Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Earfun Air Pro 2 – Verbeterd, maar ook anders

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Geluid
 • IPX5
 • Prima ANC
 • Aanwezigheid transparantiemodus
 • Batterijduur

THE BAD

 • Comfort-issues voor sommigen
 • Geen app-ondersteuning

De EarFun Air Pro 2 is uitgekomen en aangezien we de voorganger eerder bespraken, wilden we ook ons licht laten schijnen op de opvolger. De Air Pro 2 zou op verschillende punten verbeterd zijn, wat we ook terugzien in de specificaties. Een review om te zien wat het in de praktijk allemaal oplevert.

Sleutelpunten

 • Actieve geluidsonderdrukking (Active Noise Cancelling/ANC), transparant modus
 • Dynamische, titanium 10 mm drivers
 • Batterijduur 34 uur; 7 uur met de in-ears, 27 extra via de laadcase
 • Snelladen, 10 minuten laden = 2 uur speeltijd
 • Case draadloos laadbaar
 • IPX5 waterresistent (12,5 liter per minuut bespoten onder iedere minuut)
 • In-ear detection
 • Single-ear mode voor zowel links als rechts

 

Uitpakken

De Earfun Air Pro wordt geleverd met de standaard accessores. Naast de laadcase en natuurlijk de eadbuds, krijgen we 5 extra maten eargels en de bekende, veel te korte USB-kabel. De eargels komen in twee soorten. Eén soort die wat zachter is aan het uiteinde en een soort die wat stijver is aan het uiteinde. Op het eerste oog is het verschil lastig te zien, maar wanneer we met een scherper oog de eargels bekijken zien we inderdaad een dikkere rand aan het uiteinde van de laatste soort. Voelbaar is het verschil eveneens. Ons testexemplaar is gebaseerd op een pre-release batch waarbij de eargels rode accenten hebben. We hebben van Earfun doorgekregen dat ze van plan zijn in de toekomst één van de typen eargels een geel accent te geven om ze makkelijker te onderscheiden.

 

Ontwerp

Uiterlijk

Waar het origineel een eigenzinnig uiterlijk had (om wat voor reden dan ook gezien de band met Edifier), heeft Earfun voor de Air Pro 2 gekozen voor een meer generiek uiterlijk. Een jammerlijke keus wat ons betreft.  Het buitenste deel is ongeveer 2,5 cm lang. Wanneer we het deel meenemen dat we in onze oren proppen, hebben we het over een lengte van iets minder dan 3,5 cm. Hiermee is de Air Pro 2 wat compacter dan het origineel. De bouw van het uiteinde is volledig van glossy plastic waar het deel dat in je oor moet passen mat is. Het geheel voelt verder prima aan. Vingerafdrukken zijn te zien, maar voor een dergelijk klein apparaat geen probleem. De earbuds voldoen aan de IPX5-norm, dus een wandeling door de regen of flink zweten tijdens het sporten zou geen probleem moeten zijn.

Comfort

Uw reviewer had de nodige moeite om in combinatie met de geleverde eargels een goede fit te krijgen die voor langere tijd in orde bleef. Dit terwijl dit met de meeste andere earbuds die we gereviewd hebben, geen enkel probleem was (ergo: uw reviewer heeft geen aparte oren). Ze wegen met 53 g niet de wereld. Heb je ze eenmaal goed in, blijf je wel merken dat je ze in hebt. We zouden zeggen dat het comfort voor uw reviewer net niét als ‘prima’ omschreven kan worden. Maar oren zijn iets persoonlijk, wellicht dat de Air Pro 2 voor een ander weinig problemen oplevert. We hebben de in-ears ook aan wat anderen gegeven waarbij we meegeleverde en custom eargels geprobeerd hebben; de ervaringen waren wisselend.

In termen van passieve noise cancelling presteert de Air Pro 2 gemiddeld.

Controls

De Earfuns hebben de beschikking over inputs via touch-sensitive bediening. We hebben niets te klagen over de werking hiervan, en alle functionaliteit die je wil is beschikbaar; gesprekscontrole, muziekcontrole inclusief volumebediening, het starten van je digitale assistent en de bediening van de ruiscontrole. Deze laatste kent drie modi; noise cancelling, ambient sound (dat de microfoons omgevingsgeluid doorgeven) en normal. De originele Air Pro’s moesten de functie om terug te skippen en volumecontrols missen. Hier zijn dus stappen gemaakt.

De EarFuns beschikken ook over de feature om de set met één bud te gebruiken en in-eardetectie is eveneens aanwezig; doe je een earbud uit, dan stopt je content automatisch met spelen.

Laadcase

De laadcase is zoals verwacht kan worden van plastic. Earfun is gegaan voor eenzelfde insteek als de voorganger, de afwerking is iets anders. Dit betekent dus dat het geheel wederom een beetje cheap aanvoelt. Het is allemaal functioneel, maar je merkt aan de laadcase dat je te maken hebt met een wat goedkopere optie. We hebben goedkopere opties meegemaakt met een laadcase die beter aanvoelde (hoewel de batterij vaak matig is en lading niet vasthoudt) terwijl Earfun de Air Pro 2’s nu in een segment lijkt te plaatsen waar het tegenover de mainstreammerken staat die dit sowieso meestal doen (vaak ook niet overigens).

Qua formaat is het niet de kleinste case, maar we denken dat de meesten hem nog wel wegstoppen in een broekzak.

Aan de voorzijde zien we een led-indicator waarmee het batterijvermogen aangegeven wordt. Groen voor minder dan 30%, oranje voor minder dan 30% en wanneer de led rood knippert, is er minder dan 5% over. Tijdens het laden brandt de led rood, en groen wanneer de batterij volledig opgeladen is. Een paringknop vinden we aan de binnenzijde. In tegenstelling tot de voorganger ondersteunt de case van de Air Pro 2 nu ook draadloos laden.

Geen app

De EarFun Air Pro 2’s dienen gewoon gebruikt te worden door deze te koppelen met je bluetoothapparaat. Er is geen app. We moeten het dus doen zonder zaken als een equalizer, of geluidsprofielen. Nu Earfun toch een serieuze speler begint te worden met verschillende true wireless in-ear-opties, zouden we graag zien dat ze eens de stap zouden zetten naar het voeren van een app. Immers is het altijd handig om het geluid net wat bij te stellen naar je eigen voorkeur via een EQ, of een profiel in te stellen die net wat prettiger klinkt tijdens het luisteren van een podcast versus specifieke muziekgenres.

De Air Pro 2 zit in een prijssegment waarin we bij andere merken deze opties wél hebben en daarnaast ook uitgebreidere opties in het geval van eerder uitgekomen producten die inmiddels verlaagd zijn in prijs. Hopelijk in de toekomst ook bij Earfun, maar nu nog niet.

 

Prestaties

Neutraal

In tegenstelling tot de voorganger is voor de EarFun Air Pro 2 duidelijk gekozen voor een meer neutraal geluid. We zouden nog steeds zeggen dat er een lichte hang naar het laag is terwijl ook een deel van het treble duidelijk benadrukt wordt. Maar het is niets wat we onder de noemer zouden scharen van een accent op een van beiden uiteinden van het spectrum. Aangezien in-ears in de regel moeite hebben met bas (eigenlijk koptelefoons in zijn algemeenheid), is het geen vreemde keus om de bas (en ook de hoge tonen) wat te benadrukken. Het is een manier om wat dynamiek in het geluid te houden met de kleine drivers en een variant op een U-vormig signatuur is dan ook iets waar de meeste op de algemene consument gerichte koptelefoonopties zich op richten.

Ondanks het U-vorming signatuur komen de mids eveneens duidelijk naar voren. In de tuning is duidelijk gepoogd om specifieke delen in het spectrum te benadrukken. Nergens horen we problemen in termen van separatie. Dus voor nummers die meer geënt zijn op vocals, zouden de Air Pro 2’s niet moeten teleurstellen. Nummers als ‘The Sound of Silence’ van Disturbed maar ook drukkere vocal-heavy nummers als Michael Jackson’s ‘She Drives Me Wild’ worden weinig tekort gedaan.

Niet behouden

Wat we ook kunnen waarderen is dat Earfun duidelijk bereid was wat risico te nemen in de tuning. Men is weliswaar voor een vooral neutraal signatuur gegaan, maar desondanks hebben ze wel geprobeerd om over het hele spectrum tonen wat meer te benadrukken. Earfun is erin geslaagd dit in de meeste gevallen zonder problemen te laten werken. Echter, met sommige nummers met wat meer drumwerk zoals uit het new jack swing-genre betekent dit dat het drumwerk te veel overheerst.

Wanneer we noise cancelling aanzetten, wordt het geluid uiteraard wat minder open. In het geval van de Air Pro 2’s betekent dit ook dat de imaging wat minder wordt. Je hebt nog steeds het idee waar geluiden vandaan moeten komen, maar de ruimte in deze is wel minder breed doordat de helderheid wat teruggeschaald wordt.

Voor een breder publiek, goede keus?

Iets wat we ons afvroegen is of Earfun met een meer neutraal/u-vorming signatuur wel een goede keus maakt. Ja, een breder publiek wil graag een dergelijk geluid. Maar aangezien de markt overstroomd wordt door opties, zeker in deze prijsklasse, hoe zet Earfun zich los met de Air Pro 2? De voorganger sprak een specifiek marktniche aan; liefhebbers van een bass-heavy signatuur. En er zijn niet veel opties die puur qua geluid met dat signatuur op het niveau van de originele Air Pro’s presteren. Dit is niet het geval voor opties met een meer u-vormig signatuur. Zowel opties die geïntroduceerd worden in deze prijsklasse van rond de 70 euro, als opties die ooit meer kostten en nu in prijs gezakt zijn.

Volume

Het maximale volume zal voor de meeste mensen prima zijn. Toch hadden we graag de optie gehad, om toch een paar tandjes hoger te gaan op momenten dat we behoefte hadden aan wat meer muzikaal ‘ramwerk’ om het zo maar even te zeggen. Misschien dat de keus gemaakt is om het geluid gecontroleerd te houden. In dat geval is dit zeker te legitimeren.

Microfoon

Voor de prijsklasse presteert de microfoon van de EarFun Air Pro 2 best goed. Earfun heeft met de microfoonimplementatie in de Air Pro 2 duidelijk stappen gezet ten opzichte van wat ze eerder in hun earbuds hadden. We hebben het over een optie die prima geschikt is om gesprekken mee te voeren. De omgang met omgevingsgeluiden is niet best, zeker niet als het om minder monotone achtergrond-geluiden gaat zoals in onze kantoor-demo.

EarFun past in de Air Pro 2 een feedforward en feedback-microfoon toe plus een voice-microfoon. Deze drie microfoons per earbud moeten zorgen voor de ruisonderdrukking, transparantiemodus en uiteraard het verwerken van voiceinput.

Active geluidsreductie

De active noise cancelling (ANC) van de EarFun Air Pro 2 is duidelijk verbeterd ten opzichte van de voorganger. Waar we over de voorganger moesten concluderen dat deze merkbaar was, maar verder weinig indruk maakte, kunnen we nu zeggen dat er sprake is van een volwassen ANC. Monotone geluiden als de ventilator van een airco op afstand worden grotendeels weggefilterd. Meer gevarieerde geluiden hoor je eveneens aanzienlijk zachter wanneer je de ANC inschakelt versus de normal modus waarin je alleen de passieve afsluiting hebt. In combinatie met muziek die afgespeeld wordt is het effect natuurlijk groter.

Alles bij elkaar moeten we wel zeggen dat ondanks dat de ANC een prima ruisfilterend effect heeft, deze niet op het niveau zit van verschillende andere opties die naar deze prijsklasse gezakt zijn. Het effect van de minder goede pas-ervaring kan hier ook van invloed zijn, maar ook als we de headset wat meer aandrukken, kunnen we Earfun’s QuietSmart 2.0 ANC-technologie niet als een leidende beschouwen in het segment.

Transparantiemodus

De transparantiemodus werkt op zich prima tijdens het afspelen van muziek, maar je merkt dat je te maken hebt met microfoons die het kwalitatief niet halen bij wat duurdere opties. Net als bij de voorganger is een voortdurende ruis merkbaar. Wanneer je de earbuds dus in hebt zonder dat er iets afspeelt, kies je normaal gesproken gewoon voor de normale modus of met ANC en zouden we de transparantiemodus alleen inschakelen wanneer we bijv. verwachten dat de deurbel gaat.

Connectiviteit, latency

We hebben geen significante connectieproblemen gehad met de EarFun Air Pro 2. Zowel het pairen als het de stabiliteit op afstand hadden we geen klachten over.

Qua latency hebben we het over typische prestaties in deze prijsklasse. Video gaat best redelijk zolang het bij dialogen blijft. Gamen is acceptabel als het gaat om iets als een RTS, maar een racegame, fighter en helemaal een shooter kun je vergeten. Overigens is dit een vrij gangbare zwakte het geval van bluetooth opties die geen eigen implementatie gebruiken, ongeacht de prijsklasse.

Batterijduur

De EarFuns Air Pro 2’s zijn verbeterd ten opzichte van de voorganger als het om de batterijduur gaat. In totaal zou het gaan om 34 uur. 7 uur met de in-ears, wat we ook gehaald hebben met ons gebruik, terwijl er sprake zou zijn van 27 uur extra via de laadcase. Dit is iets dat we niet concreet getest hebben, maar met het opladen van de earbuds tot de laadcase leeg was, lijkt ook deze opgegeven capaciteit in de buurt te liggen van waar daadwerkelijk sprake van is. Hoe het naar verloop van tijd is, is natuurlijk de vraag. Maar gezien de ervaringen met andere Earfun-opties (de Air Pro en Free Pro worden hier actief gebruikt) hebben we er vertrouwen in dat Earfun ook in de Air Pro 2 een degelijke batterij verwerkt heeft welke niet zomaar in korte tijd capaciteit verliest.

De batterijduur is met deze cijfers gewoon als goed te betitelen. Zeker in dit prijssegment en ook ver daarboven overleggen de meeste concurrerende opties iets dat hier niet aan komt.

 

Conclusie

Vooropgesteld moeten we zeggen dat de Earfun Air Pro 2 een prima headset is. Het geluid, dat nu voor een breder publiek geschikt is, de IPX5-gecertificeerde bouw, de microfoon, de kwaliteit van de ANC, de controls… Het is allemaal prima voor elkaar en verbeterd ten opzichte van de voorganger, en vormt in totaal een pakket van specificaties die in deze prijsklasse bijzonder is. We vragen ons echter af of Earfun met dit signatuur onderscheidend genoeg is, terwijl de praktische ervaring in totaliteit iets is dat in een paar zeer degelijke opties haar concurrentie vindt.

Misschien dat het signatuur waarin net wat meer risico genomen is in de tuning, mensen zal aanspreken. Maar met andere headsets is dit ook bereiken middels eigen tuning in een ondersteunende app of externe equalizer, maar dit is iets waar niet iedereen toe in staat is of de moeite voor wil nemen. Daarnaast onthouden de meeste headsets in deze klasse geen instellingen.

Een transparantiemodus is wat je bij de meeste overige opties ook niet vindt. Nee, het is geen modus om over naar huis te schrijven door de constante ruis, maar je hebt er wel de beschikking over en kan deze gebruiken op momenten dat het even nodig is.

In termen van comfort hebben we kanttekeningen moeten plaatsen bij het pasontwerp dat niet voor iedereen is.

We missen verder de ondersteuning door een app met features als een equalizer en geluidsprofielen. Het grote probleem van de Air Pro 2 zijn de in een hogere prijsklasse geïntroduceerde opties die afgezakt zijn naar dit prijssegment. Deze bieden behalve degelijk geluid en app-gerelateerde opties als geluidsprofielen en een EQ ook features als het kunnen tunen van de intensiteit van de ANC.

De Earfun Air Pro 2 laat ons dus achter met een gemengd gevoel. Ondanks dat we stellen dat je met de Earfun Pro 2 geen slechte koop doet en er zeker argumenten voor te bedenken zijn, is het geen set die bij de eerste opties zit die we zullen aanraden.

De Earfun Air Pro 2 is geïntroduceerd met een adviesprijs van €69,- en o.a. te koop via Amazon.de (15% korting met code ‘EARFUN225’).

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon.de (15% korting met code EARFUN225)

2 reacties

 1. De Earfun-TWS’s worden vaak goed beoordeeld. Interessant om iemand wat kritischer te zien (duidelijke onderbouwing van de ervaring trouwens). Ik heb zelf veel van dit soort oortjes geprobeerd, en als iets bij de een niet goed zit, is dit bij de ander ook meestal gewoon zo. De industrie heeft wel redelijk uitgevonden wat wel en niet goed past. Dus het is gewoon een misser van Earfun. Maar goed, voor jullie is het lastiger om dit gewoon strak te stellen misschien.

  Raar dat ze van deze serie kennelijk iets hebben gemaakt dat heel anders klinkt. Maar Earfun doet ondanks dat ze terugkerende labels hebben gewoon niet aan een duidelijk idee. Ook qua vorm variëren ze heel erg. Rare naam-strategie van ze, maar goed. Denk dat ze uiteindelijk gewoon een setje proberen te maken die zo goed mogelijk kan verkopen en lak hebben aan wat in het verleden gedaan is.

  1. Dank je voor het compliment. Denk dat je rondom de strategie van Earfun redelijk in de buurt zit. Het is natuurlijk ook een vrij nieuwe speler, dus misschien dat het iets is waarbij ze zich proberen te vinden en de feedback van klanten afwachten, en op deze manier voorlopig van alles proberen om te kijken wat aanslaat. Het staat wellicht beter voor het imago naar buiten toe om verschillende vaste series te hebben, ondanks dat deze variëren in insteek qua zowel geluidssignatuur als vormconcept. Ik zal eens kijken of ze vanuit Earfun hierover wat kunnen zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.