Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Mio Cyclo Discover GPS Tour Computer

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Prima display
 • Snel te monteren en te verwijderen
 • Prima accuduur
 • Vlotte reactiesnelheid

THE BAD

 • CycloAgent is nog een beste omweg om data te synchroniseren. Wij zien liever de mogelijkheid om via de smartphone permanent met de cloud verbonden te zijn.

Onlangs lanceerde Mio een nieuwe lijn navigatiesystemen voor op de fiets. Het gaat om instapmodellen zonder extra sensoren. Puur gericht op navigatie en globale, sportieve prestaties. De Mio Cyclo Discover is het basismodel van de twee.

Unboxing

In de verpakking van de Mio Cyclo Discover vinden we een aantal zaken;

 • Mio Cyclo Discover
 • 2 tie-rips
 • 2 rubber stuurmallen
 • 1 Mio klem
 • 1 micro-USB laadkabel
 • Documentatie

Design

Opvallend is dat Mio de twee modellen in deze serie een compleet andere behuizing meegeeft. Daarbij krijgt de Mio Cyclo Discover onder het touchscreen een handige home knop die bij het duurdere model op een heel andere plek zit. Handig omdat je deze snel op de tast kunt vinden.

De behuizing zet je met een draaibeweging op de Mio klem. Hierdoor is hij snel op het stuur te plaatsen, maar neemt het klemmetje zo min mogelijk ruimte in, wanneer je deze niet gebruikt. Dat is erg handig. Wil je hem wat verder van je stuur af monteren, levert Mio optioneel ook de Cyclo Performance Mount Plus. De behuizing is IPX5 weerbestendig. Een beetje regen is dus echt geen probleem.

Display

Het display meet 3,5 inch en heeft met 320×480 pixels een prima resolutie, wanneer je er van niet al te dicht op kijkt. De kijkhoek is wat beperkt, maar die stel je toch op jezelf in. Dus dat is geen probleem. De reden dat dit zo is, is omdat Mio gebruik lijkt te maken van een transflective LCD display. Die presteren met minder energie, beter in vol zonlicht. Het display maakt al snel, veel uren. Wat ons betreft maakt Mio hier echt een goede keuze.

Geluid

Qua geluid hoeft deze fietsnavigatie niet veel te kunnen. Mio plaatst enkel een pieper erin en dat is genoeg. Iedere keer dat hij piept, weet je dat je even naar het display moet kijken.

Aansluitingen

Achter het siliconen flapje van de fietsnavigatie, vinden we een micro-USB aansluiting om hem op te laden en een microSD slot om het opslaggeheugen uit te bereiden. Daar zagen we echter nog geen noodzaak toe in onze testperiode.

Kaarten en plaatsbepaling

Mio levert deze fietsnavigatie met haar Europ 38 pakket. Er zitten kaarten op van 38 Europese landen. Je kunt dus een aardig eindje de grens over fietsen, voor je aan een nieuwe kaart toe bent.

De kaarten die Mio gebruikt, zijn echt gericht op gebruik met de fiets. Soms weet Mio me te verrassen met kleine paadjes waarvan ik vooraf niet wist dat ze bestonden.

Voor het ontvangen van coordinaten, maakt het systeem gebruik van de U-Blox 7 ontvanger. Deze is geschikt voor het Amerikaanse GPS, het Japanse QZSS en het Russische Glonass. Het Japanse netwerk hebben we hier natuurlijk niet zo veel aan. Dat is immers niet echt werelddekkend. Maar GPS en Glonass wel. Toch hopen we stiekem dat Mio in de toekomst ook gebruik gaat maken van het Europese Galileo.

Routes plannen

Het plannen van routes gaat vlot. Wel is het intikken van routes iets dat voor mij heel langzaam gaat. De lettertoetsen staan namelijk alfabetisch op het scherm in plaats van de bekende qwerty layout. Hoe dan ook, adressen zijn snel gevonden en routes berekenen gaat echt lekker vlot. Je krijgt bij de Mio Cyclo Discover lifetime updates van de kaarten.

Wil je fietsen, maar weet je niet waarheen, dan kun je de Surprise Me functie gebruiken voor zowel een rondje als een creatieve route van A naar B. Wil je echt routes plannen als een pro? Maak dan gebruik van Komoot. Daar is het systeem ook compatible mee. ook de bijzondere routes van RouteYou kunnen worden geladen op het systeem. Het beheren van deze inhouden die je via de MioShare cloud service en bijbehorende CycloAgent software.

Sportief gebruik

Hoewel deze Mio series niet met extra sportsensoren komen, kan de beginnende wielrenner wel degelijk sportieve prestaties in de gaten houden. De software van Mio zelf laat in detail zien wat je hebt gepresteerd.

Daarnaast kun je jouw prestaties ook naar Strava uploaden. Ook dit weer via de Mio Cloud. Ja, dat vraagt wat meer inspanning dan dat het direct via jouw smartphone zou gaan, maar het kan.

Wil je naast een flink stuk fietsen ook een flink stuk wandelen of hardlopen? Ook dan kun je deze navigatie gebruiken voor toffe looproutes.

Conclusie: Mio Cyclo Discover

De afgelopen jaren heb ik verschillende Mio Cyclo systemen getest. Het gros haalde de review niet eens. Vooral omdat ze erg traag waren. Met deze Mio Cyclo Discover ervaar ik voor het eerst echt een vlot apparaat. Dat geeft al snel, heel veel plezier. Zelfs voor mijn standaard woon-werkroute, klik ik deze steeds weer op mijn stuur. Gewoon om bij te houden of ik de route al sneller kan fietsen, of omdat ik zo nu en dan een creatievere route zoek om het fietsen spannend te houden. Dit is hoe het moet!

Mio Cyclo Discover kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. beste,
  ik las je revieuw en ik vroeg me af of je ondertussen al een micro sd extra geheugen had toegevoegd? Ik heb een tekort aan geheugen om mijn kaart te updaten dus wou ik een extra microsd kaartje toevoegen maar ik heb nog steeds het geheugenprobleem

  mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.