Logo GadgetGear.nl
Wat is DTS Play:Fi?
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Wat is DTS Play:Fi?

Er zijn heel wat merken die hebben geprobeerd om succesvol te worden in multiroom audio. Velen bouwden eigen platformen zoals Raumfeld (Teufel) en Heos (Denon), maar het enige echte succes was Sonos. Nu komt er een platform bij dat merkonafhankelijk is; DTS Play:Fi.

In de basis lijkt het DTS Play:Fi platform alles te kunnen wat je van multiroom verwacht. Je kunt speakers koppelen (zelfs van verschillende merken), je kunt stereoparen definiëren en er is ondersteuning voor audiostreams tot 24-bit/192kHz.

Toch zitten er ook grenzen aan het DTS Play:Fi systeem. Zo kun je maximaal 16 speakers op één netwerk plaatsen. Van die 16 kunnen er maar 8 tegelijk dezelfde muziek laten horen. Het systeem kan met 8 gebruikers tegelijk gebruikt worden.

Qua bestandsformaten kan DTS Play:Fi overweg met wav, flac, aac, m4a en mp3.

DTS Play:Fi App

DTS heeft een eigen app uitgebracht. De app kan standaard overweg met Spotify, Pandora, Tidal, Napster en Deezer. Daarnaast zijn de speakers ook te gebruiken in combinatie met Apple AirPlay, Spotify Connect en DLNA.

DTS Play:Fi is universeel

Het nadeel van Sonos, Raumfeld en Heos is dat ze feitelijk dezelfde technologie, opnieuw hebben ontwikkeld. Daarmee hebben de een grote muur om hun eigen speakereilandjes opgeworpen. Hoewel Sonos prima in staat blijkt om dat stukje merkexclusiviteit zo af te dwingen, lijken de andere merken daar minder in geslaagd. Zo is Raumfeld niet langer een eigen merk en Heos ook niet. Sterker nog, Heos is niet eens meer beperkt tot het Denon merk, maar tot alle merken van Sound United (en dat zijn er veel).

DTS Play:Fi was niet de eerste

Tijdens de opkomst van de vele multiroom systemen, deed chipsetbouwer Qualcomm al eens een gooi naar het introduceren van een universeel multiroom audioplatform. Dat werd Qualcomm Allplay genoemd. Het platform werd vooral door goedkopere merken gebruikt zoals Lenco. Die hoefden ineens niet meer zwaar te investeren in R&D. Eenvoudigweg de chipset implementeren was voldoende. Ook Kitsound en Panasonic leverden AllPlay speaker in Nederland, maar de rest van de markt liet het afweten.

Enkele jaren geleden probeerde de kleinere chipsetmaker MVsilicon ook nog zoiets. Me haar chipset wisten ook merken als Venz (Nederlands) en Stereoboom/Mr Handsfree (Vlaams) aan te haken met multiroom speakers die met elkaar gecombineerd konden worden.

Nu de grote audiomerken niet zo heel succesvol blijken te zijn in het lanceren van hun eigen multiroom eilandjes, lijkt de tijd rijp voor een grote naam om die markt te pakken. We gokken dan ook dat DTS een aardig eind zal komen. Zo hebben Philips, Polk Audio, Pioneer, Onkyo, HP, Acer en vele anderen laten weten DTS Play:Fi te gaan ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.