Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: MAK XLR Gloss Black wheels 17 inch Velgen

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig design
  • Hoogstaande kwaliteit
  • Toepasbaar voor alle maten
  • Prijs is eerlijk

THE BAD

Sportieve velgen toveren een standaard auto om in een racemonster. Het verschil kan enorm zijn. Welke velgen moet je hebben? Waar moet je op letten? GadgetGear ging er achteraan en testte de MAK XLR gloss Black.

Online worden enorm veel velgen aangeboden. Prijzen die alle kanten opschieten, maar wat zijn nu kwalitatief hoogstaande velgen voor een goede prijs? GadgetGear zocht het uit en zo kwamen wij terecht bij MAK Wheels.

Waar de bron in Italia ligt en het bedrijf is gegroeid vanuit familie, kennis en kunde. Daar vonden wij de tofste racevelgen van dit moment van hoogstaande kwaliteit.

ET Waarde

ET Waarde is de maat die wordt gebruikt om te zorgen dat de verhouding velg en wiel niet te ver naar buiten komt te staan. Meteen even iets uit de wereld helpen. ET is geen waarde, maar een maat. Een wiel bestaat uit twee delen. Het deel velg waar de band op gemonteerd zit en de spaken die voor de juiste verbinding zorgen met het midden van de naaf. ET betekent “Einpresstiefe”, oftewel wielbolling.

Het MAK logo is mooi en heeft veel relief

Hoe lager de ET van de velg, hoe verder het wiel naar buiten komt te staan. Als jouw auto een ET waarde van 35mm heeft en je monteert een velg met een ET van 10 mm, dan steekt het wiel 25mm te ver naar buiten. Gemiddeld genomen is een ET afwijking van 5 mm acceptabel.

Hoeveel inch

Hoe dikker, hoe beter? Waar vroeger 15 inch de standaard was, dit dat tegenwoordig al weer 17 inch. Houd rekening dat je eigenlijk niet meer dan twee inches boven je fabrieksvelgen moet gaan zitten. Dit zodat je geen onnodige schade toebrengt aan de wielbakken en ophanging. Het kan uiteraard wel, maar dan moet je wat extra modificaties toepassen.

Kijk de XLR eens glimmen! Dat is nu Gloss Black

Steek

Steek 4×100 geeft aan dat de velg 4 bevestigingsgaten heeft en 100 geeft aan dat de steekcirkel 100 millimeter is. De meeste autovelgen hebben 4 of 5 gaten. Velgen van oudere auto’s zijn soms uitgerust met 3, modernere soms 6 gaten.

 

Mak Wheels

Mak werd opgericht in 1990. Dat lijkt jong, maar het is een relatief “oud” bedrijf, aangezien het begon als een joint-venture van twee families die sinds enkele decennia in de automobielsector werken. De familie Magri, één van de leiders op het gebied van banden distributie in Italië en de familie Cervati. Deze laatste familie van gieterijen sinds de jaren ’30, was al een marktleider in het gieten van aluminium onderdelen en wanneer je die twee ingredienten samenvoeg… Dan krijg je MAK.

Dankzij de technologische knowhow aan de ene kant en de grondige kennis van de markt aan de andere kant kon de productie en distributie van lichtmetalen velgen van start. Het succes van MAK Wheels was gebaseerd op een correcte strategische planning, rekening houdend met twee fundamentele voordelen: flexibiliteit en vormgeving. Nou dat is gebleven!

MAK XLR

De lichtmetalen velgen van MAK zijn opvallend, maar strak genoeg om niet uit de boot te vliegen qua design. Wat ze wel durven is met de XLR lijn outside-the-box te denken op het gebied van kleuren! In de XLR heb je de zwarte, grijze en witte velg. Maar dat niet alleen. Bekijk de POP collection eens! Die kleuren springen er echt uit! Wil je een look van ‘strak’ en ‘race’, dan vind je bij de zwarte, grijze en witte velg genoeg opvallendheid.

Maar wil je echt dat mensen omkijken als je voorbij rijdt? Dan is misschien de POP collection van de XLR wel echt heel gaaf. Durf jij het aan?

 

XLR POP zijn gebouwd om op de weg op te vallen en geven de auto de expressiekracht die het verdient. De bijzondere XLR POP velgen zijn geen recht-toe-recht-aan, velgen. De racevormen, de enorme kleuroverload ziet er geweldig uit en zorgen voortdurend voor een wow-effect!

Specificatie MAK XLR Black 17 inch

1 Breedte 7″
2 Diameter 17″
Aantal gaten 4
3 Steekmaat 100 mm
4 ET-maat 35 mm
5 Naafgatdiameter 72 mm
Afmetingen aluminium velgen
Breedte van de velg Minimale breedte van de band Aanbevolen breedte van de band Maximale breedte van de band
7″ (180 mm) 195 mm 205 mm tot 215 mm 225 mm
Sizes 6.0 x 15, 6.0 x 16, 7.0 x 16, 7.0 x 17, 7.5 x 17, 8.0 x 18
PCDs 4×100, 4×108, 5×100, 5×105, 5×108, 5×112, 5×114.3
Load Ratings

Prijs

520, 540, 555, 570, 580, 610, 615, 635, 725, 740, 790

Prijs zijn vanaf 95,- euro per velg online te vinden.

 

Gebruikservaring MAK XLR Gloss Black

Voor de Astra hebben we de 17inch 4 x 100 XLR Gloss Black gemonteerd. Een prachtig setje lichtmetalen velgen die echt opvallen! De dunne spaken die een typische racelook geven met veel ruimte om alleen de weg, je remklauwen en de remschijven te zien. Heel gaaf. De gepolijste voorkant schittert glossy en het loge van MAK ziet er stoer uit. Deze laatste heeft helaas wel een plastic feel. Wat ons betreft zou dit zeker van een soort metaal mogen zijn waardoor de look nog beter uitkomt. In combinatie met de Michelin Pilot Sport 4 is het rijgenot geweldig en krijg je heel wat bekijks van deze strakke racevelg.

Conclusie MAK XLR

De MAK XLR zijn sportieve racevelgen met dunnen, gebogen spaken en een sprekend logo. De glossy kleur schittert en ziet er prachtig uit. Deze moderne lichtmetalen velgen van hoge kwaliteit en een bijzonder gaaf design zijn van Italiaanse makelij en online o.a. via MAK Wheels verkrijgbaar.

Fotobronnen: MAK Wheels, GadgetGear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.