Review: Jabra Elite 65t; True wireless in-ears met focus op muziek en gesprekken

Er zijn altijd bepaalde producten die we misten bij introductie terwijl we deze graag als onderdeel hadden gezien van ons bestand. Derhalve testen we zo nu en dan wat oudere producten bij wijze van een soort inhaalslag. De Jabra Elite 65t is een set true wireless in-ears waarbij naast degelijke audiokwaliteit de focus tevens zou liggen op het bieden van een goede gesprekservaring, oftewel de uitvoering van de microfoon.

 

Key Points

 

 • Verhoogde uitgaande gesprekskwaliteit door de 4-microfoontechnologie
 • IP55 stof- en waterresistent (geen functionele hindering door stof, 12,5 l/min bespoten onder iedere hoek)
 • Bluetooth 5.0, multi-point connection (verbinden met twee apparaten tegelijkertijd)
 • 5 + 10 uur gebruiksduur (headset plus oplaadhouder), 15 minuten snelladen in de case levert 1,5 batterijduur
 • HearThrough (horen wat er om je heen gebeurt)

 

Unboxing

 

Jabra biedt met de verpakking een alleraardigste uitpak-ervaring.  De Elite 65t wordt redelijk standaard geleverd, met naast de earbuds en oplaadhouder, extra earbuds in twee verschillende maten (de midden-maat zitten standaard al op de earbuds) en een microsd-laadkabel. Helaas geen USB-C dus. Ook als we de introductiedatum van de 65t meenemen vinden we gezien de prijsklasse het gemis van USB-C een tegenvaller.

 

Ontwerp

Uiterlijk, bouw

De Jabra Elite 65t's zijn eigenzinnig doch sober vormgegeven. De microfoontop geeft de set earbuds een eigen uiterlijk. De earbuds zijn vervaardigd van plastic en zijn mat afgewerkt. Het gewicht van de rechter-earbud is 6,5 gram, de linker 5,8.

Op de linker earbud zien we een volumeknop die tevens voor het skippen van nummers gebruikt kan worden zoals op bluetoothapparaten zo goed als standaard is. Op de rechter earbud zien we een enkele knoop welke gebruikt kan worden voor het afspelen en pauzeren van de muziek, het inschakelen van de 'HearThrough'-modus (zie verderop in de review), het gebruiken van de virtuele assistent naar keus en het in/uitschakelen van de headset. We kregen van Jabra de titanium-zwarte variant als testexemplaar. De 65t is echter ook in de kleuren wat Jabra 'koper-zwart' en 'goud-beige' noemt beschikbaar.

Microfoonimplementatie

De Jabra 65t zou ontworpen zijn voor de beste draadloze gesprekken en muziek-ervaring. Een claim die ze ook stoelen met relevant onderzoek op de website. Uiteraard gaan we daar langs deze review een eigen mening over geven, maar we vonden het toch interessant dat ze deze claim niet zomaar doen als een leeg pr-matig statement.

Om de gesprekskwaliteit te optimaliseren maakt Jabra gebruik van wat ze '4-microfoontechnologie' noemen. Er wordt gebruik gemaakt van MEMs analoge microfoons welke een bundelvormend, richtinggevend veld creëren waarmee de audio uit slechts één richting zou komen. Dit betekent dat de gesprekspartner aan de ontvangende zijde van het gesprek jouw stem moet horen, maar niets van de omgevingsstemmen.

De microfoontop van de Jabra 65t heeft een gebogen vorm. Hiermee moet windruis verminderd worden en volgens Jabra zou zelfs de plaatsing van de gaatjes/roosters in dienst van optimalisatie van akoestische prestaties en windstroming zijn.

Oplaadhouder

De oplaadhouder van de 65t is uitgevoerd in het matzwart en aan de voor- en bovenzijde rond afgewerkt, terwijl de zijkanten plat zijn. Het geheel (gewicht: 67 gram) is prima weg te stoppen in de meest strakke broekzakken. Aan de onderzijde van de case zien we een oplaadindicator terwijl we onder de klep een laadindicator zien voor de earbuds. Aan de onderzijde zien we tevens de micro-sd-poort.

De oplaadhouder kent geen magnetische werking. Openen gaat via een simpel klik-mechanisme, waarbij je met wat kracht op de klep de case opent of door je nagels in de uitsparing te plaatsen. Uw reviewer maakte meermaals de fout om blind van de verkeerde zijde de case te proberen te openen omdat het scharnier eveneens een uitsparing vormt. We kunnen zeggen dat het klepmechanisme van het  meest simpele soort is. Jammer voor een apparaat uit deze prijsklasse.

Helaas worden ook de earbuds niet magnetisch op hun plek gehouden worden. Uit onze test blijkt wel dat je de case echt bijna 90 graden gedraaid moet houden willen de earbuds eruit vallen, maar toch, een moment van onhandigheid van jezelf of een ander is altijd mogelijk. Ook het plaatsen van de earbuds in de case gaat niet zo makkelijk als opties die wèl een magnetische werking kennen aangezien de earbuds daar gewoon op hun plek schieten.

 

Gebruik

Pairen/connectie

Pairen via een telefoon of standaard bluetooth-functie van onze PC leverde geen probleem op. Helaas kregen we de Jabra's niet gepaired met de BlitzWolf BW-BR4-transmitter die uw reviewer het liefst gebruikt tijdens het testen. We hebben niet kunnen achterhalen waarom dit zo zou zijn, aangezien de Jabra's verder hetzelfde pairingproces volgen als andere bluetoothkoptelefoons.

De connectie met de geteste toestellen hadden we verder niets over te klagen. Ook de connectie tussen de twee earbuds werkte zonder problemen. We hebben geen enkele drop ervaren.

Pasvorm, passieve omgevingsgeluid onderdrukking, 'HearThrough'

De pasvorm is uiteraard iets dat persoonlijk is. Voor uw reviewer was het vormconcept van de Jabra 65t nagenoeg perfect. Pas na meerdere uren werd wat discomfort gemerkt. De earbuds bleven in de meeste situaties perfect zitten. Op bepaalde niet-definieerbare momenten had uw reviewer dat de linker earbud wat losser kwam te zitten. Dit kwam echter zou weinig voor dat we dit niet als een significante zwakte kunnen aanwijzen.

In combinatie met de gebruikte eargels zorgt de pasvorm ervoor dat de passieve geluidsonderdrukking goed werkt. Zeker als er wat afgespeeld wordt krijg je vrij weinig mee van de omgeving. Door de serieuze microfoon-implementatie in de 65t kan Jabra ook een feature als 'HearThrough' bieden. Hiermee krijgt de gebruiker het omgevingsgeluid mee via de microfoon. Een nuttige feature als je bijv. tijdens het gebruiken van de in-ears ook nog wat wil horen van er bij je in de buurt gebeurt, denk aan iemand die je roept of het verkeer. Perfect is de implementatie niet. Zo merken we dat het actief hebben van de functie gepaard gaat met een zachte ruis. Zeker tijdens het afspelen van rustige nummers kun je dit eventueel merken. Wanneer we buiten rondlopen met de 65t's merken we dat windruis in bepaalde situaties ook meegenomen wordt en de afspeelervaring negatief beïnvloed.

Desalniettemin vinden we de HearThrough onder meer ideale omstandigheden een nuttige feature, al moet natuurlijk niet verwacht worden dat je net zo veel meekrijgt als wanneer je niets in je oren hebt zitten.

Sound+-app

Met de Jabra Elite 65t heb je de mogelijkheid de Sound+-app te gebruiken. Hiermee kan de gebruiker vanzelfsprekend alle features van de headset configureren en bedienen. Zaken als geluidsprofielen (default, speech, bass boost, treble boost, smooth en energize) en de equalizer zijn redelijk standaard en bieden wat je zou verwachten. De geluidprofielen 'smooth' en 'energize' zijn wat lastig te definiëren, maar wanneer je ze kiest, snap je wel redelijk wat het idee is achter deze labels. De instellingen met betrekking tot zaken als het gedrag van de knoppen, automatische pauzefunctie bij het uitnemen van de in-ears, keuze voor de digitale assistent en voice prompts spreken redelijk voor zich. Meer uniek zijn de configuratieopties met betrekking tot de de bel-ervaring (zie screenshots). De mate waarin HearThrough de omgevingsgeluid moet toelaten valt eveneens te configureren, hoewel we het ons moeilijk kunnen voorstellen dat gebruikers hier echt een mate in gaan variëren.

Een leuke extra feature zijn de 'Soundscapes' waarmee je kunstmatig omgevingsgeluiden kunt afspelen. Een selectie van monotone geluiden, natuurgeluiden en rustige ambiance moeten de gebruiker dan helpen zich te relaxen of concentreren. Hier zijn natuurlijk aparte apps voor, maar het is best aardig dat je dit met Jabra's Sound+ niet perse nodig hebt. Al heb je altijd die mensen die wat specifieks nodig hebben. Hoe dan ook, wat ons betreft is het een prima idee van Jabra om deze feature te includeren.

Over het algemeen is de app een prettig in gebruik. Qua esthetiek en gebruiksvriendelijkheid zit het prima in elkaar. Misschien dat de organisatie van waar bepaalde opties zitten iets beter kan, maar uiteindelijk is alles makkelijk te vinden en bedienen.

Batterijduur

De opgegeven batterijduur van de Elite 65t zou 5 uur bedragen, waarbij de oplaadcase de earbuds 2 keer kan opladen. In totaal dus 15 uur. Tijdens onze test is twee keer opladen van de in-ears op één lading van de case gelukt. De Elite 65t's zelf gingen in onze test iets meer dan 5,5 uur mee. Kortom, ondanks dat we altijd moeten opmerken dat de batterijduur afhankelijk is van de omstandigheden (denk aan het volume waarmee content afgespeeld is), lijkt duidelijk dat de Jabra's de beloofde batterijduur halen. In combinatie met de chargingcase gaan we ervan uit dat veruit de meeste mensen makkelijk door een paar dagen heen komen met een lading van de in-ears plus de chargingcase.

 

Geluid

 

Een oordeel vellen over het geluid van de Jabra Elite 65t was wel iets waar uw reviewer over moest nadenken. Vooropgesteld zijn de Elite 65t's een capabele set. Alle tonen lijken er te zijn en voor een setje true wireless in-ears lijken de tonen naar behoren uit de kleine 6 mm drivertjes te komen met een signatuur dat neutraal afgesteld is. Je zou eventueel kunnen zeggen dat er misschien een kleine nadruk op het midden is, hoewel dit ook te maken kan hebben met het feit dat bepaalde nuance in de bas lijkt te missen, waardoor middentonen en algemene separatie wat duidelijker naar voren komen.  Misschien dat hoge frequenties in de uiterste regionen ook wat beperkt zijn. Toch missen we iets dat verder gaat dan alleen de weergave van de uiterste tonen. Een bepaalde emotie die je krijgt van bepaalde nummers omdat bepaalde nuances geraakt worden, lijken we van de 65t's niet door te krijgen.

Het is niet iets dat te maken heeft met de tuning. Ook door wat te spelen met de equalizer kon uw reviewer geen échte verbetering vinden in dit opzicht. We bleven een bepaalde dynamiek missen. De conclusie die we trekken is niet dat we stellen dat de Jabra Elite 65t geen goed geluid uitgeeft. Maar om echt te genieten van muziek mist de dynamiek. Het gemis van de hoge kwaliteit codecs als aptX, LDAC of AAC is volgens ons niet de reden, aangezien we sets getest hebben die op basis van het simpele SBC prima geluid uitgeven. Misschien is het wel gewoon de beperking die kleine in-ears hebben en compenseren fabrikanten dit langs DSP met in de regel met een goed uitgedachte beïnvloeding van het geluid en is Jabra in dat laatste minder goed geslaagd? Dit vinden we weer echter te negatief klinken. We blijven er dan ook bij het geluid te beoordelen als degelijk, met de kanttekening dat de gekozen benadering misschien iets te rationeel is.

Microfoon

De 4-microfoon-implementatie is iets waar Jabra de focus op gelegd heeft en dit valt te merken. Stemgeluid komt zeer duidelijk door en omgevingsgeluid en windruis vormt in de meeste gevallen geen probleem. De Elite 65t is prima geschikt voor het voeren van langdurige gesprekken.

 

Conclusie

 

Dus wat concluderen we rond de Jabra Elite 65t? Algemeen comfort (persoonlijk), passieve ruisonderdrukking, uiterlijk, batterijduur zijn allemaal zaken waar we zeer tevreden over zijn. Ook de geluidskwaliteit zijn we tevreden over, hoewel we daar wat kanttekeningen bij hebben. De Sound+-app is eveneens een positief punt waar we een prima ervaring mee hadden, terwijl de bediening van specifieke features op een gebruiksvriendelijke manier toegepast is. De kwaliteit van de microfoon is iets dat we in deze prijsklasse nog niet hebben gezien. Voor mensen die graag gesprekken voeren via hun true wireless in-ears is de 65t naar ons bekend is, op het moment de enige optie tenzij je ook wat hoger in de prijs gaat kijken.

Mensen die een oplossing zoeken voor  in de eerste plaats een goede muziek-ervaring zouden wellicht moeten nadenken of het echt wat voor ze is. We hebben wat kritiek op de geluidservaring, maar het blijft degelijk geluid. Ondertussen blijft de waarde van de overige voordelen natuurlijk altijd overeind staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 comments on “Review: Jabra Elite 65t; True wireless in-ears met focus op muziek en gesprekken”

 1. De nieuwe Jabra Elite 75t (opvolger Elite 65t) heeft een magnetische werking (USB C charging case), is nog compacter, heeft een betere fit en heeft een langere accuduur.

  1. De afspraak ligt met Jabra om ook de Elite 75t te testen. We zijn zeer benieuwd om te zien wat dat precies wordt. De berichten beloven inderdaad veel goeds, maar of het zich uit in een goed product is een tweede. Houd de site in de gaten.

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Microfoonkwaliteit
 • Jabra Sound+ app + features
 • Degelijke audio
 • Pasvorm
 • Batterijduur

THE BAD

 • Oplaadhouder voor verbetering vatbaar
 • Geluid mist misschien dynamiek
Rajesh S. Chaitram

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram