Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Jabra Elite 7 Pro – Anders en verfijnd

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Geluid
 • Voice prestaties
 • Comfort
 • Sound+-app

THE BAD

 • Geen multi-point connectie (inmiddels beschikbaar via een update)
 • Concurrentie van de Elite 85t

We bespraken op GadgetGear verschillende Jabra-producten over de afgelopen jaren. Een belangrijke serie was de Elite x5t-serie die ieder jaar vernieuwd werd en op enthousiaste reviews kon rekenen. Dit jaar pakt Jabra het iets anders aan. Ten eerste zien we een andere benaming en is de adviesprijs verlaagd. Verder is ook het vormconcept aangepakt.

Jabra positioneert de Elite 7 Pro als: “ontworpen voor diegenen die het beste van het beste willen voor gesprekken en muziek, zodat gebruikers true wireless zonder grenzen kunnen ervaren”. Dergelijke uitspraken scheppen verwachtingen. Als het gaat om de gesprekskwaliteit wordt het accent gelegd op wat Jabra ‘MultiSensor Voice’ noemt. Dit zou zorgen voor een hoge mate van gesprekshelderheid, zelfs op rumoerige plekken. Qua vorm zou de Elite 7 verder geoptimaliseerd zijn en daarnaast 16% kleiner zijn dan de 75t (geen idee waarom ze de 85t niet namen in deze vergelijking).

 

Sleutelfeatures

 • Instelbare Active Noice Cancellation en transparantiemodus
 • 6 mm driver, per earbud op basis van hoorbare tonen instelbaar
 • Ondersteunde codecs: AAC, SBC
 • 8 uur batterijduur, 30 uur inclusief laadvermogen case, 5 minuten laden voor 1 uur batterijduur
 • Eén earbud (zowel links als rechts) bruikbaar in mono-modus
 • IP57 stof-/waterresistent
 • Bluetooth 5.2
 • Gewicht: 5,4 g per earbud

 

Uitpakken

De uitpakervaring is zoals we deze inmiddels gewend zijn van Jabra, prima in orde. We vinden een USB-C kabel voor het opladen, twee extra maten earbuds, en uiteraard de Elite 7 Pro earbuds en laadcase.

De kabel is helaas een korte variant. Zoals we eerder opmerkten: “Kennelijk gaan fabrikanten ervan uit dat we allemaal een notebook gebruiken om iets op te laden, of de laadcase aan een stopcontact laten bungelen? Het blijft onpraktisch. Verder is het wellicht pietluttig om iets te zeggen over het kabeltje, maar de uitpakervaring is nu eenmaal wat minder wanneer we iets aantreffen dat bij verschillende goedkopere opties beter voor elkaar is. Jabra gaat er wellicht van uit dat mensen het niet ook daadwerkelijk gaan gebruiken, en waarschijnlijk hebben ze daar gelijk in.”

 

Ontwerp

Met de Elite 7 Pro wordt het idee van de vorige earbuds grotendeels voorgezet, zij het met aanpassingen. Over het algemeen blijft het een sober vormgegeven headset, maar toch iets met een eigen uiterlijk en daarmee herkenbaar een Jabra-headset. Jabra stelt dat de earbuds 16% kleiner zijn geworden ten opzichte van de 75t. Maar in de praktijk maakt dit niet erg veel verschil, zelfs niet ten opzichte van de 85t die iets groter is dan de 75t.

Elite 7 Pro (l) & Elite 85t (r)

Qua gewicht zijn ze wel wat lichter met 5,4 g versus de 8 gram van de Elite 85t. Echter maakt ook dit in de praktijk geen verschil. De microfoon is nu iets meer geïntegreerd in de volledige unit. Je zou kunnen zeggen dat de Elite 7 Pro qua design een extra stap naar het idee is om de hele oplossing meer in één unit te krijgen in plaats van dat iets er meer los aan hangt. Dit maakt echter ook dat de vorm van de in-ears meer richting iets gaat dat we van andere fabrikanten kennen.

De Elite 7 Pro en Elite 85t:

Knoppen

Waar we steeds meer merken zien kiezen voor touch sensitive oplossingen, vinden we op de Elite 7 Pro nog altijd fysieke knoppen. Het nadeel hiervan is in principe dat je de earbuds in je oren duwt tijdens het bedienen van de knoppen. In de praktijk moeten we echter zeggen dat de knoppen vrij makkelijk te activeren zijn, en het ‘in je oor duwen’ niet echt een probleem is. Het argument van Jabra voor deze keus is dat je met natte handen nog steeds de earbuds kan bedienen. Hiertegenover moeten we echter stellen dat in de meeste praktijk situaties, touch sensitive oplossingen prima werken.

Laadcase

De laadcase is misschien wel hetgeen dat het meeste veranderd is qua insteek versus de vorige Elite-earbuds. Jabra koos voor een wat platte profiel, dat ook wat dieper en breder is. In totaliteit scheelt het qua grootte niet veel ten opzichte van de 85t-laadcase en in je broekzak voelen ze ook niet veel anders. De case ondersteunt nog altijd draadloos laden, maar uiteraard ook laden via USB Type-C. Met de capaciteit zou 30 uur aan extra laadvermogen bereikt worden. Snelladen betekent in het geval van de Elite 7 Pro dat je met met 5 minuten laden, weer een uur vooruit kan.

De nieuwe vorm heeft wel als nadeel dat deze minder makkelijk open te klappen is. Een inkeping in de klep had dit al een stuk makkelijker gemaakt. Nu ben je steeds geneigd wat kracht te zetten in plaats van het klepje gewoon open te duwen zoals dit met de formfactor van de Elite 85t kan. Een ander nadeel is dat door de plattere vorm je ook meer oorsmeer in het zicht hebt zitten. Maar goed, details.

Bouw

De bouwkwaliteit valt weinig over te klagen. De earbuds voelen prima aan en de feedback van de knoppen is ondanks de lichte feel prima in orde. De Elite 7 Pro is IP57 gecertificeerd. Dit betekent dat er geen functionele hindering zal zijn door stof en je geen last zou moeten hebben van waterindringing wat getest is tot 30 minuten op 1 m diepte. Waar we met de 85t (IPX4) moesten accepteren dat Jabra koos voor een downgrade ten opzichte van de 75t (IP55), zien we met de Elite 7 Pro dus een verbetering ten opzichte van beiden.

De bouwkwaliteit van de case is puur door de vorm al verbeterd. Het plattere profiel van de Elite 7 Pro case zorgt dat de klep minder ‘hol’ of leeg over komt ten opzichte van de Elite 85t en 75t. Dit ondanks dat de insteek verder hetzelfde is. De klep van de case van de Elite 65t was overigens beter in dit opzicht, maar die was weer niet magnetisch.

 

Gebruik

Pairen/connectie

Het proces van pairen verliep in principe zoals tegenwoordig verwacht kan worden, gewoon probleemloos. Zowel via onze smartphone als PC. De connectie waren we ook tevreden over. Qua bereik presteerde de Elite 7 Pro hetzelfde als eigenlijk alle bluetooth 5.x-opties die we getest hebben en qua stabiliteit hebben we eigenlijk ook niets noemenswaardigs te melden.

Geen multipoint connectie*

Waar de Elite 85t nog beschikte over multipoint-connectie (de mogelijkheid om twee apparaten tegelijkertijd te verbinden), moet de Elite 7 Pro deze missen. Een ongelukkig gegeven voor een model dat de naam ‘pro’ meegekregen heeft. Blijkbaar heeft dit te maken met de manier waarop ze headset connectie maakt. Deze verandering heeft voordeel dat voortaan één enkele earbud gebruikt kan worden, zo zogenaamde ‘Mono-modus’. Een jammerlijk gegeven, want de multipoint-connectie was een van de verkoopargumenten die de Jabra-earbuds hadden boven de meeste andere opties. Het is ook niet mogelijk om de connectie door een ander apparaat over te laten nemen door bijvoorbeeld in de bluetooth-settings de Elite 7 Pro aan te tikken. Je moet echt de Elite 7 Pro ontkoppelen op het eerste apparaat en opnieuw koppelen met het tweede apparaat.

We hebben begrepen dat multipoint-functionaliteit met een update toegevoegd zal worden*. Tegen die tijd updaten we de review, maar tot die tijd stellen we dat het gewoon geen optie is. Aankopen op basis van beloftes raden we ten allen tijde af.

Lag

De Elite 7 Pro toont wat lag (vertraging) bij het kijken van video of het gebruik in combinatie met een PC. We hebben het over ongeveer een halve seconde. Voor conference calls is dit gen probleem, maar een langere video op je PC kijken is geen geweldige ervaring. Specifieke mobiele videoapps op je smartphone zoals MX Player en de YouTube-app gaan goed om met de lag waardoor de lag in combinatie daarmee geen probleem is.

Bediening

In tegenstelling tot veel van de bekende opties van bijv. Samsung en Apple biedt Jabra aanzienlijk meer controle-opties met haar knoppen. Afspelen/pauzeren, naar voren/achteren skippen, switchen tussen ambient control-modes (HearThrough) en ANC, je voice assistent activeren, muten en het volume regelen, is allemaal mogelijk (buiten uiteraard gesprekscontrole-opties). Je hoeft het niet perse te gebruiken natuurlijk, maar de optie is er. Het gedrag van de knoppen valt te configureren in de Sound+-app.

Pasvorm/comfort

Zoals op de afbeeldingen te zien is, is het vormconcept van de Elite 7 Pro anders dan dat van de voorgangers. Ze vallen nu prettiger in de oren en door het lichtere gewicht merk je ook minder dat je ze in je oor hebt zitten. Jabra koos ervoor niet meer te kiezen voor ovalen eargels zoals we dit op de 85t zagen, maar in plaats daarvan een meer traditionele vorm; een platter type ronde eargel die meer flexibel is. Ze sluiten je merkbaar beter af van je omgeving.

‘HearThrough’, Sidetone

‘HearThrough’ zorgt ervoor dat de gebruiker het omgevingsgeluid meekrijgt via de microfoon. Een nuttige feature, denk aan iemand die je roept of het verkeer. Een zachte ruis op de achtergrond is iets dat je moet accepteren bij het gebruik van deze functie wanneer je deze hoger instelt dan standje 2. Deze hoor je uiteraard als je niets afspeelt, maar zeker in de hogere standen hoor je het ook in rustigere nummers wanneer je er een beetje op let. Een ander nadeel is dat doordat de microfoons actief zijn, ook windruis sneller door komt.

HearThrough is hoe dan ook nuttige een feature, al moet natuurlijk niet verwacht worden dat je net zo veel meekrijgt als wanneer je niets in je oren hebt zitten. En als je gewoon wil genieten van je muziek, schakel de functie dan vooral uit.

HearThrough heeft ook zijn functie tijdens het voeren van gesprekken. Jabra noemt deze feature ‘Sidetone’. Omdat je als gebruiker je eigen stem hoort, vormt het voeren van het gesprek een wat natuurlijkere ervaring.

Active Noise Cancellation

Waar Hear Through ervoor zorgt dat je de geluiden die je wil horen alsnog hoort, zorgt ANC er natuurlijk voor dat je zo min mogelijk hoort. De standaard controls van de headset laten je met de linkerknop dan ook switchen tussen de twee functies.

De ANC-implementatie op de Elite 7 Pro levert in combinatie met de passieve onderdrukking door de pasvorm een prima prestatie. We merken dat geluiden zoals stemmen en algemene achtergrond-/omgevingsgeluiden, goed weggefilterd worden of in volume flink verlaagd worden. Meer constante geluiden (bijv. airco, bandengeluid van een auto) uiteraard ook. Minder constante geluiden die minder als ruis te labelen zijn blijf je ten opzichte van de betere ANC ondersteunende over-ear koptelefoons wel horen en worden zo goed als niet weggefilterd. Denk aan typegeluiden, iets dat op de vloer valt, etc. etc.

 

Sound+-app

De Sound+-app zit qua esthetiek en gebruiksvriendelijkheid prima in elkaar en biedt feitelijk alles dat je nodig hebt om je headset te configureren conform je persoonlijke voorkeuren. Het grootste deel van de Sound+-app is al besproken in de Jabra Elite 85t-review. We vonden echter wel iets nieuws:

My Fit/My Sound

Nieuw is de My Fit-feature in de app. Deze zorgt ervoor dat je per oor de earbud voorziet van de juiste eargel en dat ook de tonen en ANC ingesteld wordt conform je voorkeuren. Met de My Sound-feature krijg je een serie van tonen te horen waarbij je via een soort gehoortest moet aangeven wanneer je wat hoort. Op basis van je gehoor wordt het signatuur per oor aangepast.

 

Batterijduur

Jabra claimt met de Elite 7 Pro een batterijduur te realiseren van 8 uur mét ANC. In onze praktijktest wordt dit wel min of meer bevestigd. Hoe dit is na langdurig gebruik is echter afwachten. De extra laadtijd die uit de case te halen is (35 uur), hebben we niet getest. Als we echter kijken naar ons gebruik in de praktijk met het opladen in de case, lijkt deze in ieder geval in de buurt van de opgegeven cijfers te komen.

De batterijduur is afhankelijk van de omstandigheden; denk aan het volume waarmee content afgespeeld wordt en of ANC of HearThrough ingeschakeld staat. Dus tenzij je een vast patroon hebt in hoe je de earbuds gebruikt, is het niet zomaar vast te stellen hoe lang ze voor jou persoonlijk precies mee zullen gaan. Hoe dan ook, we denken dat de meeste mensen makkelijk een paar dagen gebruik kunnen halen uit de Elite 7 Pro in combinatie met de laadcase.

 

Geluid

Zoals we inmiddels van deze lijn gewend zijn, zijn de geluidsprestaties dik in orde. Jabra heeft gekozen voor iets dat een neutraal signatuur moet zijn. Wanneer we de weergave per deel in het geluidsspectrum zouden beoordelen (met het neutrale profiel als uitgangspunt), zouden we zeggen dat de basweergave on-point is. De mids en zeker de hoge-mids zijn wat overdreven, dus die stelden we in de in-app equalizer wat bij. De hoge tonen worden wel redelijk weergegeven, maar om de boel in balans te houden, moesten we ook die wat terug schalen.

Qua separatie van elementen presteert de Elite 7 Pro verder prima en is een stap gezet ten opzichte van de Elite 85t. Waar we de Elite 85t nog een wat warmer signatuur vonden hebben, had Jabra bij de tuning van de Elite 7 Pro dus duidelijk andere ideeën. We vragen ons af in hoeverre deze keus gebaseerd is op de tuning versus de toegepaste drivers. Ondanks dat we positiever zijn over de keuzes rond de Elite 7 Pro, vragen we ons af of uit de 12 mm drivers van de 85t (de Elite 7 Pro’s beschikken over 6 mm drivers) niet meer te halen moest zijn.

Volume is in principe geen probleem. Een prettig volume lag via onze testtelefoon op ongeveer 40% terwijl via onze PC we ergens in de buurt van de hogere regionen het al onprettig luid vonden.

Microfoon

De Jabra Elite maakt gebruik van een construct van 4 microfoons met een voice pickup sensor. Deze moeten storende omgevingsfactoren zoals wind en overig geluid detecteren en tegengaan en gebruiken botgeleidingstechnologie om via trillingen in je kaakbeen je stem door te geven.

We merken het effect van deze implementatie wanneer we de Elite 7 Pro vergelijken met de 85t. Niet wanneer de storende factor van direct van voren komt (dan is het verschil praktisch 0), maar wel wanneer het in de algemene omgeving is (bij de demo kwam het geluid van achteren).

We zouden stellen dat de Elite 85t beter klinkt onder reguliere omstandigheden. Met omgevingsruis is de Elite 7 Pro de betere optie. We hebben ook een kantoorgeluiden-simulatie gedaan, waarbij de Elite 7 Pro eveneens als winnaar uit de bus komt. Echter is het resultaat nog altijd niet wat je wil, en dus hebben we deze vergelijking weggelaten. Onbruikbaar (Elite 7 Pro) vs iets meer onbruikbaar (Elite 85t), terwijl we wisten dat de Elite 7 Pro beter weet om te gaan met ruis, vonden we niet zo’n boeiende demo om te includeren.

 

Conclusie

In lijn met wat we van de Jabra Elite-serie verwachten is ook de Elite 7 Pro een sterke allrounder. Zeer geschikt voor muziek door de prettige output, maar daarnaast ook voorzien van een degelijke microfoonimplementatie. Hiermee is de Elite 7 Pro ook geschikt voor conference calls en tijdens het dagelijkse woon-, werkverkeer door de hearthrough- en noise cancelling-features. En natuurlijk voor tijdens het sporten, gezien de IP57 certificatie, wat hoe dan ook een dikke plus is.

Mono-mode is iets waar uw reviewer niet kapot van is, maar we weten dat er gebruikers zijn die dit graag zien. Positieve verbetering dus. Helaas moeten we vooralsnog multipointconnectie* missen.

De Sound+-app is zoals meermaals genoemd een app waar we erg blij mee zijn. Alle features die je je maar kan wensen, op een gebruiksvriendelijke manier.

Elite 7 Pro of Elite 85t?

Blijft over de vraag of de Elite 7 Pro een aanrader is. En we moeten zeggen dat dat een lastige is. De adviesprijs is gesteld op 200 euro. Hiermee is de Elite 7 Pro duurder dan de inmiddels goedkopere Elite 85t. Qua geluidskwaliteit liggen ze niet ver uit elkaar. De microfoon van de 85t is beter onder normale omstandigheden en die van de 7 Pro met meer omgevingsruis. Met een IP57-certificatie wint de Elite Pro het dik op stof- en waterdichtheid. De aanwezigheid van multipointconnectie* is een dikke plus voor de 85t. Hoewel Jabra heeft gezegd dat dit ook naar de Elite 7 Pro komt, raden we op basis van beloftes geen producten aan. Op het gebied van noise cancelling zijn ze ongeveer gelijkwaardig. We durven verder ook te stellen dat ondanks dat iedereens oren verschillen, de Elite 7 Pro beter in je oren zullen blijven zitten.

Kortom, beiden zijn top, maar specifieke argumenten kunnen per persoon het verschil maken.

 

* Inmiddels hebben we via Jabra begrepen dat multipointconnectie beschikbaar komt via een update in januari 2022

* Inmiddels is de update (zowel de app als de earbuds) doorgevoerd en lijkt multipointfunctionaliteit prima te werken, de rating is hierop aangepast naar ‘goud’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.