Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi 12T Pro

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Scherpe prijs/prestaties
  • Lekker vlot
  • Heel fijn display
  • Erg mooi ontwerp

THE BAD

  • Veel bloatware
  • Camera's vallen wat tegen
  • Oververhit soms

Gisteren las je alles over de Xiaomi 12T. Tegelijkertijd met de Xiaomi 12T heb ik een maand lang de Xiaomi 12T Pro getest. Het toestel dat het tussenmodel moet vormen tussen de Xiaomi 12 Pro en de komende Pro uit de 13 Series die we eind dit jaar nog verwachten.

Unboxing

In de verpakking vinden we precies wat we van Xiaomi verwachten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nothing Phone (1), krijg je het toestel niet alleen met documentatie, sim tool en een laadkabel, maar ook een screenprotector, backcover en een waanzinnige 120 Watt snellader. Inderdaad, deze is zes keer zo snel als de Apple iPhone 14 Series…

Design

Qua design blijft Xiaomi trouw aan het waanzinnige design dat het voor de 12 series heeft neergezet. Een gematteerd glazen achterkant, gorilla glass 5 aan de voorkant. Een aluminium frame dat de twee glasplaten bijeen moet houden en een camera-eiland met een echt eigen, minimalistisch ontwerp.

Een tweetal kleine aanpassingen ten opzichte van de 12 Pro vallen toch op. Zo zijn de main camera’s nu achter een afgerond, maar vierkante lens geplaatst. De 12 series kende enkel ronde gaten. Wat mooier is, is natuurlijk persoonlijk. Door de betere camera, heeft het camera-eiland bij de main camera een extra verdikking gekregen ten opzichte van de 12T.

Daarnaast is het display nu vlak in plaats van gebogen aan de randen. Een enorme besparing, maar Xiaomi noemt het een bewuste stap om het design van de series te liften. Een gebogen display geeft de illusie van dunnere randen, maar een gebogen display kent ook meer reflecties. Wat je liever hebt is geheel aan persoonlijke voorkeur onderhevig, maar je ziet deze aanpassing zeker terug in het prijskaartje van het toestel.

Onze versie van het toestel is de zilvergrijze uitvoering. Xiaomi komt ook met een zwarte en blauwe uitvoering van het toestel op de markt.

Display

Opnieuw kiest Xiaomi voor een Samsung display. Ditmaal dus vlak. Toch is er netjes opnieuw voor een AMOLED display gekozen op 120Hz met ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision. Met een piekhelderheid van 900 nits is het display minder fel dan dat van de 12 Pro, maar in zonlicht is het nog steeds heel bruikbaar. Dat is wat we enorm belangrijk vinden.

Chipset

De Xiaomi 12T Pro zal net wat harder lopen dan de Xiaomi 12 Pro. Dit komt doordat Xiaomi de kans heeft gegrepen om deze smartphone uit te rusten met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Alle cores van deze processor zijn zo’n 0,2GHz sneller geclockt dan de 12 Pro en daar merk je wel iets van, maar alleen in de benchmarks. Ook de 12 Pro voelt na ruim een half jaar gebruik namelijk nog net zo snel. Goede hardware dus.

Het toestel wordt uitgebracht in 128GB/8GB, 256GB/8GB en 256GB/12GB uitvoeringen. Voor de opslag wordt het snelle UFS 3.1 geheugen gebruikt.

Voor de gamer

Als gamer krijg je opnieuw de snelste mobiele GPU die er is. De Adreno 730. De iets snellere chipset doet niet heel veel voor de gaming benchmarks. De prestaties tussen de 12 Pro en de 12T Pro liggen voor gaming vrijwel gelijk. Voor gamers heeft een gebogen display doorgaans nog wel voordelen omdat je dan shouderknoppen kunt gebruiken in bepaalde games. Dat mis je bij dit toestel, maar dat is dan ook het enige. Het display laat je opnieuw lekker knallen op 120Hz en kan alles dus prima bijhouden. Ook de audio lijkt nauwelijks last van latency te hebben. Top!

Voor de bingewatcher

Films en series kijk je bij de meeste streamers op dit toestel op 21:9. Cinemaformaat dus. Met een beeldscherpte van 446 pixels per inch zijn er streamers die echt haarscherp zijn op dit toestel. Eigenlijk is het vooral Showtime dat op dit gebied faalt… maar Showtime heeft op geen enkel platform een echt toffe resolutie. Dus dat kunnen we beter SkyShowtime aanrekenen dan Xiaomi. Geluid komt standaard in stereo wanneer je over de speakers luistert. Precies wat je mag verwachten.

Voor de sporter en avonturier

Ga je graag op pad met je smartphone? Weet dat je toegang krijgt tot GPS (VS), GLONASS (RU), BDS (CN), GALILEO (EU), QZSS (JP) en NavIC (IN). Dus op alle werelddelen kun je tot in detail bijhouden waar je bent.

Voor de audiofiel

Als liefhebber van hi-res audio zit je goed bij de Xiaomi. De speakers van het toestel komen van Harman / Kardon, het audiomerk van Samsung. De chipset is moeiteloos in staat om 24-bit/192kHz audio weer te geven.

Draadloos krijgt de audiofiel ook alles waar hij op zit te wachten. Er is niet alleen ondersteuning voor Bluetooth 5.2, maar ook voor aptX HD. Hoofdtelefoons die dat niet ondersteunen, vallen terug op A2DP.

Voor de videograaf

Schiet je graag video? Dan kun je met dit toestel filmen in HDR10+ kleurendiepte en met een maximale resolutie van 8K op de main camera. Daarbij moeten we wel zeggen dat we de 8K beelden moesten converteren met handbrake en daarmee alleen naar een 4K resolutie terug konden. Het bestand was op zowel Windows als MacOS niet te gebruiken en ook Adobe Premiere kon er niet standaard mee overweg. Beeldstabilisatie en AI kleuren kunnen niet op alle resoluties. Sterker nog, je knalt dan al snel terug naar FullHD. Over het algemeen is de kleurendiepte op deze camera heel veel beter dan die van de 12T. Gebruik je de selfiecamera, dan film je op maximaal FullHD. Check de video bij deze post voor de resultaten die niet slecht zijn, maar ook zeker niet bijzonder.

Voor de fotograaf

Eerst maar even wat de twee 12T toestellen gemeen hebben. Beiden komen met een 8 megapixel ultragroothoekcamera die gewoon heel nette foto’s maakt. Met f/2.2 voor een 120 graden beeldhoek is deze niet super lichtgevoelig, maar stelt zeker niet teleur. Een prima keuze van Xiaomi.

Dan de 2 megapixel macro-camera. We hebben het vermoeden dat Xiaomi deze beeldinformatie gebruikt om andere foto’s te verrijken. We hebben geen andere verklaring waarom we anno 2022 nog 2 megapixel camera’s op een toestel zien zitten. Of het moet zijn om goedkoop een derde camera aan te bieden. Met f/2.4 is deze camera zeker niet lichtgevoelig, maar dat is altijd wel bij macro camera’s.

En dan wordt het smullen. De 200 megapixel main camera komt met een lichtgevoeligheid van f/1.7 wat echt beter is dan de 12T en 12 Pro. Met 0.64µm is de pixelsize wel heel klein om dat licht op te vangen. We zien dat Xiaomi dan ook heel slim pixel binding gebruikt om op een kleiner formaat foto’s te schieten. Je moet hem echt in 200 megapixel modus zetten om de grote foto’s te maken. Qua scherpte komt een gewone foto echt veel beter voor de dag dan een 200 megapixel foto.

Ten opzichte van de 12T vinden we de foto’s van de 12T Pro een stuk mooier. Dat komt vooral door de witbalans die de camera’s gebruiken. Die weet de 12T Pro veel beter in te schatten dan de 12T, waardoor kleuren veel natuurlijker zijn.

Wat over de hele bandbreedte wel opvalt is dat contrasten wat lager zijn dan we zouden verwachten bij deze toestellen. Bij beide toestellen worden donkere plekken op foto’s al snel te donker. Overigens hebben we de foto’s genomen op vakantiepark Hof van Saksen.

Wie echt los wilt gaan op de sensoren kan volledig manueel gaan fotograferen. Het is dan ook mogelijk om in RAW te schieten. Zo kun je jouw foto’s goed nabewerken in Adobe Photoshop en Lightroom. Beide apps zijn ook beschikbaar op de Android smartphones.

Tenslotte is er nog de selfiecamera. In beide gevallen een 20 megapixel camera met HDR ondersteuning. Die schiet aardige plaatjes. Hoewel deze met f/2.2 lichtgevoeliger is dan de 32 megapixel camera in de 12 Pro, schiet hij foto’s van gemiddelde kwaliteit. En dat is prima bij dit prijskaartje.

Android 12 met MiUI 13

Opnieuw is de MiUI schil die Xiaomi over Android 12 giet, geweldig om mee te werken. Het blijft lekker fris ogen met vrolijke details. Zo nu en dan komen we een kromme zin tegen. Een klein smetje op het geheel. Wat jammer is, is dat Android 13 nog steeds niet beschikbaar is, al zien we wel dat Xiaomi heel erg vlot is met de security updates.

Wat mag je van Xiaomi verwachten qua updates? In ieder geval drie grote OS updates. Dus dat worden Android 13, 14 en 15. Daarnaast mag je vier jaar security updates verwachten. Super netjes.

Wat we wel merken is dat het toestel soms nog wat te warm wordt bij zwaardere taken. Dit is dan ook meteen een aanslag op de accuduur. Als gebruiker moet je dit een beetje in de gaten houden wanneer een app uit de band springt. We verwachten dat dit met software updates nog wel zal verbeteren.

Een ander nadeel is dat Xiaomi ook op dit prijsniveau nog steeds er voor kiest om MiUI vol te knallen met bloatware. Ongevraagd zetten ze de Opera browser, Booking.com, TikTok, LinkedIn, Spotify, Agoda, Prime Video, WPS Office, Facebook, Netflix, Tile Fun, Bubble Shoot en Genshin Impact op het toestel om net wat meer omzet uit het toestel te trekken… dat vinden we toch een beetje jammer. Met name omdat het gros van deze app bekend staat om het uitgebreid tracken van jouw gebruik.

Opladen

Beide toestellen uit de 12T series komen met een mooie, forse 5.000 mAh batterij. Ruim sterk genoeg om het einde van de dag mee te halen. Om hem snel op te laden krijg je een 120 Watt lader. Opladen gaat in 19 minuten. Overigens is de batterij daarmee 400mAh groter dan die van de 12 Pro.

In tegenstelling tot de Xiaomi 12 Pro is het helaas niet meer mogelijk om draadloos op te laden. Een groot gemis gezien de 12 Pro in staat was om met 50 Watt draadloos op te laden, wat ook enorm snel is. Dit is echt een onverwacht gemis.

Conclusie Xiaomi 12T Pro

Net als de 12T, is de Xiaomi 12T Pro met €799 echt wel scherp geprijsd voor de hardware die je koopt. Natuurlijk drukken de afwezigheid van draadloos laden en het vlakke display de kostprijs van het toestel en dat is prima. Hij is verder namelijk bloedsnel en met een prettig display. Xiaomi legt wat ons betreft wel teveel nadruk op de kwaliteit van de camera’s, al presteert de main camera wel heel veel beter in dit toestel dan de anderen uit deze series.  Dat is dan ook waar het toestel iets aan punten verliest (overigens ook om de bloatware). Verder is het fantastisch.

Xiaomi 12T Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.