Review: BlitzWolf BW-FYE7; Bass-Heavy True Wireless In-Ears

De BlitzWolf BW-FYE7 moet een volgende stap zijn in wat het merk biedt in termen van true wireless in-ear koptelefoons. Dubbele 6 mm dynamische drivers die moeten zorgen voor een betere basweergave. Een goede keus? Wij namen de set onder de loep.

Key points

  • Ergonomisch design
  • Bluetooth 5.0
  • IPX4 waterresistent
  • Opgegeven speelduur tussen de 3 en 4 uur, 3 tot 4 maal op de laden via de charging box
  • Standby-tijd 120 uur

 

Ontwerp

Earbuds

De FYE7’s hebben een eigenzinnig design. De case van de earbuds is volledig van plastic vervaardigd en daarmee licht van gewicht met 5 gram. Op de earbuds staat met een duidelijke L en R aangegeven voor welke richting ze zijn. In het geval van de FYE7 was dit geen overbodige luxe aangezien we in het begin door het design niet meteen konden zien voor welk oor een unit was. De FYE7’s hebben namelijk een redelijk eigenzinnig design waarbij in verticale stand je geneigd bent om te denken dat de eargels ietswat naar beneden gericht zijn. In werkelijkheid draag je de earbuds bijna recht naar beneden (in het geval van uw reviewer een hoek van ongeveer 20 graden) zijn de eargels dus schuin naar voren gericht.

De eargels steken redelijk uit, wat ervoor zorgt dat ze FYE7 vrij diep in het oorkanaal te steken is. Naar onze ervaring is het ondenkbaar dat de FYE7 zomaar uit een oor zal vallen. Waar we over de FEY5 al aangaven dat de fit al prima was zonder het gevaar dat deze zomaar zullen uitvallen, zit de FEY7 met een nog grotere zekerheid in je oor. Na het indoen hoefden we de in-ears nooit meer terug op hun plek te drukken. Uiteraard is ieder oor verschillend en ‘lastige oren’ die met geen enkele vorm van in-ears compatibel lijken te zijn, komen nu eenmaal voor.

De BW-FYE7 is waterbestendig volgens de IPX4-norm wat betekent dat deze bestand moet zijn tegen besproeiing met 10 liter water per minuut onder alle hoeken. Regen zou dus geen probleem moeten zijn.

Een beetje apart aan ons testexemplaar was dat de led van de rechter in-ear aanzienlijk feller is dan die van de linker:

Eargels

De BW-FYE7 wordt geleverd met drie maten eargels van degelijke kwaliteit. Blitzwolf heeft gekozen voor drie genuanceerde middenmaten die ten opzichte van elkaar minder verschillen dan je bij de meeste koptelefoons als meegeleverde opties ziet. Naar ons idee niet perse een verkeerde keus, daar de middenmaten het meeste gebruikt worden en op deze manier de meeste mensen precies de juiste maat zullen hebben.

De eargels presteren in combinatie met de BW-FYE7 tijdens onze testperiode meer dan prima op het gebied van het uitbannen van omgevingsgeluid, comfort en hoe goed ze in het oor blijven zitten

Charging box

De Charging box meet 70 x 33 x 35,5 mm. De deksel is vervaardigd van plastic en transparant op de plekken waar de ledjes van de in-ears te zien zijn tijdens op opladen. De basis is vervaardigd van aluminium. De deksel wordt magnetisch op zijn plek gehouden. De bouwkwaliteit is degelijk en de case is fijn in gebruik.

Aan de voorzijde zien we een laad-indicator bestaande uit vier leds. Aan de achterzijde vinden we de knop voor de laadindicator en de micro-usb-aansluiting voor het laden.

De charging box heeft een laadcapaciteit van 500 mA wat goed zou zijn voor meer dan drie maal opladen volgens Blitzwolf.

 

Gebruik/Werking

Draagcomfort

Het draagcomfort hebben we niets over te klagen. De FYE7 kon door uw reviewer prima enkele uren ingehouden worden zonder dat er een rustperiode nodig was. Daarnaast blijven de earbuds stevig in de oren zitten. We hebben het dus over een ideale combinatie tussen comfort en zekerheid als het om de pasvorm gaat.

Controle

Beiden earbuds zijn voorzien van een knop waarmee de earbuds in- en uitgeschakeld kunnen worden en de muziek en gespreksfuncties van je telefoon bediend kan worden. Tevens kan de digitale assistent van je telefoon worden gestart. De bedoelde functionaliteit werkten naar onze ervaring naar behoren op zowel een Android-telefoon als een iPhone.

De BW-FYE7 heeft geen volumecontrols.

Connectie

Het pairen met apparaten vormt zoals verwacht mag worden, gen probleem. Uiteraard moeten we eerst de earbuds pairen met een apparaat. Vervolgens hoef je bij het uit de chargingcase halen van de earbuds er alleen maar voor te zorgen dat bluetooth ingeschakeld staat. De earbuds springen meteen in pairingmodus als ze uit de case gehaald worden en verbinden zich dus automatisch met een toestel waar ze eerder mee gepaird zijn.

De stabiliteit van de connectie is wel een punt van kritiek. Zo nu en dan valt de linker earbud uit.

Dit probleem wordt groter wanneer gebruik gemaakt wordt van een bron met een zwakker signaal zoals bepaalde telefoons. We hebben de FYE7 vergeleken met de eerder geteste FYE5. Blitzwolf geeft voor de FEY7 op dat het bereik 10 meter zou bedragen, en voor de FYE5 ≥ 10 meter. We hebben geen idee wat de basis is van die ‘groter dan of gelijk aan’, maar het verschil tussen de twee sets is groter dan het opgegeven bereik suggereert. Misschien dat het in termen van absolute afstanden klopt, maar wanneer we een naastgelegen kamer inlopen heeft de FYE7 al last van signaalverlies waar de connectie van de FYE5 geen krimp geeft. Dit laatste is ook het geval wanneer we gebruik maken van een sterke bron als de BlitzWolf BW-BR4.

Batterijduur

BlitzWolf geeft een speelduur op van tussen de 3 en 4 uur. Tijdens een test waarin de een Joe Rogan Podcast van drie uur lang probeerden te luisteren, kwamen we net een kwartier tekort. Dit is inclusief de periode dat we waarschuwingen kregen over dat de batterijduur te laag is. Kortom, de opgegeven batterijduur haalden wij niet. Is 2 uur en 45 minuten een redelijke batterijduur voor een optie uit deze prijsklasse? Wij denken van wel.

Opladen

Het volledig opladen van de in-ears via de charging box gat in twee uur. Volgens opgave kan de charging box de oortjes drie tot vier maal opladen, iets dat ruimschoots gehaald wordt. Op het moment van het schrijven van deze review geeft de laadindicator van de charging box twee ledjes weer terwijl net voor de derde maal de oortjes van helemaal leeg tot 100% opgeladen zijn. Al moeten we ook opmerken dat aangezien de accuduur van de oortjes zelf lager dan opgegeven blijkt te zijn hieraan gerelateerd kan zijn.

Geluid

Het signatuur van de BW-FYE7 is duidelijk geënt op het laag. De bas komt duidelijk harder door dan bij de BW-FYE5. Het midden en hoog blijft achter. Hoewel we snappen dat een bassheavy-koptelefoon de bas laat prevaleren in de weergave, moeten we toch kritisch zijn op de gemaakte keuzes. Het is namelijk zo dat het midden en hoog gewoon deels wegvallen terwijl het detail over het complete spectrum minder is dan de FYE5. Iets gecompliceerder instrumentwerk verliest zijn nuance en het effect van goede vocals wordt deels tenietgedaan. Tijdens het vergelijk met de BW-FYE5 blijft de BW-FYE7 gewoonweg niet overeind in onze test waarin we meerdere genres afspelen.

Electronische genres en hardere hiphop profiteren wel van de basweergave, echter moet je dan wel ok zijn met het missen van evt. ingebouwde nuances in de muziek.

Toch kan ook weer niet gezegd worden dat het geluid slecht of slechts matig is. We hebben simpelweg beter gehoord, zelfs van hetzelfde merk. BlitzWolf past een dubbele driver-implementatie toe in de FYE7, wat zou betekenen dat de weergave over het hele spectrum beter bediend moet kunnen worden. Helaas blijkt uit de prestaties van de FYE7 dat er andere keuzes gemaakt zijn.

We hebben even nagedacht over of het een te legitimeren keuze is. Immers, een degelijke bas uit kleine oortjes krijgen is lastig, zeker wanneer je het moet doen zonder de ondersteuning van bepaalde codecs. En als je om een gedetailleerde weergave geeft, koop je dan een koptelefoonoplossing in deze prijsklasse? Voor uw reviewer is het antwoord dat het verschil in detail dermate is dat we geen fan zijn van de gemaakte keus.

Qua volume hadden we over de BW-FYE7 weinig te klagen. Niveau ‘oorpijn’ wordt niet gehaald, maar het zal voor de meesten ruim voldoende zijn.

In combinatie met video

Wanneer we de BW-FYE7 gebruiken in combinatie met beeld, zien we een vertraging van tussen de 0,2 en 0,4 seconden. Als we op de PC of bijv. Nvidia Shield de mediaspeler qua audio-sync wat aanpassen is de content prima kijkbaar. Echter zal dit voor de meesten niet de ervaring zijn die ze zoeken.

Microfoon

Zoals we eerder ervaren hebben met koptelefoonopties in deze prijsklasse, kunnen we vooralsnog niet veel verwachten van de microfoonimplementaties. Waar ze regelmatig verrassend uit de hoek weten te komen op het gebied van audioweergave, blijft de microfoon simpelweg achter ten opzichte van de microfoon van telefoons in het algemeen, bedraade headsets en duurdere koptelefoons.

Voor alle duidelijkheid, tijdens het gebruik van de BW-FYE7 hebben we geen klachten gehad van gesprekspartners. De audio kwam naar behoren door met een degelijk volume en geluidskwaliteit. We hebben het echter niet over audio dat tegenwoordig de norm is voor een telefoongesprek. Het geluid is dof en minder gedetailleerd. Voor wat korte gesprekken is het een prima oplossing, maar voor een uitgebreide conference call of een langdurig persoonlijk gesprek is het wellicht beter een andere oplossing te kiezen.

 

Conclusie

Je zou kunnen zeggen dat een zware basweergave de specifieke meerwaarde is van de BW-FYE7 en dat dit de reden is dat je dit model zou moeten kiezen, en dit zou ook niet specifiek onwaar zijn. De set geeft een voelbaar hardere beat weer. Dat de verhoudingen tussen het laag enerzijds en het midden en hoog anderzijds scheef zijn, kunnen we mee leven; hier is de FYE7 een baszware koptelefoonoptie voor.

We waren zeer benieuwd naar de dual driver-implementatie van de BlitzWolf BW-FYE7. Waar we een betere cover van het spectrum verwacht hadden, lijken beide drivers op eenzelfde manier getuned te zijn met een accent op het laag en blijkt het geluid juist minder gedetailleerd te zijn, over het hele spectrum.

De BW-FYE7 kan een prima optie zijn voor mensen die meer waarde hechten aan een zwaardere basweergave dan aan detail. Verder werkt het pasconcept beter dan andere true wireless earbuds waar we ervaring mee hebben. Is wat detail in het geluid toch belangrijker voor je, dan ben je beter af met o.a. de BW-FYE5.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Goede fit, valt niet snel uit het oor
  • Relatief harde basweergave

THE BAD

  • Mist detail over het hele spectrum ten opzichte van alternatieven
  • Connectie niet 100% probleemloos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Banggood.com