Review: Jabra Elite 75t; True wireless alleskunner

Jabra Elite 75t kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

De Jabra Elite 75t is een set true wireless in-ears waarbij naast het geluid de focus tevens ligt op de microfoon. Een tijd terug testten we de voorganger, de Elite 65t. De Elite 75t kleiner uitgevoerd wat maakt dat deze meer geschikt zou zijn voor elk type oor. Daarnaast zou het geluid aangepakt zijn.

Key Points

 

 • Verhoogde uitgaande gesprekskwaliteit door de 4-microfoontechnologie
 • IP55 stof- en waterresistent (geen functionele hindering door stof, 12,5 l/min bespoten onder iedere hoek)
 • Bluetooth 5.0, multi-point connection (verbinden met twee apparaten tegelijkertijd)
 • 7,5 uur gebruiksduur, 28 uur in combinatie met de oplaadcase
 • 15 minuten snelladen in de case levert 1 uur batterijduur, 2 uur en 20 minuten voor volledig opladen op 500 mA.
 • HearThrough + Sidetone (horen wat er om je heen gebeurt tijdens het luisteren van audio en van je eigen stem tijdens gesprekken)
 • Gewicht; 35 g oplaadhouder, 5,5 g per earbud

 

Unboxing

 

Jabra biedt met de verpakking een alleraardigste uitpak-ervaring.  De Elite 75t wordt redelijk standaard geleverd, met naast de earbuds en oplaadhouder, extra earbuds in twee verschillende maten (de midden-maat zitten standaard al op de earbuds) en een USB-C-laadkabel.

 

Ontwerp

Uiterlijk, ontwerp, bouw

De Jabra Elite 75t’s zijn eigenzinnig doch sober vormgegeven. De earbuds zijn vervaardigd van plastic en zijn mat afgewerkt. Wanneer we de earbud vergelijken met de voorganger, merken we dat deze een stuk gekrompen is. De microfoontop is eveneens een stuk kleiner. Waar het gewicht van de beiden earbuds van de 65t nog verschilde, is deze bij de 75t gelijk, 5,5 g per earbud.

De linker- en rechter earbud hebben beiden één knop waarmee zaken als het volume, muziekcontrole, voice-assistent en telefoon-gerelateerde functies bediend kunnen worden. Tevens kunnen ‘HearThrough’ en Sidetone bediend worden (zie verderop in de review). Jabra doet hiermee duidelijk wat anders dan met de 65t waar ze de linker earbud een volume functie hadden meegegeven. De nieuwe aanpak werkt voor ons echter beter. De knoppen voelen vrij licht aan, dus je drukt de earbuds niet compleet je oor in wanneer je de knoppen wil gebruiken.

We kregen van Jabra de titanium-zwarte variant als testexemplaar. De Elite 75t is echter ook beschikbaar in wat Jabra ‘goud-beige’ noemt.

Microfoonimplementatie

In de 75t wordt Jabra’s ‘4-microfoontechnologie’ doorgezet. Er wordt gebruik gemaakt van MEMS analoge microfoons welke een bundelvormend, richtinggevend veld creëren waarmee de audio uit slechts één richting zou komen en storende omgevingsgeluiden uitgesloten worden.

Oplaadhouder

De oplaadhouder van de 75t is uitgevoerd in het matzwart. Qua vorm zijn er wat veranderingen ten opzichte van de voorganger. De Elite 75t-oplaadhouder is kleiner terwijl Jabra ervoor gekozen heeft de boven- en onderzijde plat af te werken in tegenstelling tot de zijkanten zoals bij de 65t. Verder houdt de Elite 75t-oplaadhouder magnetisch de earbuds en de sluitklep op hun plek, wat een van de beperkingen was van de Elite 65t-oplaadhouder. Wellicht dat dit ook de reden is dat de klep niet meer ‘gevoerd’ is zoals de 65t-oplaadhouder (zie afbeelding). Hoewel deze ‘voering’ niet nodig is, maakt het wel dat de case wat minder degelijk aanvoelt dan die van de 65t. Een andere verbetering is het feit dat het scharnier van de klep in de uiterst geopende stand een soort van extra wrijving krijgt, waardoor de klep niet meer zomaar dicht zal vallen.

De oplaadhouder van Elite 75t-oplaadcase (gewicht: 35 gram) is prima weg te stoppen in de meest strakke broekzakken. Aan de achterzijde naast de USB-C aansluiting, zien we een ledindicator die iets weergeeft met betrekking tot opladen en updates die verwerkt worden.

 

Gebruik

Pairen/connectie

Pairen via een telefoon of standaard bluetooth-functie van onze PC leverde geen probleem op. Pairen met de bluetooth-transmitter werkte in tegenstelling tot de 65t nu wel, maar om de een of andere reden bleef het volume beperkt.

De connectie met de geteste toestellen hadden we verder niets over te klagen. Ook de connectie tussen de twee earbuds werkte zonder problemen. We hebben geen enkele drop ervaren.

Pasvorm, passieve omgevingsgeluidonderdrukking

De pasvorm is een van de andere aanpassingen ten opzichte van de 65t. De pasvorm is uiteraard iets dat persoonlijk is. Voor uw reviewer was het vormconcept van de Jabra Elite 65t nagenoeg perfect. De Elite 75t is duidelijk kleiner en vult het oor derhalve minder op. Mensen met kleinere oren zullen de 75t hierom wellicht wat prettiger ervaren. Uw reviewer vond de opvulling door de 65t echter wel prettig. Vanuit het perspectief van Jabra is het echter logisch om een set in-ears te maken die voor meer mensen geschikt is.

Overigens moet uw reviewer tegelijkertijd ook zeggen dat de 75t’s beter blijven zitten dan de 65t’s. Geen moment viel een van de earbuds uit, waar één van de 65t’s heel af en toe wat losser kwam te zitten. De Elite 75t kon tijdens de tests zonder al te veel problemen enkele uren gedragen worden. In combinatie met de gebruikte eargels zorgt de pasvorm ervoor dat de passieve geluidsonderdrukking goed werkt. Zeker als er wat afgespeeld wordt krijg je vrij weinig mee van de omgeving.

‘HearThrough’, Sidetone

‘HearThrough’ zorgt ervoor dat de gebruiker het omgevingsgeluid meekrijgt via de microfoon. Een nuttige feature, denk aan iemand die je roept of het verkeer. De zachte ruis die we in de 65t hoorden, horen we ook hier weer, iets dat je ook merkt tijdens het afspelen van rustige nummers, terwijl wanneer we buiten rondlopen, met ‘HearThrough’ aan, windruis meegenomen wordt, wat wellicht logisch is.

Het is lastig te bepalen of de HearThrough-functie van de 75t echt verbeterd is ten opzichte van de 65t. We merken wel een verschil tussen de twee sets wanneer we verschillende geluidsbronnen direct naar de microfoon richten. Maar als het gaat om algemeen gebruik en het meekrijgen van gesprekken in onze directe omgeving, is het verschil niet erg groot. HearThrough is hoe dan ook nuttige een feature, al moet natuurlijk niet verwacht worden dat je net zo veel meekrijgt als wanneer je niets in je oren hebt zitten.

HearThrough heeft ook zijn functie tijdens het voeren van gesprekken. Jabra noemt deze feature ‘Sidetone’. Omdat je als gebruiker je eigen stem hoort, vormt het voeren van het gesprek een wat natuurlijkere ervaring. Een extra verbetering ten opzichte van de 65t wat de controls betreft is dat nu met een stem aangegeven wordt dat ‘hearthrough’ ingeschakeld is.

Sound+-app

Met de Jabra Elite 75t heb je de mogelijkheid de Sound+-app te gebruiken. Omdat de functionaliteit gewoon hetzelfde is als hetgeen we in de review van de Elite 65t uiteengezet hebben, nemen we dat verhaal gewoon over:

Met de Sound+-app kan de gebruiker vanzelfsprekend alle features van de headset configureren en bedienen. Zaken als geluidsprofielen (default, speech, bass boost, treble boost, smooth en energize) en de equalizer zijn redelijk standaard en bieden wat je zou verwachten. De geluidprofielen ‘smooth’ en ‘energize’ zijn wat lastig te definiëren, maar wanneer je ze kiest, snap je wel redelijk wat het idee is achter deze labels. De instellingen met betrekking tot zaken als het gedrag van de knoppen, automatische pauzefunctie bij het uitnemen van de in-ears, keuze voor de digitale assistent en voice prompts spreken redelijk voor zich. Meer uniek zijn de configuratieopties met betrekking tot de de bel-ervaring (zie screenshots). De mate waarin HearThrough de omgevingsgeluid moet toelaten valt eveneens te configureren, hoewel we het ons moeilijk kunnen voorstellen dat gebruikers hier echt een mate in gaan variëren.

Een leuke extra feature zijn de ‘Soundscapes’ waarmee je kunstmatig omgevingsgeluiden kunt afspelen. Een selectie van monotone geluiden, natuurgeluiden en rustige ambiance moeten de gebruiker dan helpen zich te relaxen of concentreren. Hier zijn natuurlijk aparte apps voor, maar het is best aardig dat je dit met Jabra’s Sound+ niet perse nodig hebt. Al heb je altijd die mensen die wat specifieks nodig hebben. Hoe dan ook, wat ons betreft is het een prima idee van Jabra om deze feature te includeren.

Over het algemeen is de app prettig in gebruik. Qua esthetiek en gebruiksvriendelijkheid zit het prima in elkaar. Misschien dat de organisatie van waar bepaalde opties zitten iets beter kan, maar uiteindelijk is alles makkelijk te vinden en bedienen.

Batterijduur

Tijdens onze praktijk-tests kwamen we net niet tot de 7 uur op halve volume. Nog steeds prima, maar niet de door Jabra opgegeven 7,5 uur. De case zou samen met de opgegeven 7,5 uur in totaal 28 uur aan gebruiksduur leveren (combinatie van de 75t’s plus de case). De extra 21,5 uur uit de case hebben we niet getest. Maar als we kijken naar hoe vaak we de 75t’s opgeladen hebben, lijkt de 21,5 uur die eruit te halen zou zijn, redelijk in de buurt te liggen. We merken hierbij op dat de batterijduur afhankelijk is van de omstandigheden (denk aan het volume waarmee content afgespeeld wordt en of HearThrough wel of niet aan staat). Hoe dan ook, we denken dat de meeste mensen makkelijk een paar dagen gebruik kunnen halen uit de Elite 75t, in grotere mate dan uit de voorganger.

 

Geluid

 

De Elite 75t is een prima klinkende headset. Wel viel het enorm op dat Jabra voor de 75t ten opzichte van de 65t voor een ander idee gekozen heeft als het om het signatuur gaat. De 75t heeft de nadruk duidelijk op de bas liggen, in de mate dat het door uw reviewer niet als prettig ervaren werd. Veel te punchy en de overige tonen in het spectrum werden gewoon overstemd. Out of de box klinken de 65t’s beter. Gelukkig hebben we de Sound+-app waarmee de bas wat teruggeschroefd kan worden, waardoor er een prima klinkende 75t over blijft.

De midden en hoge tonen zijn duidelijk te horen en ten opzichte van de 65t worden tonen strakker weergegeven zodat bepaalde nuances en details die de voorganger niet wist aan te spreken, nu beter over komen. Het is een beetje jammer dat we hier wat tuning voor nodig hadden, aangezien we ons afvragen hoeveel mensen deze moeite zullen nemen. Hoe dan ook, de instellingen worden opgeslagen in de earbuds, wat betekent dat je de tuning naar je voorkeuren kan blijven gebruiken met verschillende apparaten. In combinatie met de geteste toestellen was het volume van de Elite 75t dik in orde.

Microfoon

De 4-microfoon-implementatie die we kenden uit de 65t is met de 75t verbeterd. Stemmen komen cleaner over en de focus op de stem ten opzichte van omgevingsruis lijkt beter te werken. De Elite 65t was al prima geschikt voor het voeren van langdurige gesprekken, en de 75t zet op dit punt een extra stap.

 

Conclusie

 

De Jabra Elite 75t klinkt prima, zit comfortabel, blijft goed zitten, heeft een goede passieve ruisonderdrukking, ziet er prima uit en de gebruiksduur is ook voor elkaar. Voor mensen die graag gesprekken voeren via hun true wireless in-ears, is de 75t door de microfoonimplementatie de nieuwe standaard. De Elite 75t kan bestempeld worden als een alleskunner. Over het algemeen kan ook gesteld worden dat de 75t in alle opzichten verbeterd is ten opzichte van de 65t.

We zijn geen fan van Jabra’s keus om de Elite 75t standaard uit te rusten met een bass-heavy geluidssignatuur. De equalizeroptie in de Sound+-app maakt het echter mogelijk wat correcties aan te brengen.

 

Jabra Elite 75t kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Microfoon
 • Sound+-app
 • Comfort
 • Blijft goed zitten
 • Batterijduur

THE BAD

 • Standaard overdreven bass-heavy audiosignatuur

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events