Afstandsbedieningen
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Samsung TV vs. Philips TV

Ik heb het gedaan. In april kocht ik, op aanraden van Samsung, voor het eerst een Samsung TV voor privégebruik. Dit na jarenlang Philips TV’s aan de muur te hebben gehangen. In deze post leg het verschil in gebruiksbeleving uit tussen Samsung en Philips TV’s, al kan dit ook worden gelezen als het verschil tussen Tizen en AndroidTV.

Eind lineaire TV in zicht

Wat bij beide merken opvalt is dat de nieuwe TV’s veel meer gericht zijn op non-lineair gebruik. Het gebruik van apps om jouw series en films te kijken staat bovenaan. Net als het gebruik van gamestreamingdiensten. Samsung pakt dit het meest rigoreus een. De Koreaan verwijderd zoveel mogelijk knoppen van haar sfstandsbediening. Lineaire TV kijkers moeten maar de TV gids gebruiken om tussen de honderden Radio en TV kanaalnummers te navigeren. Voor de gemiddelde Ziggo gebruiker kan dat een aardige klus zijn.

Philips heeft een mildere aanpak. De knop om naar TV zenders te kijken heeft een tweede icoontje dat ‘Exit’ heet. Subtiel…

App aanbod

Het aanbod van apps is op beide TV’s echt enorm. Zowel Google als Samsung hebben echt hun best gedaan om heel veel app developers aan te trekken. Alle belangrijke apps voor onze markt zijn op beide platformen verkrijgbaar.

Aansluiten externe hardware

Hier scoort Samsung echt punten. Sluit je een Sonos soundbar aan, herkent de Samsung TV meteen dat het een Sonos is. Alles wordt met een wizard meteen goed ingesteld. Geweldig! Sluit ik mijn Xbox voor het eerst aan, krijgt deze meteen een Xbox icoon en de Xbox en TV worden optimaal op elkaar ingesteld. Wat een waanzinnig toffe onboarding aangaande mijn hardware setup!

Bij Philips is dit net even anders. De Xbox krijgt keurig alle informatie om zichzelf zo optimaal mogelijk in te stellen voor de fantastische beeldplaat van de Philips. Maar een keurig icoontje en de juiste naam bij het HDMI kanaal zijn geen optie. Dat wil zeggen, ik kan zelf de naam instellen. Hier mist AndroidTV echt nog een beetje aan smarts. Ook de Sonos moet ik met de hand instellen en dat vraagt toch een klein beetje uitzoekwerk.

Streamen naar de TV

Een AndroidTV is een TV met ingebouwde Chromecast. Ongeacht het merk Android telefoon, je kunt content direct streamen. Ook met jouw iOS toestel kom je prima weg op een Chromecast TV.

Met het Samsung SmartTV platform ben je in de praktijk veel beperkter. Samsung heeft echt een heel tof Android ecosysteem ontwikkeld met veel toffe features. Maar die zijn wel echt beperkt tot eigenaren van een Samsung toestel. Gezinsleden zonder een Samsung hebben dus pech tenzij…

Tenzij ze een iOS device hebben. Samsung was de eerste om Apple TV en AirPlay te introduceren op haar toestellen. De samenwerking tussen iOS en Samsung TV gaat niet zo diep als bij een Samsung toestel, maar het is wel vlekkeloos.

Ambilight

Met de komst van de Samsung QLED TV was er één ding waarvan ik vooraf al wist dat ik dit ging missen… Ambilight. Om mijn TV ontstond een grote, zwarte leegte. Die wist ik op te vullen met een Hue Glow set. In totaal een investering van nog eens een slordige €400 terwijl dit zelfs bij goedkope Philips TV’s echt wel de standaard is. Het nadeel is dat zo’n aftermarket oplossing alleen werkt met beelden die over HDMI binnenkomen. Met live TV kun je dus niets anders dan dat het lampje één kleur aanneemt. Het is te doen, maar in de praktijk staat hij dus vooral uit.

Ambient Mode

Waar Philips opvalt met haar Ambilight, heeft Samsung haar Ambient mode bedacht. Daarmee verandert het zwarte vlak van de TV in iets dat beter bij jouw muur past. De feature was zo prominent voor de 2020 series dat het zelfs één van de weinige knoppen op de afstandsbediening mocht hebben. Houdt er wel relening mee dat de TV dan non-stop aan staat.

Gaming

Qua gaming kunnen beide fabrikanten prima met HDMI 2.1 overweg. Op beide TV’s kan ik met mijn Xbox One X in 120Hz gamen. Nu game ik in deze vergelijking op een Philips OLED uit de 800-Series. Eerlijk is eerlijk, dan ziet het er allemaal al heel snel, heel veel beter uit dan de Samsung QLED waar we veel lichte wolken in de donkere beeldpartijen zien. Bij de Samsung is het niet mogelijk om HDMI 2.1 te combineren met Philips Hue, maar dat komt omdat die hub niet met HDMI 2.1 overweg kan.

De Philips 800-Series is een OLED TV en daarmee een spannende aankoop voor een gamers als ik. Gelukkig heeft Philips sinds modeljaar 2021 speciale anti-burnin functies voor gamers toegevoegd. Hierdoor worden heldere statische elementen in beeld automatisch al wat gedimd.

Stembesturing

Beide TV’s komen met stembesturing. Daarvoor hebben ze ook een microfoon in de afstandsbediening geplaatst. GoogleTV maakt natuurlijk gebruik van Google Assistant. Als je een echte daredevil hebt, kun je proberen een andere assistent te installeren. Denk bijvoorbeeld aan Amazon Alexa.

Samsung heeft Bixby. Als we kijken naar de drie grote stemassistenten, dan zijn dat Siri, Google Assistant en Alexa. Bixby’s marktaandeel in Nederland wordt voornamelijk gevoed doordat Samsung het op haar hardware zet. Bixby spreekt, net als Alexa en Cortana, nog steeds geen Nederlands. Bovendien lijkt Bixby anno 2021 vooral in onderhoudsmodus te zitten bij Samsung. Er komen weinig echt opvallende features uit. Sterker nog, het aantal features neemt af. Samsung plaatst ook al enkele jaren geen Bixby knoppen meer op haar telefoons.

Eigen TV kanalen

Samsung lanceerde dit jaar, in samenwerking met content partners, een serie eigen TV kanalen. Iets waar Philips ook mee bezig schijnt te zijn. Dit weten we uit een zeer betrouwbare bron. Op het moment van lanceren werd de Samsung TV app meteen vooraan het menu gezet en konden we niet verwijderen. Best storend omdat het gros van de content niet aansluit bij wat wij vanuit ons gezin willen. Toch kunnen we ons voorstellen dat er mensen zijn die hier wel van kunnen genieten. Het is lineaire TV voor niks… nouja, behalve dat Samsung een advertentieplatform aan het opbouwen is.

Advertenties

Één ding hebben beide platformen gemeen. Ze maken beiden gebruik van een reus in advertising. Bij Philips is dit Google als eigenaar van Android TV. Bij Samsung is dit Samsung zelf. Een Samsung TV is niet te activeren zonder te accepteren dat jouw kijkgedrag wordt bijgehouden voor gebruik met advertenties. Je moet ook een persoonlijke Samsung account koppelen om de interactieve functies te gebruiken. Een AndroidTV is enigszins wel anoniem te gebruiken.

Daarbij valt op dat Samsung weinig rekening houdt met jonge kijkers. Het zijn voornamelijk mijn minderjarige kinderen die voor de TV zitten en dan in het hoofdmenu content als World Poker Tour gesuggereerd krijgen. Het kijkgedrag van mijn kinderen wordt dus gekoppeld aan de gokmarkt. Als vader vind ik daar wel wat van.

World Poker Tour op Samsung SmartTV
World Poker Tour advertentie op Samsung SmartTV

Afstandsbediening

Misschien ken je het. Je hebt een gezin en zo nu en dan komen opa en oma op de kinderen passen. Sinds de komst van de Samsung TV, was TV kijken er niet meer bij voor opa en oma. De nieuwe, ultracompacte afstandsbediening van Samsung is een prachtig, hoogwaardig stukje design waar Steve Jobs mogelijk jaloers op zou zijn geweest. Maar voor de oudere generatie toch wel heel lastig om te begrijpen.

Ook op de afstandsbedieningen komen we veel advertenties tegen. Bij Samsung is het aandeel gesponsorde knoppen enorm ten opzichte van Philips. Van de 9 actieknoppen zijn er drie afgekocht om je over te halen een Netflix, Prime Video en Rakuten account aan te laten schaffen. Bij Philips zitten Netflix, Rakuten en Prime Video ook op de afstandsbediening, maar hebben ze naar verhouding een veel minder nadrukkelijke aanwezigheid. Wij hebben ze allemaal, dus voor ons is het super praktisch dat deze knoppen erop zitten.

Afstandsbedieningen

Overigens mogen we qua design ook wel een complimentje maken naar Philips. Het merk kiest ervoor om heel vele knoppen te plaatsen en dat maakt een afstandsbediening automatisch bulky en een lastig ding om echt iets moois van te maken. Toch zitten er mooie strakke lijnen in. De kant die je niet kunt zien is ingelegd met prachtig, echt leer en alle knoppen zijn keurig verlicht.

Verantwoording

Ik heb deze vergelijking geschreven vanuit mijn eigen beleving met het aankopen van een 65” Samsung QLED uit 2020 tegenover een Philips OLED uit 2021. Naast dat het twee verschillende beeldtechnieken zijn, is er ook een enorm prijsverschil. Vandaar dat ik me zoveel mogelijk heb beperkt tot de beleving van het Smart TV platform. Ik heb geprobeerd de vergelijking zo neutraal mogelijk te houden zodat jij zelf kunt bepalen wat belangrijk voor je is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.