Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Thuiswerken: hoe houd je het gestructureerd?

Thuis je dagelijkse werk doen, of je nu zelfstandige bent of in loondienst. Het klinkt goed, geen reistijd meer en veel meer je eigen tijd indelen, maar er zijn zeker ook valkuilen te bedenken. Hoe houd je het een beetje gestructureerd, als je werkplek zich in je huis bevindt?

Zorg voor een eigen plekje

Als je op regelmatige basis thuis aan het werk gaat, dan is het goed om dit op een vaste plek te doen. Een plek die ook echt is ingericht om te werken, bij voorkeur, zodat je er effectief aan de slag kan. De keukentafel is dat doorgaans niet. Je moet je spullen er iedere keer weer af halen als je gaat eten, en zelden zit je er op een ergonomisch verantwoorde manier aan. Werk je regelmatig thuis dan zijn een bureau en een goede bureaustoel onmisbare zaken om in huis te halen.

Heb je een kamer over, dan is het zoeken naar een geschikte ruimte om te werken waarschijnlijk niet zo’n probleem. Heb je deze luxe niet, dan zal je inventief moeten zijn. Probeer ergens een hoekje te maken, liefst eentje die je met bijvoorbeeld een kamerscherm wat af kunt schermen, en beschouw deze plek voortaan als je werkplek. Door een vaste plek te maken, houd je het verschil tussen werk en privé meer in stand, en dat is wel zo fijn.

Structuur in je dagen en op je bureau

Veel mensen vinden het als zij thuis aan het werk zijn lastig om structuur in hun dag aan te brengen. Waar je normaal gesproken op een vaste tijd de deur uitgaat, naar je werk reist en hier op een vast moment weer vertrekt om terug naar huis te gaan, is dit bij thuiswerken niet het geval. Door streng te zijn voor jezelf, op vaste momenten aan je werkplek plaats te nemen en op vaste momenten weer te stoppen, maak je er een ‘normale’ werkdag van.

Structuur op je werkplek zelf kan ook voor beter thuiswerken zorgen. Dat doe je door je laptop een vaste plek te geven, en losse kabels en andere spullen die in de weg kunnen liggen zoveel mogelijk te voorkomen. Door je laptop te plaatsen in een dockingstation voorkom je een deel van de mogelijke chaos. Op het docking station sluit je gemakkelijk accessoires als een muis, toetsenbord of monitor aan. Werk je een dagje buiten de deur, dan pak je je laptop er gemakkelijk uit zonder al deze zaken los te hoeven koppelen. Zo maak je het voor jezelf weer een stapje gemakkelijker en overzichtelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.