Mio Cyclo Discover Plus
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Mio Cyclo Discover Plus GPS Tour Computer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • IPX7 Waterdicht
  • Erg goed display
  • Heldere piepjes
  • Voelt redelijk snel aan

THE BAD

  • Het goedkopere model komt met een SD kaartslot en een handiger home-knop

Deze zomer presenteerde Mio twee nieuwe GPS Tour Computers (ofwel fietsnavigatie). Vandaag vertel ik je alles over mijn ervaringen met de Mio Cyclo Discover Plus, het luxemodel van de twee.

De Mio Cyclo Discover series is eigenlijk de instap serie onder de GPS tour computers van Mio. Je krijgt geen sensoren die echt jouw inspanningen registreren, maar ritregistratie en navigatie zijn wel aanwezig in het systeem.

Uitgepakt

In het doosje van de Mio Cyclo Discover Plus vind ik de Mio Cyclo Discover Plus samen met een USB laadkabel, een beugeltje voor het stuur met twee rubberen adapterringen en tie-rips en de documentatie.

Mio Cyclo Discover Plus Uitgepakt

Design

Hoewel de twee modellen uit dezelfde series komen, loopt het ontwerp van de twee fietscomputers nogal ver uiteen. Waar de goedkopere discover echt een home knop midden onder het display kreeg, zit deze bij de Mio Cyclo Discover Plus aan de zijkant. Waar we overigens meer knoppen vinden waarmee we direct toegang krijgen tot heet systeem. Hoewel de twee extra knoppen handig zijn, had de home knop van mij wel middenonder het display mogen blijven. Dat was echt een heel fijne plek omdat ik nu tijdens het fietsen toch even moet zoeken.

Onderop de Mio Cyclo Discover Plus zit een speciale mount die Mio enkele jaren geleden voor het eerst is gaan gebruiken. Door de computer een kwart slag te draaien, zet je deze vast op het stuur of verwijder je deze weer van het stuur. De aansluiting is lekker robuust, dus je hoeft echt niet te vrezen dat je jouw Mio Cyclo Discover Plus onderweg zal verliezen. Wil je de Mio Cyclo Discover Plus nog dichter in het zicht, is er ook de Mio Performance Mount als optie. De behuizing van deze fietscomputer is IPX7 waterdicht. Dis een regenbui is echt geen probleem voor deze machine.

Mio Cyclo Discover Plus Mount

Display

De Mio Cyclo Discover Plus komt met een groter, 4 inch display. Dit is een transflective LCD display. Dat wil zeggen dat dit een display is dat misschien niet heel nauwkeurig is qua kleurechtheid, maar in de volle zon nog wel heel goed af te lezen is. En dat laatste is natuurlijk erg belangrijk. Het display draait op een resolutie van 320×480 pixels. Een ander voordeel is dat deze displays vaak redelijk energiezuinig zijn. Gezien je tijdens het fietsen het display al snel vele uren aan hebt staan, is dat wel zo fijn. Bovendien wordt het display bloedheet in het zomerzonnetje en ook dat is eigenlijk geen probleem voor dit soort displays.

Mio Cyclo Discover Plus
Mio Cyclo Discover Plus op de Rad Power Bikes PowerWagon 4

Geluid

Het geluid van de Mio Cyclo Discover Plus is niet heel spannend. In het systeem zit alleen een piepertje. Dat is effectief, dus genoeg.

Aansluitingen

Onderop de Mio Cyclo Discover Plus zit een flapje van siliconen rubber. Daarachter zit nog een echte, ouderwetse microUSB aansluiting om het apparaat op te laden. In tegenstelling tot het goedkopere model, ontbreekt een microSD slot voor extra opslag. Al geven we toe dat we niet echt weten of we dat nou echt moeten missen. Er staan al genoeg landkaarten op het apparaat. Tijdens de test van het goedkopere model voelden we ook geen enkele reden om daar gebruik van te maken.

Kaarten en plaatsbepaling

De Mio Cyclo Discover Plus wordt geleverd met het Europa 38 pakket. Dit is een pakket met de fietskaarten van 38 Europese landen. Die passen allemaal gemakkelijk in het geheugen. Het mooie van deze fietskaarten is dat Mio soms echt weet te verrassen met de routes. Naar mijn werk gaf Google me een route van 18 kilometer terwijl de Mio Cyclo Discover Plus mij een route geeft van 16 kilometer. Dat is toch weer zo’n 4 minuten minder. Voor mountainbikers kan hij ook afgelegde routes op onverharde wegen bijhouden.

Ook tof is de surprise me functie die in het besturingssysteem zit. Deze brengt je, ook in jouw eigen omgeving, naar best toffe plekjes. Wil je echt creatief worden, dan kun je de routes van Komoot en RouteYou op de computer uploaden. Zo krijg je hand gecureerde fietsroutes voorgeschoteld. Het beheren van de routes doe je met behulp van de MioShare Cloud Service.

Ben je uitgefietst? Dan kun je de Mio Cyclo Discover Plus ook gebruiken als navigatiesysteem voor wandelroutes. Leuke bonus.

De plaatsbepaling van de Mio Cyclo Discover Plus verloopt via een U-Blox 7 ontvanger. Deze ontvangt satellietsignalen van A-GPS (VS), QZSS (JP) en GLONASS (RU). Helaas worden de Europese Galileo satellieten nog niet gevonden door de fietscomputer. Binnenshuis heeft hij echt wat moeite met het ontvangst, dus ik programmeer hem doorgaans pas wanneer ik buiten ben.

Fitness

Maar waarom zou je hem gebruiken als je steeds dezelfde route fietst, zoals naar het werk? Dat is eenvoudig uit te leggen. Er zitten namelijk ook fitness functies op. Daarmee kun je een neetje bijhouden wat jouw sportieve prestaties zijn. Jezelf gewoon even lekker uitdagen. Dat motiveert mij echt enorm. Voor de echte sporters is het mogelijk om de prestaties te uploaden naar Strava.

Conclusie Mio Cyclo Discover Plus

Hoewel het nog een tandje sneller mag, voelt de Mio Cyclo Discover Plus eindelijk eens als een lekkere vlotte fietscomputer. Iets waar Mio in het verleden nogal eens moeite mee had. Hierdoor gebruik je hem sneller en met veel meer plezier.

Mio Cyclo Discover Plus kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.