Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Earfun Free Pro 2 – Upgrade van een topper

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Audio voor bassheads prima
 • Microfoon prestaties

THE BAD

 • Juiste punt van comfort lastig door maatkeuze oorhaken en gebruikte eargels
 • Nieuw signatuur niet voor iedereen

Earfun kan inmiddels wel als een van de heavyhitters genoemd worden als het gaat om de true wireless in-ear opties. Consistent is het een merk geweest dat in betaalbare prijssegmenten steeds met goede opties blijft komen. Het model dat in retrospectie meer indruk maakte dan de andere modellen, was de Free Pro. Recent kwam een opvolger beschikbaar, en werd uw reviewer benaderd voor een review.

Er zijn wat veranderingen op te merken voor de Free Pro 2. Ten eerste, waar we Earfun bij hun series het gemak hebben zien nemen om met een nieuw model een heel andere kant op te gaan ten opzichte van de voorganger, hebben ze met de Free Pro 2 het model wél in dezelfde lijn gehouden. Qua vorm in ieder geval. De Earfun Free Pro 2 heeft daarnaast een wat hogere adviesprijs meegekregen dan het origineel. Deze is gesteld op 80 dollar in plaats van 60 dollar. Wat is daar de reden voor en is het te legitimeren?

 

Uitpakken

Als we de Earfun Free Pro 2 uitpakken treffen we aan: de earbuds, laadcase, drie extra maten eargels en een schoonmaakstokje. Dit is het eerste keer dat uw reviewer een schoonmaak-tooltje aangetroffen heeft. Een vreemd gegeven, want het is natuurlijk niet onlogisch om bij in-ears dit mee te leveren. In-ears worden immers snel vuil, en je hebt ook altijd kans dat oorsmeer in het rooster terecht komt wat weer effect heeft op de geluidsprestaties.

 

Sleutelfeatures

 • Active noise cancellation
 • Transparantiemodus
 • Low-latency/game modus
 • 6-mic-implementatie voor uitgaande audio met gereduceerd omgevingsgeluid
 • 6 mm dynamische drivers
 • IPX5 waterresistent (sproeidicht, blijft functioneel bij besproeiing met 12,5 liter water uit iedere hoek)
 • Batterijduur 5 uur met ANC en 6 uur zonder ANC, 30 uur extra via de laadcase
 • Dimensies: 66,6 * 25 * 28,5 mm, gewicht: 38 g (case plus earbuds)

 

Ontwerp

Het eerste dat opvalt wanneer we de Free Pro 2 uitpakken is dat er wat gedaan is aan de materialen. Weg zijn de glossy accenten in de earbuds. Earfun heeft nu gekozen voor een matte afwerking, waarbij in de laadcase ook wat aluminium verwerkt is. Naar het idee van uw reviewer een goede keus, maar uiterlijk is natuurlijk iets waar niet over te twisten valt. Wat ook opvalt is dat het Earfun-logo nu op beiden earbuds correct geplaatst is. Tot nu toe leek het een beetje een ding te zijn op Earfun in-ears dat je op de linker earbud altijd het logo ondersteboven had.

De vierkante, licht afgeronde vorm is gebleven, net als de toepassing van rubberen oorhaken. Het gewicht zit op 29 g voor de case, 4 g voor de linker earbud en 5 g voor de rechter. In de case weegt het totaal dus 38g.

Bediening

De controls zijn feitelijk hetzelfde als de originele Free Pro. Dat wil zeggen dat ze redelijk compleet zijn. We hebben de reguliere controls qua muziek, noise cancelling, transparantiemodus en gesprekscontroles, plus de volumebediening. Daarnaast kan ook de low latency/game-modus en smart assistent ingeschakeld/opgeroepen worden. Wat we missen is echter de functie om naar het vorige nummer te skippen.

Laadcase

De laadcase is een stuk compacter geworden en voelt, waarschijnlijk door de compactere bouw, ook steviger aan. De sluitklep sluit magnetisch, en het scharnier voelt een stuk stroever aan. Hierdoor valt deze niet zomaar meer dicht, maar ook de algemene feel is degelijker hierdoor. De klep is nog altijd ‘gevoerd’ wat betekent dat de ruimte tussen de earbuds en derest van de case opgevuld wordt, waardoor het geluid bij het dichtklappen niet zo hol klinkt. En ook voelt het gewoon degelijker aan. We blijven het vreemd vinden dat veel van de duurdere opties gewoon een lege klep hebben.

Doordat de earbuds hoger in de case liggen, zijn de earbuds ook makkelijker uit de case te halen. We kunnen zeggen dat eigenlijk alle issues die we hadden met de laadcase van het origineel, aangepakt zijn.

Earfun koos wederom voor een enkele LED om de lading aan te geven. Eén keer lang geeft voldoende batterijduur aan, +30%. Knippert het drie keer dan heb je minder dan 30% en een keer kort staat gelijk aan minder dan 10%.

De case ondersteunt verder nog altijd draadloos laden en snelladen (10 minuten laden geeft 2 uur speeltijd). Volledig opladen duurt 3,5 uur.

Pasvorm

De Free Pro 2 past voor uw reviewer prima in de oren. Wel was het even passen en experimenteren. Omdat de meegeleverde eargels vrij zacht zijn, was niet meteen duidelijk wat het beste formaat was. De oorhaken moeten natuurlijk net passend zijn voor het formaat van je oren. Voor uw reviewer was het grote formaat te groot en het kleinste formaat te klein. Desondanks bleven de earbuds wel gewoon prima in de oren zitten.

Batterijduur

De batterijduur van de Free Pro 2 bedraagt volgens opgave 6 uur op de earbuds en 30 uur extra via de laadcase op 50% volume zonder ANC. Dat wil zeggen dat voor de earbuds er een stapje terug genomen is (die gingen 7 uur mee). Mét ANC ingeschakeld gaan de earbuds een uur minder lang mee. Tijdens onze praktijktests kwamen we op een gebruik dat hier redelijk bij in de buurt komt. In werkelijkheid gingen de earbuds wat langer mee, maar hierbij moet opgemerkt worden dat we op ongeveer 35% geluisterd hebben, omdat dat al een prettig volume betrof.

Al met al is de batterijduur die niet geweldig, maar we zouden het ook niet perse als een negatief punt bestempelen met deze prestaties.

Connectie, codecs, bereik

De Earfun Free Pro 2 is beschikt over bluetooth 5.2 en maakt gebruik van AAC en SBC-codecs. Velen zijn kritisch op dit soort opties omdat de ondersteuning voor bijvoorbeeld LDAC of AptX ontbreekt, maar feit is dat met SBC eigenlijk al prima in de buurt kan komen bij wat maximaal uit dergelijke oortjes te halen is.

Volgens opgaaf is het bereik van de Free Pro 2 15 meter. Op onze testlocatie valt dit niet zomaar te testen. Wij gaan echter uit van een meer praktijk-gerichte test, waarbij we wat weglopen van de audiobron en kijken naar het effect van afstand gecombineerd met barrières (ergo we lopen naar andere kamers en kijken naar wat het effect is). Uiteindelijk presteren de Free Pro 2’s gelijk aan wat de gemiddelde bluetooth 5.x-optie doet. Op ongeveer hetzelfde punt als de meeste anderen staakt het geluid.

 

Geluid

Signatuur

We waren zeer tevreden over het geluid van de originele Free Pro en we waren dus erg benieuwd naar wat de Free Pro 2 te brengen had. Earfun is gegaan voor een ander signatuur. Het laag is over een breder deel van het spectrum naar boven gedraaid. Dit betekent dus dat bepaalde nummers wat minder ‘kick’ in het geluid hebben, doordat er minder separatie is. Een positieve verandering? Voor mensen die mee houden van een overdreven bas wellicht wel. Daarnaast rolt het geluid als het ware wat soepeler af doordat er minder separatie is. Maar voor mensen die houden van een platter signatuur waar wat dynamiek in getuned is, niet. De Free Pro 2 is echt een bass heavy headset geworden met wat extra overdrijvingen in het hoog.

De middentonen zijn ondanks de genoemde keuzen redelijk goed bewaard gebleven. Vrouwelijke stemmen komen weliswaar wat helderder naar voren, terwijl mannelijke stemmen iets minder levendigheid hebben, maar het is nog steeds ok. Logisch gevolg van de gemaakte keuzen. Dit betekent dat mensen die een probleem hebben met overdreven hoge tonen of juist veel muziek luisteren met een afhankelijkheid van middentonen (muziek met een accent op (vooral mannelijke) vocals bijvoorbeeld) misschien voorbij de Free Pro 2 moeten kijken.

Geen app, opties tot bijstellen

Er is helaas geen app met alternatieve profielen of een equalizer beschikbaar. 3rd Party opties kunnen uitkomst bieden, maar de ervaringen hiermee zijn wisselend. Daarbij kan het aangepaste signatuur niet opgeslagen worden op de earbuds zelf, dus dan ben je steeds afhankelijk van de equalizer. Niet handig, zeker als je de earbuds op verschillende apparaten gebruikt. Verder zijn de specifieke keuzes dusdanig dat het een stuk lastiger zal zijn om bijvoorbeeld een platter signatuur uit de Free Pro 2 te krijgen vs de Free Pro.

Volume

We hebben over het volume niets te klagen. Luider dan ergens rond de 70% gaan we niet omdat het gewoon onprettig luid wordt. Op hogere geluidsniveaus lijkt het geluid in orde te blijven en horen we geen distorsie.

Active Noise Cancellation

Earfun paste in de Free Pro 2 haar Quiet Smart 2.0-technologie toe, die we eerder al terugvonden in de Air Pro 2. We moeten zeggen dat in de Free Pro 2 het zich wederom bewijst als een potente oplossing. Monotone geluiden als de ventilator van een airco op afstand worden grotendeels weggefilterd. Meer gevarieerde geluiden hoor je eveneens aanzienlijk zachter wanneer je de ANC inschakelt versus de normal modus waarin je alleen de passieve afsluiting hebt. In combinatie met muziek die afgespeeld wordt is het effect natuurlijk groter.

Alles bij elkaar moeten we wel zeggen dat ondanks dat de ANC een prima ruisfilterend effect heeft, deze niet op het niveau zit van verschillende andere opties die naar deze prijsklasse gezakt zijn. Zelfs als we de passieve afsluiting maximaliseren door de earbuds extra dicht in onze oor te drukken, kunnen we Earfun’s QuietSmart 2.0 ANC-technologie niet als een leidende beschouwen in het segment.

Ten opzichte van het origineel wordt er goede stap gezet. Door de goede pas-ervaring was dat eigenlijk al een vrij goede ANC-in-ear, zeker voor de prijsklasse. Maar de Free Pro 2 presteert toch een stapje beter. Specifiek op het gebied van windruis wordt een duidelijk verschil gemaakt.

Zwakke punten zijn de gebruikelijke minder voorspelbare omgevingsgeluiden zoals kantoorgeluiden.

Transparantiemodus

De transparantiemodus werkt op zich prima tijdens het afspelen van muziek, maar je merkt dat je te maken hebt met microfoons die het kwalitatief niet halen bij wat duurdere opties. Net als bij de voorganger is een voortdurende ruis merkbaar. Wanneer je de earbuds dus in hebt zonder dat er iets afspeelt, kies je normaal gesproken gewoon voor de normale modus of met ANC en zouden we de transparantiemodus alleen inschakelen wanneer we bijv. verwachten dat de deurbel gaat.

Latency/game mode

De Free Pro 2 beschikt over een game-modus. Deze zorgt merkbaar ervoor dat de vertraging minder is. In combinatie met video op een PC is het een prima oplossing. Mobiele apps als YouTube en verschillende videospelers kunnen sowieso al prima omgaan met de vertraging van bluetooth-opties. Sommige spelers als VLC doen dit echter niet en ook deze profiteren van de game modus. Echt in games, dan profiteer je van de gamemodus vooral in tragere games. Denk aan een RTS en in iets mindere mate een racegame. De latency is dan nog steeds merkbaar, maar niet perse storend. Testen we een game met wat snellere gameplay, zoals shooters en platform games, dan komt gamemodus gewoon tekort.

Microfoon

Voor de prijsklasse presteert de microfoon van de EarFun Free Pro 2 goed. Earfun heeft met de 6-microfoonimplementatie in de Free Pro 2 duidelijk stappen gezet ten opzichte van het origineel. We hebben het over een optie die prima geschikt is om gesprekken mee te voeren. De omgang met omgevingsgeluiden is niet geweldig, zeker niet als het om minder monotone achtergrond-geluiden gaat zoals in onze kantoor-demo.

De Free Pro 2 lijkt redelijk om te gaan met windelementen. We zijn echter afhankelijk van weersomstandigheden die het testen mogelijk maken, dus een goede test was lastig. Gesimuleerde tests via bijvoorbeeld een ventilator hebben we negatieve feedback op gehad, die achteraf gewoon terecht was, dus deze doen we niet meer.

 

Conclusie

Al met al zijn we positief over de Earfun Free Pro 2. De veranderde keuzes qua geluid zal niet voor iedereen zijn, maar genoeg mensen houden wel van een bass-heavy signatuur. Het model is hoger in de prijs geplaatst, waarschijnlijk op basis van de toepassing van een uitgebreidere ANC en microfoon-implementatie, waar natuurlijk het nodig voor te zeggen valt. De verbetering is immers merkbaar.

Probleem is echter wel dat met de verhoogde prijs het model in een druk segment komt te vallen, waar ook mainstreamspelers in actief zijn met goedkope modellen of oudere modellen die in prijs gezakt zijn. Is de Earfun Free Pro 2 dan nog steeds een aanrader? Volmondig ‘ja’, is het antwoord. Of het echter ook de beste optie voor je is, is een tweede. Mensen die houden van een plat/neutraal signatuur of niet houden van overdreven hoge of lage tonen moeten sowieso verder kijken. En helaas is een app met interne equalizer iets dat nog altijd ontbreekt bij Earfun.

Een ander punt van kritiek zijn de toegepaste eargels en hoorhaken. Uiteindelijk hadden we echter toch een goedpassend stel earbuds.

Hoe dan ook kunnen we stellen dat de prestaties allround gewoon in orde zijn en dat voor de adviesprijs de Earfun Free Pro 2 tot de beste performers hoort, zij het voor een specifieke groep.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.