heeft iedereen wel een eigen manier gevonden hoe je met de folders en notitieblokken omgaat. Wij hebben per project een folder en binnen een folder notitieblokken voor klant gesprekken, interne besprekingen, sjablonen en natuurlijk in het mapje Gadgetgear een notitieblok met reviews. Deze review is ook op de reMarkable opgezet. Het afronden doe je op je gewonen computer, maar daarover later meer. Al is de reMarkable al een paar jaar op de markt, toch start het openen van het apparaat altijd een gesprek. Van “Is dat een iPad?” tot “Hoe bevalt ie?”.

Pen input

Standaard komt de reMarkable2 met een pen. Je schrijft en krabbelt op het digitale papier en je gaat de boel snel ordenen in mapjes en bestanden of notitieblokken. Binnen een notitieblok kan je per pagina een ander sjabloon selecteren. Met een externe applicatie hebben wij onze eigen sjablonen gemaakt. Eigenlijk zou dat binnen de reMarkable app moeten kunnen. Met de reMarkable app op Windows, Mac, iOS of ANdroid heb je een kopie van jouw remarkable2. Daarvoor heb je wel een account nodig met een abonnement.

Connected

Om de reMarkable2 te synchroniseren met diverse platforms heb je een abonnement nodig. In het begin was het abonnement te prijzig waardoor er veel gemopper was bij gebruikers. Inmiddels is er een maandbedrag wat acceptabel is en vergelijkbaar met steeds nieuwe balpennen of potloden kopen. Je hoeft ‘t abonnement niet af te nemen, maar dan zijn de connected functies beduidend minder. Lees daarover meer op de reMarkable site. Wij hebben het apparaat met het ‘connect’ abonnement gebruikt. Dit abonnement maakt het apparaat ronduit onmisbaar in onze dagelijkse workflow. Alle notities staan op het apparaat en zijn door de verbinding ook op de iPhone, Android telefoon, Mac of Windows computer te lezen. Super handig want als je het apparaat vergeet, kan je wel alles nalezen op je telefoon of computer. Je kan er zelfs notities op die platforms aan toevoegen, al is dan meer voor in geval van nood en om PDFs, ePubs of andere documenten toe te voegen.

De reMarkable2 is verbonden via wifi om zo steeds te synchroniseren. Je kan bij een verbinding ook een notitie emailen aan iemand. Dat kan als een plaatje in diverse bestandformaten of als tekst als het tekst is of omgezet naar tekst. De contactenlijst is niet te bewerken. Heb je een fout email adres ingetikt, dan staat het steeds in de lijst. Dat zal vast met een update aangepast worden, maar gelukkig kan je nu met die externe app die email adressen wel verwijderen.

Toetsenbord

Met de peninvoer is de reMarkable al een geweldig apparaat. Vooral juist omdat er geen apps en andere integraties op zitten. Zodoende focus je je op wat je schrijft of tekent. Nu is er dan een toetsenbord van reMarkable voor de reMarkable2. Het is een prachtig vormgegeven toetsenbord wat ultra dun is en toch super fijne toetsen aanslag heeft. Werkelijk een verademing is de hoeveelheid aan rommel die er zoal te koop is. Ook het mechanisme waarmee je de reMarkable Type Folio uitklapt is even simpel als ingenieus als handig. Het vergt wel enige handigheid om het door te hebben. Het is niet intuïtief, maar is wel snel geleerd. Je klikt vervolgens de remarkable in de houder en dankzij de magneet verbinding zit de reMarkable2 erg stevig in de Type Folio. Openklappen en de twee hellingshoeken zijn werkelijk perfect. Tikken gaat snel en responsief op het beeldscherm. In de tekst verwerker zit een eenvoudige optie om H1 H2 en paragraaf opmaak in te stellen. Deze review is getikt met de Type Folio. Helaas blijkt bij kopieren via de desktop app dat de H1 en H2 codes niet goed meekomen. Het enige echte nadeel aan dit toetsenbord is dat het wat minder breed is dan een gewoon toetsenbord waardoor je kram zou kunnen krijgen als je niet je handen ontspant tijdens het tikken. Gewoon een kwestie van wennen. De tekstverwerker heeft helaas (nog) geen spellingscontrole. Wat dat aangaat is dit toetsenbord net zo goed een alternatief voor een typemachine zoals de reMarkable pen een alternatief voor een balpoint, fineliner of potlood is. De typex (als je weet wat dat is) zit natuurlijk in de E-ink tablet ingebouwd. Snel even wat vervangen of ongedaan maken is een kwestie van twee knoppen indrukken. Bij de installatie geeft je aan of je een Mac of Windows indeling gewend bent. Dus ctrl v of alt v voor plakken etc.

Het uniek aan de reMarkable is dat je ook tussen de getikte tekst kan schrijven. Scroll je dan blijft de geschreven aantekening exact op de plek in de tekst staan. Erg indrukwekkend hoe intuïtief dit werkt.

Conclusie

De reMarkable2 is een echte vervanger van het notitieboekje of ordner. Alles in 1 apparaat en gesynchroniseerd op je andere devices. Indien gewenst met een wachtwoord. In alle opzichten een verbetering van het papieren nititieblok en de ordner met de voordelen van een digitale versie. Het toetsenbord is een must voor schrijvers. Vergeet de laptop. Met de reMarkable2 en een Type Folio kan je overal in vol daglicht schrijven. Uren achtereen en zonder slecht zicht op het beeldscherm. Het is enkel wachten op de ingebouwde spellingscontrole voor een nog net iets snellere workflow.

Je hebt al een reMarkable2 voor 350 Euro. Tel daar de kosten voor een goede pen en de TypeFolio bij en je zit op 600 Euro.

kopen


→ Check de laagste prijs bij reMarkable online store

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.