Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Huawei Freebuds 3i – True Wireless met ANC

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prima geluid
  • Prijs-kwaliteitsverhouding
  • Comfort

THE BAD

  • Batterijduur valt wat tegen

Huawei is als audiofabrikant aardig aan de weg aan het timmeren met diverse headsets en speakers. Recent werd de Freebuds 3i geïntroduceerd; een set true wireless in-ears met active noise cancelling.

Sleutelpunten

  • Ergonomisch, kegelvormig ontwerp met flexibele siliconen tips
  • Active noise cancellation
  • 3-mic systeem voor betere voice ervaring
  • Touch sensitive bediening
  • 3,5 uur batterijduur per earbud, 14,5 uur aan batterijlading in de case

Uitpakken

In de doos vinden we naast de oplaadcase en de earbuds, nog een USB-C-kabel voor het opladen en drie extra formaten eartips.

Bouw, comfort

Wanneer we de earbuds bekijken, zien we dat de FreeBuds 3i volledig zijn vervaardigd van plastic dat glossy afgewerkt is. Huawei heeft gekozen voor een kegelvormig ontwerp met de bekende ‘oplaadbare opzettandenborstel’-vorm, met flexibele siliconen tips. We kunnen niets aan de bouw ontdekken dat we graag beter hadden gezien.

Het gewicht per earbud bedraagt 5,5 gram. De gemaakte keuzes resulteren in een zeer comfortabele set in-ears die uw reviewer makkelijk de hele dag in kon houden. De siliconen eartips sluiten de buitenwereld naar behoren af. Je krijgt vier maten meegeleverd, dus het moet vreemd lopen dat de juiste maat er niet voor je tussen zit. Tenzij je specifiek lastige oren hebt, in welk geval custom eartips wellicht solaas kunnen bieden.

Active noise cancelling

Huawei gebruikt voor de active noise cancelling (ANC) een implementatie waarbij microfoons gebruikt worden voor zowel aan de buitenzijde van de de earbuds als in het oor, waarmee het restgeluid meegenomen wordt om de ANC zo goed mogelijk te laten werken. Hiermee zou het volgens Huawei mogelijk zijn om omgevingsgeluid te verminderen met maximaal 32 dB.

Het resultaat is voor een headset van 100 euro ronduit indrukwekkend te noemen. Onze tests met een vol blazende airco, toevallig borende buren en gewoon wat testgeluid via speakers stemden ons erg tevreden. We denken dat de Freebuds een prima optie is om gewoon in te houden terwijl je je ergens op wil concentreren zonder dat je iets aan audio hebt aanstaan.

Bediening / AI Life-app

De FreeBuds 3i ondersteunen touchsensitive bedieningen die standaard aan beiden oren hetzelfde zijn. Lang tikken voor het aan-/uitschakelen van de ANC, double-tap voor het afspelen of pauzeren van muziek en het beantwoorden en beëindigen van oproepen.

Wanneer de earbuds uitgenomen worden, pauzeert de muziek automatisch, doe je ze in, dan wordt met een ping aangegeven dat ze klaar zijn om te spelen. Standaard is er geen ondersteuning voor het skippen van muziek of een van de assistenten.

Met de AI Life App is dit aan te passen en kun je per earbud verschillende functionaliteit toewijzen op basis van het dubbeltikken en lang aantikken. Verder wordt de batterijduur van de individuele earbuds en case weergegeven in de app en kan ook de firmware geüpdatet worden.

We missen de functionaliteit om het niveau van ANC in te stellen. Dus een stand tussen maximale ANC en iets ertussen zodat je nog steeds wat filtering van omgevingsgeluid hebt, maar nog steeds wat zaken kan horen.

Connectie

De connectie is stabiel te noemen. Huawei-telefoons (met minimaal EMUI 10) herkennen earbuds automatisch bij het openen van de case. In combinatie met andere toestellen gebruik je de pairingknop aan de achterkant van de case. Tijdens onze testperiode hebben we geen enkele maal een connectiedrop meegemaakt.

Laadcase

Voor de laadcase (gewicht 51 gram) is gekozen voor een pil-vormig ontwerp dat glossy afgewerkt is. Hoewel kleine krasjes al snel verschijnen en uw reviewer over het algemeen geen fan is van glossy ontwerpen, kunnen we er in het geval van deze laadcase prima mee leven. Door het concept van de FreeBuds 3i is het logisch dat het formaat wat groter is dan de laadcase van iets als de eerder geteste Jabra 75t. In de praktijk maakt het verschil in formaat voor uw reviewer weinig uit, maar de Huawei is duidelijk meer bulky.

Een detail dat we kunnen waarderen aan het ontwerp van de case is dat het binnenste deel van de klep ook dichtgemaakt is (buiten een uitsparing die de geplaatste FreeBuds nodig hebben). Dat geeft het deksel een degelijkere ervaring bij het sluiten.

Het plaatsen van de FreeBuds gaat makkelijk door de magnetische werking. Middels de LED wordt op de case de laadstatus weergegeven; groen voor bijna vol, amber voor de helft en rood voor wanneer de case bijna leeg is.

Batterijduur

De case biedt 14 uur aan extra laadtijd, waarbij het een uur duurt om de FreeBuds weer op te laden van 0 tot 100%. Laden van de case zelf duurt ongeveer 2 uur. De FreeBuds gaan ongeveer 3,5 uur mee op een lading, wat tegenvallend is.

Geluid

Het geluid dat via de 10 mm drivertjes in de FreeBuds 3i uitgegeven wordt is meer dan prima te noemen. Natuurlijk blijf je met beperkingen zitten wanneer je spreekt over kleine drivertjes en een draadloze oplossing. In termen van omgevingsrealiteit, detail en diepte lever je altijd in, zeker wanneer je meer complexe nummers beluistert.

In het geval van de FreeBuds 3i merkten we dat het accent misschien iets te veel op het midden en hoog ligt, terwijl de bas niet erg diep gaat. Het maximale volume is voldoende, terwijl de FreeBuds 3i ook op hogere volumes grotendeels het geluid in orde houdt. Gezien het true wireless concept en de prijs, zijn we eigenlijk erg tevreden over het geluid.

Al met al denken we dat met de FreeBuds 3i in het prijssegment je gewoon een van de beter presterende opties te pakken hebt onder de true wireless koptelefoons.

Microfoon

Huawei past in de FreeBuds 3i een zogenaamd 3-mic-systeem toe. Twee voor het onderdrukken van het omgevingsgeluid, en derde voor gewoon de voice-audio. Wanneer we gesprekken voeren zijn we goed te horen, terwijl (niet al te luid) omgevingsgeluid voor het grootste deel weggefilterd wordt. Helemaal onmerkbaar is het voor de gesprekspartner niet dat we met de headset bellen wanneer veel omgevingsgeluid weggefilterd wordt. Het geluid klinkt dan wat hol. Maar apart daarvan zijn de FreeBuds perfect te gebruiken voor langdurige gesprekken en komt stemgeluid zeer helder over. Windruis is grotendeels geen probleem, tenzij je het over serieuze wind hebt.

Conclusie

De Huawei FreeBuds 3i laat een zeer goede indruk op ons achter. Het is een van de betere opties in het prijssegment onder de draadloze earbuds op basis van alleen het geluid. Tel daarbij de zeer capabele active noise cancelling en microfoon op en we spreken over een zeer goede optie.

Nadeel is de wat beperkte batterijduur en dat active noise cancelling niet per niveau ingesteld kan worden.

Huawei Freebuds 3i kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.