Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Nieuws: Apple introduceert iPhone 13, van mini tot Pro Max met nog meer camera en langere batterijduur.

Apple heeft met de iPhone en de ingebouwde camera’s een sterke troef in handen. Met de iPhone 13 wordt de lant nog hoger gelegd met zowaar Hollywood asperaties voor de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.

Vandaag heeft Apple iPhone 13 en iPhone 13 mini geïntroduceerd: de nieuwste generatie van de meest populaire smartphone ter wereld, met een prachtig nieuw design met strakke afgeplatte randen in vijf nieuwe kleuren. Beide modellen zijn voorzien van grote technologische innovaties, waaronder een geavanceerd dual camera-systeem. Het device heeft een nieuwe groothoekcamera met grotere pixels en optische beeldstabilisatie (OIS) met sensorverschuiving, waardoor foto’s en video’s bij weinig licht er nog beter uitzien. Daarnaast is er nu een nieuwe manier om de iPhone-camera te personaliseren met Fotografische stijlen en geeft de Filmmodus video’s een compleet nieuwe dimensie. Zo is met de Pro versie de focusinstelling achteraf te wijzigen. Een primeur in smarftphone land. De iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn supersnel en tegelijkertijd efficiënt in hun batterijverbruik. Dit dankzij deA15 Bionic-chip. Beide voldoen aan de waterbestendigheidsnorm IP68.

Design dat tegen een stootje kan, met spectaculaire batterijduur

iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn van binnen en van buiten vernieuwd en zijn beschikbaar in vijf prachtige kleuren. Ze hebben een robuust design met afgeplatte kanten een elegante aluminium behuizing. De displays van 6,1 en 5,4 inch2 zijn voorzien van Ceramic Shield aan de voorkant dat alleen in iPhones te vinden is en sterker is dan welk ander smartphoneglas dan ook. Beide modellen voldoen aan de toonaangevende waterbestendigheidsnorm IP683 en zijn zo ontworpen dat het geen probleem is als je er in het dagelijks leven iets op morst. In de nieuwe indeling van de camera aan de achterkant zijn de lenzen diagonaal geplaatst, waardoor het dual camera-systeem nog geavanceerder is. Het vernieuwde TrueDepth-camerasysteem is kleiner – waardoor er meer plaats is voor het display – maar nog altijd voorzien van dezelfde baanbrekende technologieën, waaronder Face ID, de veiligste vorm van gezichtsherkenning op een smartphone.

De verbeterde Super Retina XDR OLED-displays hebben een ongelooflijke contrastverhouding voor diepe zwarttinten, 28% meer helderheid (800 nits) voor gebruik in de buitenlucht en een piekhelderheid van 1200 nits voor HDR-content als foto’s en video’s. En dit allemaal met een nog efficiënter batterijverbruik.

De batterijduur van zowel iPhone 13 als iPhone 13 mini is enorm verbeterd dankzij de A15 Bionic-chip, efficiëntere componenten, een grotere batterij en geoptimaliseerd energieverbruik dankzij de diepliggende integratie van hardware en software. De batterij van iPhone 13 gaat de hele dag mee4 en geeft je tot twee en een half uur meer batterij dan iPhone 12. iPhone 13 mini biedt tot anderhalf uur meer batterij dan iPhone 12 mini.

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max; de nieuwe smartphone camera standaard?

“iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn de meest Pro uitvoeringen van de iPhone ooit, met de grootste innovaties in ons camerasysteem, de beste batterijduur in een iPhone ooit en de beste prestaties van alle smartphones, waarmee iPhone naar een hoger plan wordt getild en ongelooflijke ervaringen mogelijk worden die tot nu toe ondenkbaar waren”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “Het nieuwe pro-camerasysteem biedt nog meer professionele fotografiemogelijkheden, zoals betere zoom op de telelens, macro-fotografie, Fotografische stijlen, de Filmmodus en ProRes- en Dolby Vision-video. Het Super Retina XDR-display met ProMotion is ons beste display ooit. Het reageert slim op de content op het scherm en biedt geweldige grafische prestaties die perfect zijn voor elke manier van kijken.

Meer camera bereik

Het camerasysteem is voorzien van nieuwe sensoren en lenzen op alledrie de camera’s die naadloos met iOS 15 werken en op de nieuwe beeldsignaalprocessor (ISP) in de A15 Bionic-chip draaien, voor betere ruisonderdrukking en tonemapping. Daarmee hebben de iPhone 13 Pro-modellen het beste camerasysteem ooit op een iPhone. De compleet nieuwe groothoekcamera heeft een grotere sensor met 1,9-µm pixels, de grootste ooit op een iPhone. Dat zorgt voor minder ruis en een kortere sluitertijd, waarmee je ongeacht de hoeveelheid licht nog gedetailleerdere foto’s neemt. In combinatie met het grotere diafragma van ƒ/1.5 biedt de groothoekcamera op iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max een enorme verbetering in situaties met weinig licht: tot 2,2x in vergelijking met iPhone 12 Pro en bijna 1,5x in vergelijking met iPhone 12 Pro Max. Op beide modellen is OIS (optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving) beschikbaar, uniek voor iPhone. OIS stabiliseert de sensor in plaats van de lens, met gelijkmatige foto’s en stabiele video’s als resultaat, ook als een gebruiker niet zo’n vaste hand heeft.

Beter bij zwak licht

De nieuwe ultragroothoekcamera heeft een veel groter diafragma van ƒ/1.8 en een nieuw autofocussysteem dat een 92% beter resultaat geeft bij weinig licht, zodat foto’s helderder en scherper worden. Dankzij het nieuwe lensontwerp, de autofocusfeature (voor het eerst in de ultragroothoekcamera op iPhone) en de geavanceerde software wordt ook iets mogelijk op iPhone dat voorheen ondenkbaar was: macro-fotografie. Dit houdt in dat gebruikers scherpe en verbluffend mooie foto’s kunnen maken waarop voorwerpen veel groter lijken dan ze in het echt zijn. Ze worden bij een brandpuntsafstand van minimaal 2 cm opgeblazen. Deze macro-functionaliteit kan ook bij video worden toegepast, zelfs bij slowmotion en timelapse. iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn ook nog voorzien van een nieuwe 77-mm telelenscamera waarmee je alles van dichterbij kunt filmen en fotograferen. Dankzij de 3x optische zoom (dus in totaal 6x optische zoom met het hele camerasysteem) maak je nog klassiekere portretfoto’s.

De gloednieuwe camerafeatures van iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max worden mogelijk gemaakt door de snellere Neural Engine in de A15 Bionic-chip, een nieuwe ISP en innovaties op het gebied van computationele fotografie. Met Fotografische stijlen kunnen gebruikers elke foto naar hun hand zetten en tegelijkertijd blijven profiteren van Apple’s meervoudige beeldbewerking. De vooraf ingestelde en aanpasbare voorkeuren kun je toepassen op zowel onderwerpen als scènes. En in tegenstelling tot eenvoudige filters zijn ze slim genoeg om op verschillende onderdelen van de foto de juiste aanpassingen te maken. Zo weet je zeker dat ieder element, waaronder huidstinten, goed tot zijn recht komt. Voor het eerst is de Nachtmodus beschikbaar op alle camera’s op iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max, dus ook op de telelenscamera. Slimme HDR 4 zorgt voor verbeterde kleuren, contrasten en belichting per onderwerp, ook in groepsfoto’s of bij weinig licht. Daardoor komen beelden nog meer tot leven. iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max beschikken ook over populaire features als Deep Fusion, Apple ProRAW en Portretmodus met Portretbelichting.

Prijzen en verkrijgbaarheid

– iPhone 13 en iPhone 13 mini zullen verkrijgbaar zijn in de kleuren roze, blauw, middernacht, sterrenlicht en (PRODUCT)RED, met dubbel zoveel opslagruimte dankzij capaciteit vanaf 128 GB. Er zijn ook uitvoeringen met 256 GB en 512 GB.
In Australië, Canada, China, Duitsland, India, Japan, het VK, de VS en ruim 30 andere landen en regio’s kun je iPhone 13 en iPhone 13 mini vanaf vrijdag 17 september 14:00 uur (Nederlandse tijd) alvast bestellen. Vanaf vrijdag 24 september zijn ze leverbaar.
– Er is al een iPhone 13 voor € 909 zonder inruiltegoed, en een iPhone 13 mini voor € 809 zonder inruiltegoed. Ze zijn verkrijgbaar via apple.com/nl/store, in de Apple Store-app en bij alle Apple Stores.
– iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn verkrijgbaar in de kleuren grafiet, goud, zilver en Sierra Blue met een capaciteit van 128 GB, 256 GB, 512 GB en de nieuwe optie van 1 TB.
– In Australië, Canada, China, Duitsland, India, Japan, het VK, de VS en ruim 30 andere landen en regio’s kun je iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max vanaf vrijdag 17 september 5:00 uur PDT (14:00 uur Nederlandse tijd) alvast bestellen. Vanaf vrijdag 24 september zijn ze leverbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.