Sonos Roam en Sonos Move naast elkaar
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sonos Roam, de meest draagbare, waterdichte multiroom speaker

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Aantrekkelijk ontwerp
  • Goed weerbestendig
  • Compact
  • Draadloos op te laden

THE BAD

  • Geen hi-res audio

Wat waren we blij dat we met de Sonos Move gemakkelijk outdoor konden genieten van het Sonos multiroom systeem. Maar hij was ook wel heel groot. Met de Sonos Roam zien we een aantrekkelijk, mobieler alternatief.

Unboxing

Wanneer we de Sonos Roam uitpakken, komen we in dit geval geen dockingstation meer tegen. Deze kregen we nog wel bij de Sonos Move. Een fijn stukje luxe dat we in de praktijk eigenlijk niet zo heel erg missen. Je krijgt een klein stukje documentatie, een eenvoudig stoffen zakje om hem in op te bergen en een USB-C kabel. Wil je daar nog een USB-C lader bij, wordt die los verkocht door Sonos. Wat ons betreft een prima overweging. De speaker meet ongeveer 6 x 6 x 17 CM.

Wil je toch de luxe van een soort dock om hem op te laden? De Sonos Roam is Qi compatible. Sonos verkoopt een eigen, op maat gemaakte Qi lader voor nog geen vijf tientjes, maar iedere draadloze lader werkt gewoon met deze speaker. Handig!

Sonos Roam tasje

Design

Met de Sonos Roam zien we dat Sonos voor het eerst heeft gekozen voor een driehoekig ontwerp. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je de speaker op tafel legt, deze altijd iets omhoog straalt. Een ideaal ontwerp. Het is ook mogelijk om hem rechtop te zetten. Doordat je er een haakse USB-C kabel bij krijgt, loopt de kabel altijd op een logische manier weg van de speaker. Sonos heeft naast deze zwarte uitvoering, ook een witte uitvoering van de Sonos Roam.

In het design is ook een stukje stootbestendigheid meegenomen. Zo zijn de onder- en bovenkant van siliconenrubber gemaakt. Achter het metalen speakergrill zie je een honingraadstructuur van plastic om deuken te voorkomen.

Multiroom of toch bluetooth

De Sonos Roam kan op twee manieren worden gebruikt. Binnen bereik van het eigen WiFi netwerk, functioneert de Sonos Roam als een standaard Sonos multiroom speaker. Je kunt hem dus op de gewone manier in huis gebruiken. Ga je op pad, dan wordt het anders. Dan wordt de Sonos Roam gewoon een bluetooth speaker zoals vele anderen. Je moet de Sonos Roam dus vooral zien als een portable speaker met een hele dikke multiroom bonus.

Doordat Sonos gebruik maakt van Bluetooth 5.0, zou het ook mogelijk moeten zijn om twee Roam speakers via bluetooth als stereopaar aan te sturen, maar ook dat hebben we niet in de praktijk kunnen testen.

Weerbestendigheid

Qua materiaalgebruik kwam Sonos tijdens de ontwikkeling van de grote Sonos Move al snel voor de nodige uitdagingen te staan. Met name als het gaat om het verkleuren van de gebruikte materialen onder invloed van het UV licht van de zon. Je wilt niet dat een volledig zwarte speaker na enkele maanden zomerweer bestaat uit verschillende vlakken die allemaal een eigen tint zwart kennen.

Sonos deed in korte tijd enorm veel ervaring op dit gebied op. Deze ervaringen lijken keurig te zijn meegenomen in de ontwikkeling van de Sonos Roam. Hoewel we geen laboratoriumonderzoek kunnen doen, heb ik het gevoel dat vrijwel dezelfde materialen zijn gebruikt. De Sonos Move heeft heel wat maanden bij ons in het zonnetje mogen staan zonder dat we echt al iets van verkleuring merken. We verwachten dat de Sonos Roam dan ook dezelfde kleurvastheid heeft als haar grotere broer.

Is de Sonos Roam waterdicht?

De Sonos Roam is IP67 water- en stofdicht. Mocht je bij een stortbij naar binnen rennen, geen enkel probleem dat je dan je Sonos Roam nog buiten hebt liggen. Je kunt hem zelfs even onderdompelen om hem goed schoon te maken, mocht dat nodig zijn.

Bediening

Het Sonos ecosysteem blijft maar uitbreiden. Inmiddels kun je de Sonos Roam dan ook bedienen via de apps op Android, iOS en PC of Apple AirPlay 2 en Bluetooth. Daarnaast kun je hem koppelen met Google Assistant en Amazon Alexa. Sterker nog, deze beide digitale assistenten kun je gewook op de speaker zelf installeren. Dit maakt de Sonos Roam meteen een smart speaker. Tenslotte zijn er nog de knoppen bovenop de speaker.

De Smart Speaker ervaring

Waterdichtheid, vraagt speciale aandacht bij de gekozen microfoon. Dat merken we ook bij de Sonos Roam. De far field microfoon, die nodig is om stemgeluid goed te registreren, lijkt iets minder effectief dan de microfoons in de Move en de andere speakers van Sonos. In huis merken we dan ook al snel dat andere speakers in de buurt reageren op onze stemopdrachten. Buitenshuis speelt dit probleem totaal niet en gaat het echt prima. Zelfs wanneer er best een windje staat.

Wanneer je Google Assistent erop zet, kun je het volgende met de speaker doen;

  • Het volume aanpassen op basis van 10 niveaus.
  • Muziek starten/stoppen
  • Muziek kiezen door te zeggen wat je wilt horen
  • Andere apparaten bedienen (TV, Hue etc)
  • Informatie van externe dienstne opvragen (weerbericht/je agenda etc)

Hoe klinkt de Sonos Roam?

Je kunt de Sonos Roam op verschillende manieren ervaren. Wij gaan uit van een enkele speaker in liggende opstelling. Zoals bij meerdere Sonos speakers, is het mogelijk om hem in een stereopaar op te nemen. Erg verleidelijk, maar op het moment van schrijven is de speaker nog niet te koop. We konden dus geen tweede exemplaar bijbestellen voor onze test.

Sonos Roam en Sonos Move naast elkaar

De Sonos Move was qua geluidsprofiel goed vergelijkbaar met de Sonos One. Het zal je niet verbazen dat het geluidsprofiel voor de Sonos Roam wat minder groots is. Er is nou eenmaal niet heel veel ruimte voor een enorme klankkast in zo’n kleine speaker, maar dat is prima. Zeker voor de gemiddelde Nederlandse tuin zal de Sonos Roam ruim voldoende volume aan boord hebben voor een leuk stukje muziek zonder dat de buren meteen komen klagen.

In dit formaat is het vrij normaal om de bass flink op te pompen. Sonos richt zich echter op de algemene muziekliefhebber. Ook dat horen we terug in deze kleine speaker. Het geluid is iets warm, maar niet meer dan dat. Bovendien lijkt er een slim stukje audiomanagement in te zitten. Wanneer je het volume flink omhoog gooit, zou de bass er voor zorgen dat het geluid verstoord gaat klinken. De Sonos begint dan zelf de bass te verminderen. Heel slim van de kleine speaker.

Qua audioformaten levert de kleine speaker wel wat in. Waar recente Sonos speakers moeiteloos hi-res audio afdraaien, is dit helaas niet mogelijk op de Sonos Roam. Voor de gemiddelde Spotify gebruiker kunnen we ons niet voorstellen dat dit een probleem is.

Hoe lang kun je de Sonos Roam gebruiken?

De accu van de Sonos Roam gaat zo’n 10 uur mee. Dat is op basis van een gemiddeld volume en bij een goede, directe verbinding. Met de Sonos lader kun je hem in een uur voor zo’n 50% opladen. Daadloos laden kan ook, maar duurt dus net even wat langer. De officiële draadloze lader van Sonos hebben we helaas niet kunnen testen, maar met laders van andere merken gaat het ook prima.

Sonos Roam op een Huawei Qi lader

Conclusie Sonos Roam

Voor de prijs van een goede bluetooth speaker, koop je bij Sonos nu een bluetooth speaker die heel wat meer kan. De Sonos Roam biedt opvallend veel waar voor haar geld. Opties als draadloos laden en stereoparen maken dit een heel aantrekkelijke speaker met ruim voldoende volume voor de gemiddelde Nederlandse achtertuin.

Sonos Roam prijs

De Sonos Roam is opvallend goedkoop voor een Sonos speaker. Je koopt hem voor €179.

Sonos Roam kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.