Bosch Uneo Maxx Koffer
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch Uneo Maxx (Accuboorhamer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm veel boor- en schroefkracht
  • Sterke hamerfunctie
  • Handig 18v systeem
  • Zeer handige koffer
  • Goede verlichting van onder bij de boorkop

THE BAD

Ik vroeg Bosch wat nou de beste boormachine is voor tijdens een verhuizing naar een nieuwbouwwoning. Ze vertelden me dat dit de Bosch Uneo Maxx zou zijn. Ik moest even lachen. Een snoerloze accuboormachine. Die komt toch nooit door beton heen? In de afgelopen maanden van klussen blijkt Bosch gelijk te hebben. De Uneo Maxx laat zich niet kennen en vreet zich zonder moeite door harde materialen al beton heen.

Unboxing

We ontvingen de Bosch Uneo Maxx in een keurige kofferuitvoering met dubbele accu. Dit is niet alleen de meest luxe uitvoering van de Uneo Maxx, maar ook de meest comfortabele zoals je zo zal lezen.

De Koffer

Bosch produceert al jaren koffers op maat bij haar gereedschappen. Daarbij viel me veelvuldig op dat er nauwelijks ruimte is voor accessoires. Bij veel Bosch gereedschappen had ik altijd een tweede koffertje waar ik mijn accessoires in verzamelde.

In de laatste reviews met koffers van Bosch valt mij op dat Bosch toch ook meer aandacht is gaan schenken aan de mogelijkheid om in één koffer zowel het elektrisch gereedschap zelf als de belangrijkste accessoires mee te nemen.

De koffer biedt in het onderste deel standaard ruimte voor de 18v lader en twee 18v accu’s. Voor de Uneo Maxx met voldoende ruimte om er een boor in te laten zitten en, verspreid over de loze ruimten, boor- en bittensets.

In het bovenste deel zitten twee goede clips die de bijgeleverde documentatie goed vasthouden in de deksel. Daarnaast zijn er clips om de belangrijkste binnen en boren mee vast te zetten. Deze zijn zo geplaatst dat je zelf kunt kiezen tussen binnen en boren. Hoewel er nog wel wat meer ruimte lijkt te zijn voor dit soort clips, heb ik in de praktijk mijn favoriete accessoires nu altijd bij de hand.

Het Power4All 18v Systeem

De Uneo Maxx maakt onderdeel uit van het 18v systeem van Bosch. De accuklopboormachine’s accu’s zijn dus volledig uitwisselbaar met andere 18v gereedschappen van Bosch. Bijkomend voordeel is dat de Uneo Maxx ook verkrijgbaar is zonder lader en accu’s. Als je deze al hebt, is de Uneo Maxx in aanschafprijs een stuk voordeliger zonder die accessoires. Handig en slim.

Het 18v systeem maakt gebruik van de Syneon Chip technologie van Bosch. Deze technologie zorgt ervoor dat de accuboormachine het maximale rendement uit de kracht van de lithium ion accu’s haalt. Het power management doet ook haar best om je tot de laatste milliampère door te laten boren.

Bosch geeft een aantal voorbeelden van het uithoudingsvermogen van de 18v accu’s. Zo moet je zonder problemen tot 130 van 6×60 mm schroeven in hardhout kunnen draaien. Het lukte mij in ieder geval niet om in één dag klussen met de Undeo Maxx een accu helemaal leeg te laten lopen. De accu’s hebben dan ook een capaciteit van 2,5Ah.

Design

Natuurlijk blijft Bosch trouw aan haar eigen designlijn. Zo bestaat het gros van de body uit stootvast, groen plastic. Plastic dat hard genoeg is om de motor en elektronica in de Uneo Maxx te beschermen tegen stoten. Alle bedieningselementen zijn weer rood en op diverse plekken is zwart rubber-achtig materiaal aangebracht. Dat laatste is er vooral om vibraties tegen te gaan waardoor je net even wat lekkerder met de Uneo Maxx werkt.

Niet onbelangrijk is de verlichting in de Uneo Maxx. Zoals bij meerdere gereedschappen, heeft Bosch deze machine van een eigen werklichtje voorzien. Een witte LED die vanaf de voet omhoog schijnt naar de bit. Handig zodat je op donkere plekken toch zicht hebt op waarin je gaat boren. Een andere LED in de voet laat in drie stappen zien hoeveel stroom er nog ongeveer in de accu zit. Handig.

SDS-Quick erg belangrijk

Ook bij de Uneo Maxx heeft Bosch haar SDS filosofie doorgevoerd. Dat wil zeggen dat boren en bitten gemakkelijk en snel verwisselbaar zijn. De traditionele spankop komt daarmee aan haar eind. In plaats daarvan is er alleen ondersteuning voor langere bits met een zeskantige schacht. Dit mogen zowel schroefbits als boorbits zijn. De korte bits kunnen er niet in. Die kunnen niet vergrendeld worden en verdwijnen in de boorkop.

Met deze SDS kop maakt Bosch dus ook een einde aan het gebruik van traditionele boortjes met een ronde schacht. Dat wil zeggen, zonder kunstgrepen zijn die oudere boren ook nog wel bruikbaar in de Bosch Uneo Maxx. Je moet dan wel een speciale adapter kopen. Houdt er wel rekening mee dat dit soort kunstgrepen wel vaak ten kosten gaan van de kracht die de boor kan zettenen de precisie waarmee je boort. Ik heb er in mijn review voor gekozen om enkel gebruik te maken van boortjes meteen zeskantige schacht.

Met de nieuwe SDS boorkop van Bosch gaat het verwisselen van accessoires echt enorm snel. Je duwt de boor- en schroefbits erin om ze vast te zetten. Om ze te verwijderen trek je simpelweg de boorkop naar beneden.

Boorkracht

Een sterke schroevendraaier bouwen op basis van een 18v accu is niet zo heel lastig. Met de kleine IXO laat Bosch immers al zien wat je met slechts een paar volt voor elkaar kunt krijgen. Anders is het wanneer je gaat boren. Boren in hout met vlinderboren en het boren van gaten in beton vraagt de nodige inspanning van de machine. De Uneo Maxx weet zich zonder moeite in de hardste materialen te vreten en dat komt mede door de hamerstand. Deze kan tikken van 0,6 joule uitdelen met een maximum van 5.000 tikken per minuut.

Bovendien kan de machine ook zeer rustig draaien wanneer je in materialen gaat boren die kwetsbaar zijn. Het toerental loopt van 0 tot 900 per minuut. Of wanneer je een schroef met uiterste positie ergens in wilt draaien, zonder de schroefkop kapot te draaien. Dat laatste gebeurt mij nogal vaak met mijn B&D machine die automatisch gaat kloppen.

De maximale diameter om te boren in beton bedraagt 10 mm. In staal ligt de maximale diameter op 8 mm en in hout weer op 10 mm. Al kunnen we via een omweg ook vlinderboren plaatsen en daarmee veel grotere gaten boren.

Conclusie Bosch Uneo Maxx

Het klonk als een utopie, maar niets is minder waar. Met de Uneo Maxx heeft Bosch een accuklopboormachine ontwikkeld die zelfs moeiteloos in beton kan boren. Door de enorme kracht en het goede uithoudingsvermogen heb ik al mijn schroef en boorklussen tijdens de bouw van Het Innovatieve Huis met de Bosch Uneo Maxx weten uit te voeren. Tel daar de handige koffer bij op en je hebt de ultieme elektrische schroevendraaier. Wouw.

Beschikbaarheid

De Bosch Uneo Maxx is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Eén reactie

  1. Deze review was voor mij aanleiding de Bosch aan te schaffen.
    Wat een waardeloos geval is het. Na 1 gaatje in beton brak de 6 mm boor. Het tweede gat gaf nog meer drama: de boor brak tijdens het boren en zit nu vast in de boor. Ik krijg het overgebleven stukje er met geen mogelijkheid uit.
    De eerste klus met dit apparaat is dus een grote teleurstelling. Bah, en het is zaterdag en de telefonische klantenservice werkt alleen op werkdagen ( als de meeste hobbyklussers aan het werk zijn).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.