Skil 3070 CA
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 3070 CA 20V brushless accu-klopboormachine

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Schroeft met 17 koppelniveaus
  • Boort mooi rustig
  • Ook geschikt voor hardere materialen
  • Gemakkelijk instelbaar
  • Fijn hanteerbaar

THE BAD

  • Boren in gewapend beton lukt echt niet met deze machine

Een goede klopboormachine is misschien wel het meest basale stuk gereedschap dat iedereen toch echt in huis moet hebben. Zo’n machine die mooi rustig kan lopen, maar ook zwaardere klusjes even prima kan oppakken. De afgelopen weken ben ik aan het klussen geweest met de Skil 3070 CA. Een borstelloze machine op 20V accus.

Één schroefmachine, drie uitvoeringen

Voor ik meer vertel over de Skil 3070 accu-klopboormachine, ga ik het eerst met je hebben over de uitvoeringen. De CA uitvoering die wij ontvingen is de kaalste uitvoering van de machine. We hebben immers al accu’s en een acculader. Dat zijn relatief dure onderdelen. Dus door die te schrappen, gaat de aankoopprijs van het CA model snel omlaag. Bovendien hebben we een grote Skil gereedschapstas waar hij in kan, dus ook geen behoefte aan een ruimte consumerende koffer.

Skil 3070 CA

Skil 3070 CA uitvoering

In alle gevallen krijg je één dubbelzijdige schroefbit met een platte kant en een kruiskop. Zo kun je in ieder geval meteen van start met je machine. Daarnaast krijg je een riemclip die je op de machine kunt bevestigen en natuurlijk een hele dikke handleiding. Wie een beetje geld probeert te besparen en toch een complete gereedschapslijn probeert op te bouwen zal dus goedkoper uit zijn met de CA uitvoering die wij ook voor de test hebben ontvangen. De machine zelf is immers hetzelfde.

Skil 3070 HA uitvoering

Je krijgt in deze uitvoering deze powertool keurig geleverd in een zwart-plastic koffer. Daarnaast krijg je twee 2,5 AH 20V accu’s en de acculader van Skil.

Skil 3070 HC uitvoering

De HC uitvoering is een klein stapje omlaag ten opzichte van de HA uitvoering. Ook hier een plastic koffer, een lader en twee accu’s. Alleen meten die accu’s in deze uitvoering 2.0Ah.

For tough projects

Skil classificeert haar machines in verschillende niveaus. Hoewel het op haar site niet heel duidelijk is wat die niveaus precies inhouden, gaan we er vanuit dat ‘for tough projects’ hetzelfde zal betekenen als dat dit gewoon het beste van het beste is in deze productklasse. Als professional moet je hiermee dus ook prima uit de voeten kunnen. Iets dat we zeker merken in de afwerking van de machine. Een mooie combinatie van harde en zachte plastics om te zorgen dat de machine ook bij langdurig gebruik prettig te hanteren blijft. Sterker nog, met het smalle handvat is dit één van de fijnste boormachines die ik tot nu toe heb gebruikt. En dat zijn er heel wat, van heel veel merken.

Er is eigenlijk maar één ding dat je als profi gebruiker misschien nog zou wensen in het uiterlijk van de machine. Hoewel je de riemclip voor links- en rechtshandig gebruik kunt positioneren, hou je dus één kant over waar je eigenlijk niets mee doet. Een optionele magnetische bithouder of iets dergelijks zou voor menig klusser wel heel tof zijn om erbij te kunnen kopen. Ik weet ook dat dit een heel persoonlijke voorkeur kan zijn.

Iets anders dat opvalt, is dat je deze machine gemakkelijk kunt openen. Op het moment dat de machine slijt, zou het mij niet verbazen dat je bijvoorbeeld de motor van de machine zelf kunt vervangen. Dit soort eigenschappen krijgt van mij uit altijd veel waardering omdat ik een hekel heb aan het weggooien van gereedschap.

Schroeven, boren en klopboren

De Skil 3070 is een accu-klopboormachine. Een machine waar je dus meer mee mag doen dan alleen een schroefje aandraaien. Dit zien we op een aantal punten terug in de machine. De meest opvallende is de schakelaar waarmee je de modus van de machine aanpast. Dat had je waarschijnlijk al wel verwacht.

Door deze schakelaar te verdraaien, schakel je moeiteloos tussen schroeven, boren en klopboren. Dit laatste gebruik je voor hardere structuren zoals steen. Voor porselein wil je bijvoorbeeld niet de klopfunctie afdief hebben omdat je dan jouw projectje aan gruzelementen helpt. Dit is denk ik het mooiste voorbeeld dat ik kan geven. Het verschil tussen schroeven en boren is wat subtieler.

Voor het schroefwerk maak je gebruik van de 17 koppelniveaus van de machine. Deze zorgen ervoor dat de kop gaat slippen wanneer deze een bepaalde weerstand krijgt. Zo kun je wel vlot schroeven maar een schroef bijvoorbeeld niet zo diep het hout in draaien dat het hout gaan splijten. Hoe je de koppel instelt is natuurlijk afhankelijk van de houtsoort en wat je ermee doet. Met veelvuldig klussen, leer je dit aanvoelen. Toch blijft het altijd een kwestie van proberen.

Iets anders dat belangrijk is, is de versnelling van de motor. Die komt namelijk in twee standen. In de eerste stand kun je heel mooi rustig werken en kan de machine veel kracht zetten. Denk aan de eerste versnelling van de auto die voldoende torsie levert om deze op gang te brengen. De tweede versnelling is voor als je vooral een heel hoge snelheid nodig hebt. Denk hier weer aan het boren in materialen met een hoge dichtheid. Steen- en metaalboren is op deze manier veelal heel prettig om te doen.

In de voet van de machine, op de plek waar je de accu aansluit, zit een witte LED. Wanneer je de knop van de machine iets indrukt, gaat deze al even aan. Zo kun je ook op donkere plekken goed zien waar je aan het werk bent. Een eenvoudige maar heel handige toevoeging.

Links- en rechtshandig gebruik

Soms vergeten we ook dat er linkshandigen zijn in deze wereld. Het is niet bij iedere review dat er een trigger is om dat te benoemen. Bij deze machine wel. Niet alleen de riemclip is namelijk aan beide kanten te plaatsen. Ook de markeringen en knoppen zijn van beide kanten van de machine even goed zichtbaar. Dit stuk gereedschap is dus volledig symmetrisch opgebouwd en dat kan de linkshandige klusser ongetwijfeld waarderen.

De spankop

Belangrijk bij boormachines is natuurlijk de spankop. Hier is niet bespaard door Skil. Er is gekozen voor een spankop van metaal met een enkele bus. Het is een snelspankop, dus geen geklooi met gereedschap om een boor of bit vast te zetten. Dit kan prima met de hand. De boren en bits die je gebruikt in deze machine mogen niet breder zijn dan 13mm. Dus in de praktijk kun je er alles in kwijt.

Specs

We hebben geen lab, maar willen je toch even meenemen in de specs die Skil aan deze mooie powertool toekent. Zo ligt het koppel van de machine op 60Nm. Met deze machine moet je in staal tot 13mm dikte kunnen boren en in hout tot 50mm dikte. In metselwerk kom je tot 13mm en de schroefcapaciteit loopt op tot 10mm. Let wel, deze cijfers gaan over de omtrek van wat je doet, niet de diepte van het gat dat je probeert te maken. Dat hangt immers gewoon af van hoe lang je aan het boren bent en welke boor je gebruikt. Bij het klopboren ligt de maximale slagfrequentie op 0-7200/0-27000 /min. Hieronder een promovideo van de fabrikant.

Het 20V platform

Net als andere merken, werkt ook Skil aan een platform met een uitwisselbare accu. Dit is het Energy Platform van Skil. Helaas is het een platform dat Skil nog niet met andere merken deelt, maar die ambities lijken er wel te zijn. Al is het maar omdat Skil onderdeel uitmaakt van een organisatie waar ook andere gereedschapsmerken onder vallen en daaronder misschien wel het meest dominante merk is. In de toekomst zouden we hier dus meer ontwikkeling kunnen zien.

Het 20V platform levert op een volle accu dus meer stroom dan een 18V accu. Wel is het zo dat hier wat degradatie in zit. Een accu die wat verder leeg getrokken is, zal teruglopen naar 18V en daarmee nog steeds niet onderdoen van andere 18V systemen. Het is dus vooral op een volle accu dat je theoretisch iets meer power mag verwachten.

Deze power is natuurlijk ook weer afhankelijk van de hoeveelheid accucellen in het gereedschap. Een machine kan uit een 2.0Ah accu gewoon veel minder kracht putten als uit een 5.0Ah accu. Daarom testen we al het Skil 20V gereedschap met zowel de goedkope 2.0Ah accu als een duurdere 4.0Ah accu. De 5.0Ah accu is namelijk best schaars in de markt.

Alle Skil accu’s zijn voorzien van haar Keel Cool en ActivCell technologie op basis van lithium-ion batterijen. De accu’s zijn in het ontwerp iets lucht doorlaatbaar zodat ze gemakkelijker hun warmte kwijt kunnen tijdens het werken en tijdens het opladen. Zo blijven prestaties constanter en is de slijtage op de accu’s een stuk lager dan wanneer de temperatuur flink zou oplopen. Skil heeft gemeten dat accu’s met deze technologie tot twee keer langer meegaan en 25% langer kunnen doorwerken voor ze moeten koelen. De ActivCell technologie beschermt de accu tegen oververhitting en reguleert het stroomgebruik ter bescherming van de accu en jouw powertool.

Brushless tools

Wat Skil ook heel duidelijk maakt is dat dit een brushless tool is. Met andere woorden, er zit een borstelloze elektromotor in. Doordat deze borstelloos is, vindt er minder slijtage in de motor plaats en kan dit gereedschap op papier gemakkelijk tot tien keer langer mee gaan voor de motor versleten is. Met andere woorden, het is een investering waar je veel langer mee doet. Vooral als je graag en veel klust, is dit wat je echt hebben wilt.

De kluservaring

Ik heb inmiddels heel wat ondernomen met de Skil 3070 CA 20V brushless accu-klopboormachine. Daarbij heb ik hem onder anderen vergeleken met de Makita DDF482Z 18V 18V 5.0Ah en de Bosch Uneo Maxx 18V 2.0Ah. Het eerste dat opvalt is dat Skil de enige is met een metalen spankop. Bovendien is de Bosch niet in staat om non-hex tools te gebruiken. Makita heeft voor hex tools wel een adapter in de spankop zitten, wat gewoon een handige toevoeging is.

In het hanteren is de Skil ook de fijnste van de drie. Hij laat zich gemakkelijk pakken. Is gemakkelijker in te stellen in de drie modi en ook de koppel laat zich soepeler en gemakkelijker instellen. Ook hier is het weer zo dat de Bosch geen instelbare koppel biedt en dus niet mee kan met de andere twee merken.

Als het om een krachtmeting gaat, dan wint de Makita het wel. Met de 20V 4.0Ah accu lukt het me echt niet om in gewapend beton te boren. De Makita kan dat met haar 18V 5.0Ah accu wel. Echter wordt de Makita wel heel snel, heel erg warm. Alle drie de merken hebben op dezelfde accu ook een specifieke klopboormachine voor dit werk. De Makita is dus wel iets sterker voor als je toch even dat ene gaatje in beton moet boren, maar bij seriewerk zal je ook bij Makita voor een echte klopboormachine moeten kiezen.

Als het gaat om fijn boorwerk, dan scoren de drie machines gelijkwaardig. De kunt met alle drie mooi rustig en precies werken.

Gaat het om pure kracht, dan boekt Makita een kleine overwinning op de Skil 3070. Daar staat tegenover dat de Skil technisch een hoogwaardiger product lijkt te zijn dat veel duurzamer ontwikkeld is en daarmee zonder twijfel langer zal meegaan. Al is het maar omdat plastics uitharden en Skil heel bewust kiest voor een volledig metalen spankop, wat gewoon een duurder onderdeel is. Bovendien laat de Skil je eenvoudiger en sneller wisselen tussen de modi, wat gewoon heel fijn werkt.

Conclusie Skil 3070 CA 20V brushless accu-klopboormachine

Ik heb inmiddels al heel wat gaatjes in heel wat materialen mogen boren met deze Skil 3070 CA 20V brushless accu-klopboormachine. Dat het incidenteel boren in beton geen optie is met deze machine is net even jammer, maar niet iets om van wakker te liggen. Het gebruikscomfort op alle andere fronten maakt dat meer dan goed. Het is een enorm fijne machine om mee te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.