Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: DJI Osmo Mobile 4, de beste smartphone gimbal

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • stabilisatie
  • opvouwbaar
  • telefoon bevestiging
  • software mogelijkheden
  • betaalbaar
  • afwerking

THE BAD

  • plakstrip magnetische ring

Vandaag introduceert DJI de OM4. Een gimbal voor stabielere smartphone opnames en meer creatieve mogelijkheden.

DJI is meer dan een dronebouwer. De kennis die het bedrijf toepast in de stabilisatie van drone beelden, is vertaald naar diverse gimbals. Van de zeer professionele gimbals voor Hollywood filmers, tot gimbals voor serieuze filmers en hobbyisten. Met de Osmo Mobile reeks heeft DJI de standaard gezet voor gestabiliseerd filmen met smartphones. Filmen met een smartphone is steeds populairder aan het worden. Niet alleen bij hobbyisten, maar ook professionele filmers. De kwaliteit van wat een iPhone11 of Xperia 1 tegenwoordig filmt, was jaren geleden nog ondenkbaar.

Osmo Mobile 3 Premium; de OM4

OM 4, is de premium versie van de Osmo Mobile 3 van DJI. Deze cardanische ophanging helpt het meeste uit een smartphonecamera te halen door wankele beelden effectief te verminderen. Met het nieuwste slanke, opvouwbare ontwerp zit de OM 4 boordevol creatieve functies via de
gebruik van de DJI Mimo-app. Wij zijn al tijden een fan van de OM3. Klanten van DJI vroegen om een nog kleiner formaat en vooral snellere montage van de telefoon. Een magnetische oplossing maakt de bevestiging van de telefoon sneller dan ooit. Maar of het echt nodig is, dat is aan de gebruiker. Wij waren eigenlijk al heel erg tevreden met de OM3. In de doos zit ook een ring die aan de achterzijde van de telefoon te bevestigen is. Deze ring klikt magnetisch op de houder. Let wel op dat het plakstropje van de ring de zwakke schakel is. Bij onze test viel de ring van een hoesje waar we de ring op geplakt hadden. Wanneer we de magnetische ring op een kale telefoon plakken, voelt de hechting solide. Vooral bij gebruik van de ring is de gehele gimbal kleiner dan de inmiddels oude versie; de Osmo Mobile 3.

Nieuwe software features

DJI MImo is de app die je gebruikt voor alle Osmo producten. Dat zijn de Osmo action (de DJI actie camera); de Osmo Pocket (de camera met gimbal) en de Osmo Mobile gimbals. De Osmo Mobile 4 heeft een aantal functies die niet beschikbaar zullen zijn voor de Osmo Mobile 3. Dit zijn de DollyZoom en Clone Me Panorama functies. De Dolly zoom en het roteren van de smartphone zijn leuke effecten. Het is bijzonder spijtig dat DJI dit niet mogelijk maakt voor Osmo Mobile 3. Volgens ons had dit gemakkelijk gekund. In feite rekent DJI er op dat de Osmo Mobile 3 eigenaren zullen upgraden naar een 4 en er dus diverse Mobile 3 tweedehands verhandeld zullen worden.

unboxing video:

Upgraden?

De OM4 is grotendeels identiek aan de Osmo Mobile 3. Het magnetische bevestigingssysteem maakt de gimbal iets kleiner als je hem inklapt. De fysieke mogelijkheden, accu, knoppen etc zijn allemaal gelijk aan de eerdere versie. Die versie was overigens een revolutie ten op zichtte van de Osmo Mobile 2. De 3 en de 4 hebben hetzelfde ingenieuze inklapsysteem. De 4 heeft net wat minder ruimte in een jaszak nodig door de aangepaste klem. De OM4 is overigens van een lichtere kleur kunststof en oogt weer net wat frisser. De nieuwe software functies zijn fraai, maar enkel het spinning (roteren) effect is echt een killer features. Wie dat wil toepassen moet dus upgraden naar de OM4. Waarschijnlijk zullen er hoesjes komen om de meest populaire telefoons direct op de gimbal te kunnen klikken. Die route zou voor ons reden tot upgraden zijn. Wie weet dat bij de lancering van de iPhone12 DJI met een hoesje komt. Wij wachten af.

DJI Care Refresh

DJI Care Refresh is het uitgebreide beschermingsplan voor DJI-producten, is nu beschikbaar voor DJI OM 4. Voor een meerprijs levert DJI Care Refresh 2 vervangende eenheden in 1 jaar, waarmee ongevallen zoals water- en stootschade worden gedekt. Het 2-jarenplan voorziet in 3 vervangingseenheden in 2 jaar. Andere exclusieve services van DJI Care Refresh zijn onder meer internationale garantieservice, VIP-telefoondienst en gratis verzending.

Conclusie

De Osmo Mobile 4 is een pracht gimbal. Waarschijnlijk de beste die nu te koop is. Wie zonder magnetische bevestiging kan leven en zonder het spinning effect mooie films kan maken, zal ook tevreden zijn met de voorganger.

De Osmo MObile 4 is leverbaar en kost 149 Euro. Noot: DJI producten zijn kort na release vaak korte tijd schaars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.