Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Nothing Phone (1) lijkt indrukwekkend anders

Het kersverse merk Nothing heeft deze week haar Nothing Phone (1) gelanceerd. Waar het voor gevestigde merken toch wel heel lastig is om zich in deze markt te onderscheiden, pakt dit kersverse merk uit het Verenigd Koninkrijk het duidelijk heel anders aan.

Goedkoop

Nothing oprichter Carl Pei bedacht ooit OnePlus. Ultragoedkope smartphones met de nieuwste chipset. Toen mede goedkoop doordat er geen tussenhandel was. Het merk deed direct zaken met haar afnemer. Fabrikant BBK Electronics leverde de productiefaciliteit en heeft als eigenaar van het merk die goedkope propositie en de directe verkoop voor een deel echt wel laten vallen.

Met Nothing pakt Carl Pei duidelijk terug. De Nothing Phone (1) gaat namelijk €469 kosten. Dat is grofweg de helft van een vlaggenschip smartphone als de OnePlus 10 Pro of de Oppo Find X5 Pro. Maar… daarmee moet je de Phone (1) misschien helemaal niet vergelijken wanneer je kijkt naar de specs.

Overigens is er een kleine uitzondering voor de eerste 100 genummerde exemplaren van het merk. Die gingen per opbod en nummer 1/100 ging voor meer dan €3.000 over de toonbank.

Chipset

Wie nu verwacht dat de Nothing Phone (1) op de snelste chipset van dit moment draait, heeft helaas pech. De Nothing Phone (1) komt met de midrange Qualcomm Snapdragon 778G+ chipset. Dezelfde chipset die ook wordt gebruikt voor de Honor 70 en de Motorola Edge 30. De + in deze chipset staat voor de ondersteuning voor draadloos en reversed draadloos opladen. Toestellen met de Qualcomm Snapdragon 778G (o.a. Samsung Samsung A73 5G en A52s, Xiaomi 11 Lite 5G en Realme GT Master Edition) bieden die mogelijkheid niet. Daarnaast is hij 5% sneller omdat de Cortex A78 core op 2.5GHz is geklokt in plaats van 2.4GHz. Overige componenten op de chipset zijn hetzelfde.

Hoewel we het dus over een midrange chipset hebben, is dat niets om je voor te schamen. Tegenwoordig is het verschil in snelheidsgevoel tussen toestellen in de mid-range en vlaggenschip series verwaarloosbaar. Zelfs bij games worden de verschillen zo klein, dat je daar eigenlijk niet over mag klagen.

Minder camera’s

Het camera-eiland is aanmerkelijk kleiner dan bij menig ander merk. En dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Geen derde of vierde camera met een flutresolutie, maar twee 50 megapixel camera’s waarmee je plaatjes schiet. Dat zal voor veel gebruikers ruim voldoende zijn. Terug naar de kern dus.

Nothing kiest hierbij voor de Sony IMX766 beeldsensor die we in vrijwel ieder vlaggenschip van meer dan €800 terugzien.

Glyph interface

De achterkant is het enige waar smartphones kunnen opvallen. High end plastics. Glas. Keramiek. We zien het door het jaar heen allemaal voorbijkomen. Net als voor haar Nothing Ear (1) heeft Nothing voor een transparante achterkant van het toestel gekozen. Daarin zijn LED strips verwerkt in verschillende vormen. Die kunnen weer worden ingezet om jou op de hoogte te brengen van bepaalde statusberichten. De vormen zijn lekker generiek en daarmee zeer speels. Nothing noemt dit haar Glyph interface. Er is een speciale transparante case die de achterkant in volle glorie laat zien. Handig!

Voor het frame gebruikt Nothing, net als Apple, 100% gerecycled aluminium. Meer dan 50% van de plastics zijn gerecycled of van biologische afkomst. De voor- en achterkant worden beschermd met Gorilla Glass 5. Dat is twee generaties ouder dan wat we in andere vlaggenschepen zien, maar zal zeker bijdragen in de gunstige prijs van het toestel.

Geïntegreerd Android OS

Nothing claimt dat de Android versie vrijwel kaal is, maar vooral een grafische update krijgt van het bedrijf. Daarnaast zijn er diepe integraties met de apparaten om je heen. Dat start bij Tesla. De auto is grotendeels vanuit het Android OS aan te sturen. Je hoeft daar geen specifieke app voor te downloaden. Iets dat best weleens revolutionair kan worden.

Het OS biedt ook integraties met NFT markets. Zo kun je jouw aankopen op het scherm zien evenals de koersen van jouw aankopen.

120Hz Display

Qua display zit je enorm goed met dit toestel. Je krijgt een 6,55 inch OLED display met HDR10+ ondersteuning en 120Hz ondersteuning. Alles dat je voor entertainment op jouw toestel zou willen.

Prijzen

De Nothing Phone (1) 8/128GB gaat €469 kosten. De 8/256GB 2499 en de 12/256GB €549. Die laatste en snelste uitvoering komt pas eind zomer op de markt. Je kunt de modellen in witte en zwarte uitvoering kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.