person in gray shirt playing audio mixer
Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Tips hoe je een goede DJ wordt

Een stadion vullen met dansend publiek. Wie wil dat nou niet? Waar veel kleine kinderen nog zeggen dat ze later brandweerman of politieman willen worden, willen tieners vandaag de dag niks liever dan overweg kunnen met een draaitafel en een playlist. Nederland heerst zelfs in de DJ Mag Top 100. Zo succesvol als Martin Garrix, Hardwell, Tiesto of Tony Junior willen we allemaal wel zijn. Je wordt het niet zomaar, dus je moet wel ergens beginnen en heel veel oefenen. In dit artikel delen we een aantal handige tips. Lees snel verder!

Oefenen, oefenen en nog meer oefenen

Een goede DJ word je niet zomaar. Door veel te oefenen en ervaring op te doen, kom je er al snel achter of je over genoeg talent en technische kennis beschikt om het serieuze werk te overwegen. Het is belangrijk om een muziekcollectie op te bouwen met samples, tracks en beats die jou aanspreken. Belangrijk is dat je de tracks in de hoogste kwaliteit opslaat en dus niet in mp3-formaat. Daarnaast moet je natuurlijk weten hoe de opbouw van een set verloopt, hoe nummers aan elkaar gemixt kunnen worden en waarom je bepaalde muziek uitkiest. Ook moet je uit de voeten kunnen met de technische software en de hardware.

De juiste apparatuur

Om te leren mixen, heb je natuurlijk wel de juiste apparatuur nodig. Het is verstandig om jouw DJ gear te kopen bij een specialist, zoals Frits-Events. Als je de beschikking hebt over een behoorlijk budget, dan ga je ongetwijfeld watertanden van de Pioneer CDJ-3000, het nieuwe vlaggenschip van Pioneer DJ. Met dit vlaggenschip kun je jouw creativiteit naar ongekende hoogtes tillen. Zo kun je niet alleen verbeteringen horen, maar ook zien. Daarnaast beschikt de Pioneer CDJ 3000 over snellere prestaties, een gloednieuw audiodesign en het vloeiendste jogwheel ooit. Met een jogwheel kun je de snelheid van een nummer bijstellen en zelfs ook sturen.

person using DJ mixer
Foto door Krys Amon op Unsplash

Als beginnende DJ wil je misschien niet direct duizenden euro’s uitgeven aan een DJ-set. Het zou zonde zijn, als je veel geld hebt geïnvesteerd en er later toch achter komt dat je het helemaal niet leuk vindt. Je kunt als beginnende DJ ook starten met een DJ-controller. Met een DJ-controller kun je de software op de laptop aansturen. Zo heb je geen DJ-set nodig van duizenden euro’s, maar kun je voor een paar honderd euro al jouw muziekcollectie mixen. Daarnaast heb je natuurlijk een laptop nodig waarop je DJ-software kan draaien, een koptelefoon, en audiokabels en speakers om geluid te kunnen produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.