Infographic Dronewet van de Rijksoverheid
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit moet je weten als dronebezitter in 2021

31 december 2020 ging de nieuwe dronewet in. Een nieuwe wetgeving in Nederland die op een moderne manier met drones omgaat. Een aantal dingen worden eenvoudiger, een aantal dingen worden wat complexer.

De nieuwe dronewet is ogenschijnlijk gelijkgetrokken over de gehele EU. Net als bij de privacywetgeving, is er per land een andere autoriteit betrokken bij de uitvoering en handhaving van de wetgeving. In Nederland is dat de Rijksdienst voor Wegverkeer ofwel de RDW en niet de luchtvaartautoriteit.

Speelgoeddrones (Subcategorie A1)

Nu vinden we bij GadgetGear.nl de grootste drones nog steeds ‘leuk speelgoed’.

Drones lichter dan 250 gram (Subcategorie A1)

Is de drone lichter dan 250 gram bij het opstijgen, dan hoef je niet over een vliegbewijs te beschikken. Heeft de drone wel een camera, dan dien je hem wel te registreren bij het RDW.

Drones zwaarder dan 250 gram en lichter dan 500 gram (Subcategorie A1)

Wil je met een drone, zwaarder dan 250 gram, vliegen? Dan heb je voortaan de verplichting om over een vliegbewijs te beschikken. Deze moet ook geregistreerd zijn bij het RDW. Bij de start van 2021 zouden al 1.700 dronebezitters zich hebben geregistreerd. Mogelijk gaat het om professionele vliegers. Je mag niet boven mensen vliegen met deze drones.

Drones zwaarder dan 500 gram, lichter dan 2.000 gram (Subcategorie A2)

Je moet beschikken over een vliegbewijs en de drone moet geregistreerd zijn bij het RDW. Je mag mensen tot op 50 meter (horizontale afstand) benaderen. Wil je dichter op mensen vliegen, moet je dit vooraf aan de mensen communiceren zodat ze op de hoogte zijn van mogelijk gevaar.

Drones zwaarder dan 2.000 gram, lichter dan 25.000 gram (Subcategorie A3)

Je mag alleen vliegen in onbewoond gebied. Je bent verplicht 150 meter (horizontale afstand) te houden tot woon-, handels-, industrie- of recreatiezones. Je bent verplicht een registratie bij het RDW te hebben en over een vliegbewijs te beschikken.

Kosten registratie bij het RDW

De kosten voor het registreren van jouw drone bij het RDW vallen mee. Het eerste jaar betaal je €20, daarna €11 per jaar. Je krijgt een uniek nummer dat zichtbaar moet zijn op jouw drone. Het maakt niet uit hoeveel drones je hebt, want het nummer is aan jou als persoon gekoppeld. De kosten voor vliegbewijzen zijn afhankelijk van de vliegscholen waar je jouw cursus en test afneemt.

Infographic Dronewet van de Rijksoverheid
Infographic Dronewet van de Rijksoverheid

Lees de officiële tekst.

Hervorming van de industrie

Doordat de nieuwe wetgeving over heel Europa gelijkgetrokken is, zie je dat fabrikanten nu al hun productieprocessen op de wetgeving aanpassen. Een goed voorbeeld is DJI. Het merk is zonder twijfel het bekendste merk in de wereld van de dronevliegers. Doordat het merk in Amerika veel moeite heeft om te handelen (het bedrijf staat daar op de zwarte lijst), is het afhankelijk van Azië, Europa, Afrika en Australië. Na Azië zal Europa naar verwachting de belangrijkste markt voor het merk zijn in 2021.

Het merk lanceerde niet al te lang geleden haar DJI Mavic Mini en DJI Mavic Mini 2. Beide minidrones wegen precies 249 gram en mogen daarmee zonder vliegbewijs gevlogen worden. Doordat deze drones een camera bevatten is een vliegbewijs niet nodig, alleen de verplichte registratie bij de RDW.

Drone kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.