Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: iPhone 13 Pro Max, de compactcamera en camcorder killer

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Scherm
  • Accu
  • Lenzen
  • iOS mogelijkheden
  • Cameramogelijkheden
  • Gezichtsherkenning

THE BAD

  • geen lader
  • geen oortjes
  • groooooot
  • prijs

Bijna een maand geleden kondigde Apple de iPhone13 modellen aan. Wij hebben nu twee weken de iPhone13 Pro Max kunnen gebruiken en het is duidelijk dat dit weer een stap voorwaarts is. Op een enkel punt is het echter een stap terug. Lees verder voor onze ervaring en voor wie de iPhone Pro Max bedoeld is.

De belangrijkste voordelen

Met de iPhone12 introduceerde Apple de Pro  versie met drie lenzen. Beide Pro modellen hebben deze drie lenzen. De zoomlens is nu in staat drie keer te zoomen en de Max is nog net wat groter dan zijn voorganger. De lenzen zijn erg fraai waarover verderop meer. De grotere behuizing gaat vooral op aan een grotere accu. Geen enkele dag tijdens onze test was de iPhone voor zonsondergang leeg. Het grotere oled scherm maakt dat alles duidelijk leesbaar is. In het kort dus betere lenzen, betere accu en prachtig groot scherm.

Design

Apple producten veranderen doorgaans niet veel. Er wordt straks volgens een design DNA ontworpen en de iPhone13 line up is in lijn met de voorgaande modellen. Geen wezenlijk andere knop indeling of ander grote wijzigingen. Dezelfde aansluiting en dezelfde rondingen. De iPhone13 Pro Max is echter wel weer wat groter dan de voorganger. Dat betekent dat deze telefoon in kleinere handen echt gigantisch groot is. Het iOS15 besturingssysteem heeft veel handige features om de bediening soepel te laten verlopen, maar de afstanden die je vinger op het scherm moeten afleggen is groot. Nieuw is de Sierra Blauwe versie. Een licht blauwe zilverkleurige achterkant maakt direct duidelijk aan iedereen dat jij de nieuwe iPhone13 Pro of Max hebt. Het scherm loopt net iets verder tegen de randen en door het grotere scherm is de uitsparing voor de camera’s, ofwel notch, iets kleiner dan bij de iPhone12 Pro Max. Al met al zijn de fysieke verschillen aan de buitenkant beperkt. Wel is duidelijk dat de lenzen net iets groter in diameter zijn en meer uitsteken.

Camera

De grote verbetering zit vooral in de werking van het camerasysteem. Dit is immers meer dan enkel de lenzen. Het is het samenspel van het glas met de software en de algoritmes voor betere en creatievere foto en filmmogelijkheden. In de handen van iemand die iets van compositie snapt, is het erg gemakkelijk om prachtige foto’s te maken. Deze foto’s ogen niet alleen fraai op het scherm van de telefoon maar ook op een grote 4K televisie. Of het nu gaat om portretfoto’s, landschapsfoto’s of stillevens, alles is fraaier op beeld vast te leggen dan met eerder iPhones en veel modellen van de concurrentie. Zoals de  camera makers als Canon, Panasonic, Nikon en Sony onderling in kleur verschillen, zo verschillen de foto’s die je met een iPhone maakt met die van Samsung, Oppo, Xiaomi en andere telefoonmakers. Hoewel veel sensoren hetzelfde zijn, verschillen de resultaten. De iPhone valt op door de neutrale kleuren. Sinds de iPhone13 en iOS15 is het echter mogelijk om ook kleurprofielen aan te maken. Zo kan je de hogere dynamiek in de foto’s bereiken die veel van de Aziatische merken zo kenmerken. Zoveel mensen zoveel smaken, maar de foto’s die met de iPhone13 Pro Max te maken zijn, zijn erg fraai en ronduit gemakkelijker indrukwekkend te maken dan met een compactcamera. Lang heb ik gezworen om altijd een compact camera bij me te hebben voor macro opnames of straatfotografie. Met deze nieuwe telefoon is die compactcamera echt overbodig geworden. Hooguit voor de verwisselbare accu’s zou je nog een compactcamera kunnen prefereren. Natuurlijk voor de echte fotografen is dit vloeken in de kerk, maar voor 95% van de gebruikers zijn de foto en video mogelijkheden van deze smartphone echt subliem. Met de 3x zoomlens kan je zelfs goed iets fotograferen wat op een podium gebeurd. De audio is ook nog eens erg goed. Met de Shure MV88 mic zelfs perfect. Beeld en geluid wordt door software bijgestuurd in een ronduit bovengemiddeld resultaat. Zo is het echt mogelijk om nu serieuze bedrijfsfilmpjes en alle gezinsfilmpjes met een smartphone te maken.

De software voor foto’s en video is werkelijk top. Wie langer met deze apps speelt zal veel mogelijkheden ontdekken die Apple niet wereldkundig heeft gemaakt. Op YouTube zijn er veel videos te vinden van diverse content creators die oprecht lovend zijn over camera en de Apple app mogelijkheden. Tot voor kort waren veel third party apps veelzijdiger dan die van Apple zelf. Nu gebruiken we enkel voor speciale toepassingen nog andere apps. Zo gebruiken we FilmicPro om de framerate te wijzigen. In Europa hebben we 50hz led lampen. Op de standaard Apple app kan je niet 50 of 25 hz video selecteren waardoor lampen en tv schermen dan knipperen. Kom op Apple dat is toch makkelijk te fixen? Ook de app DoubleTake is zo’n appje dat we nog gebruiken om meer uit de lenzen te halen. Met deze app kan je twee videobestanden maken van tegelijkertijd filmen met twee verschillende lenzen. Je kan dan kiezen uit de drie camera’s op de achterkant met verschillende beeldhoek, maar ook de front camera. Erg leuk om jouw eigen reactie te filmen terwijl je iets unieks met de andere lenzen filmt. Een aanrader!

Overigens zijn alle camera’s verbeterd; zo ook de camera aan de voorkant voor selfies maar ook de camera voor gezichtsherkenning. De telefoon ontgrendelt veel sneller en herkent op grotere afstand de gebruiker.

Waarschuwing: de HDR video beelden vragen wel om speciale aandacht als je ze bijvoorbeeld in FCPX wilt bewerken. Die workflow is nog niet perfect. Zo moet je het project op HDR instellen en zijn eerder gemaakte teksteffecten niet altijd zo maar te gebruiken.

Scherm

Het Super Retina XDR-display met ProMotion 6,7‑inch (diagonaal) all‑screen OLED‑display is adembenemend. Het scherm heeft een vuilafstotende en anti vingerafdruk coating, die erg goed werkt. Vroeger zat je vaak je telefoon schoon te wrijven als je eens een foto of video goed wilde bekijken. Het valt ons op dat dit echt beduidend weinig nog nodig is. Dat betekent overigens niet dat er minder bacteriën op het scherm komen. We hebben nergens kunnen leze of er een antibacteriële coating is toegepast. Steeds meer producten hebben dit en gegarandeerd zal Apple ook spoedig dit gaan toepassen. Nu is het gewoon een kwestie van af en toe de telefoon kort met de hand wassen. Dit is overigens geheel op eigen risico maar wij vertrouwen op de IP68 waterbestendigheid certificering. De telefoon is ons al uit de broekzak geglipt en in de wc gevallen. Een snelle grijpactie en afspoelen en de telefoon werkt nog probleemloos. Dat was een paar jaar geleden echt anders. Als een iPhone water zal kon ie al uitvallen. Dat is nu verleden tijd.

Groot

De iPhone13 Pro Max is echt groot. In sommige reviews lezen we dat deze niet veel groter is dan de voorganger. Dat kan qua specs misschien wel zo zijn, maar in de praktijk voelt het anders. Deze telefoon is groot en zwaar. Mijn korte broek zakt af door het gewicht en mijn polsen gaat pijn doen als je lang een film zit te kijken met de telefoon in de hand. Het is duidelijk dat groter niet altijd fijner hoeft te zijn. Daar staat wel tegenover dat de iPhone13 Pro Max nog prima past in diverse houders zoals de DJI Osmo en DJI drone controllers. De afmeting is wel aan de max voor deze houders. Een enkele houder met ingebouwd draadloos laden werkt niet meer omdat vanaf de onderkant de plek voor het draadloos laden nu iets hoger zit. Overigens leent het formaat zich dan weer prima om de cardhouder op de magnetische plek te bevestigen. Met drie creditcards zit de houder dan wel echt vol. De houder is in de praktijk super handig en dan is het totaal gewicht vanb de telefoon met Apple cardhouder weer net wat minder dan een iPhone12 Pro Max met een volle Secrid kaarthouder.

Conclusie

De iPhone13 Pro Max heeft mijn foto en filmhart gestolen. De compactcamera kan nu echt op marktplaats. De foto’s en video’s die de Pro Max schiet zijn zonder twijfel professioneel te gebruiken. Het grote formaat is nodig voor de accuduur, maar maakt de telefoon erg zwaar. Hoe mooi zou t zijn als je accu’s zou kunnen swoppen. Ach er moet iets te wensen over blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.