Review: Pathé Privé Play – Gamen in de bioscoopzaal!

Iets meer dan een week geleden kondigde Pathé haar nieuwste experiment in Arnhem aan. Het personeel had al eens zelf zitten gamen in de bioscoopzalen, maar nu wordt het echt een dienst. Jij kunt als gamer een bioscoopzaal claimen en alleen, of met vrienden, lekker gamen op een profi 2K projector met waanzinnige sound.

Testen in Arnhem

Afgelopen maandagochtend stonden we aan de deur van het Pathé theater in Arnhem. Één van de meest recente theaters die Pathé heeft gebouwd en testgrond voor deze nieuwe dienst. Inderdaad niet in de drukke randstad, maar lekker middenin de Gelderse hoofdstad. We snappen al snel waarom. Deze bioscoop is gebouwd voor digitaal entertainment en verbindingen zijn daarmee snel gelegd. Bovendien heeft het theater al wat ervaring met gaming in de zalen.

Gamen in Zaal 2

We worden welkom geheten door theatermanager Casper Krijgsman. Hij legt ons uit hoe alles in zijn werk gaat voor de gamer. Zo krijg je eigenlijk jouw eigen technicus. Daarmee mag je de projectieruimte in, waar jij jouw console mag aansluiten op de enorme projector en het enorme soundsystem dat nodig is voor deze overweldigende ervaring.

Een blik vanuit de projectiekamer

Wat zijn we gaan testen!?

Casper legt ons uit dat we gamen op een 2K projector. Hij was getest in combinatie met zowel Xbox als PlayStation. We waren de eersten die niet alleen met een Nintendo Switch kwamen aanzetten, maar ook een smartphone met de Hyperkin SmartBoy zodat we originele GBA cassettes konden spelen over HDMI. Hoe? Met een USB-C hubje van Minix ertussen.

We wilden eigenlijk ook nog een PlayStation 3 meenemen om Batman Review: Batman: Arkham City te spelen. Waarom die oude PS3? Omdat die projector in zaal 2 ook 3D kan projecteren en de PlayStation 3 de enige console is waarmee je games in 3D kunt spelen. En omdat Batman: Arkham City de meest briljante game in 3D is… Maar we hadden slechts 2 uur de tijd en we wilden wel echt de tijd nemen om de ervaring in ons op te nemen. Bovendien waren we bang dat we de grenzen van de techniek misschien iets te ver zouden gaan opzoeken 😉

Waarop zijn we gaan gamen?

In zaal 2 staat dus een 2K projector. Geen 4K!? Inderdaad. Het gros van de bioscoopzalen in Nederland projecteert films in 2K. 4K en 8K zijn echt nog zeldzaam, net als hoge framerates. Het gaat hier echt om de helderheid en het werkelijk enorme doek. Want gamen in vier kleine venstertjes tijdens een potje Mario Kart is echt veel toffer op zo’n scherm.

In de uitnodiging staat duidelijk vermeld dat we voor vertrek nog even updates moeten downloaden voor de games die we gaan spelen. Check. Ben je het vergeten? Iedere zaal van Pathé Arnhem beschikt over een eigen glasvezellijn naar buiten. Er ligt al een UTP kabel voor je klaar, dus inprikken en gaan. Goed genoeg voor competitief online gamen? We hebben het heel kort getest en denken dat dit prima kan. Maar misschien moet je gewoon lekker met vrienden in de zaal spelen in plaats van onbekenden online. Dat is toch echt veel leuker.

Het geluid in de bioscoop maakt ook enorm veel indruk. Standaard kiest Pathé een volume waarop je kan genieten, maar ook nog kunt praten met de mensen om je heen. Maakt niet uit. De vele speakers in de zaal maken een ongekend volle beleving.

Bij die geluidsbeleving merk je ook echt het verschil tussen de Nintendo Switch en de Xbox One X. Nintendo Switch games zijn doorgaans wat kleiner. Zelfs de titels die je zelf download. Er wordt onder anderen op sound samples bespaard. Maar wanneer we de Xbox One X aan de speakers hangen, horen we surround sound zoals het hoort. Een waanzinnige beleving. Ja, zo wordt campaign mode Call of Duty ineens wel heel tof.

Arjan Olsder en Casper Krijgsman
Arjan Olsder en Casper Krijgsman

Willen we dit ook in 4DX? Pathé is in Nederland de exclusief houder van de 4DX licentie (in België is dit Kinepolis). Je zou denken dat Pathé daarmee en nog meer premium game beleving zou kunnen leveren, maar… games komen zonder 4DX informatie. Dus dat zien we echt niet gebeuren.

Conclusie Pathé Privé Play in Arnhem

Je mag de projectiekamer in om jouw console aan te sluiten. Er ligt een dikke internetkabel. Beeld is super, geluid is fantastisch. Heb je te weinig ruimte voor een privé bios in jouw huis? Dan kun je nu heel eenvoudig jouw dromen waarmaken. Gamen in de bioscoop met Pathé Privé Play is een topbeleving!

Wa kost da!?

Twee uurtjes de bios voor jezelf kost €180. Je mag met maximaal 16 mensen de zaal huren, dus dat is iets meer dan een tientje de neus. En ja, snacks komen daar nog bij. Maar dan heb je wel echt een tof verhaal. En de kosten zijn best redelijk als je bedenkt dat je ook achter de schermen komt en er een technicus non-stop voor je klaar staat om te zorgen dat je een topbeleving hebt. Voor nu is het alleen te boeken op de ochtenden. Als dit succesvol is, kan het zijn dat Pathé dit ook op de avonduren gaat doen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zelf je console aan de projector hangen
  • Waanzinnig geluid
  • Waanzinnig beeld
  • Fijne stoelen
  • Ruim assortiment snacks & drinks

THE BAD

  • 2 uur vliegt voorbij :-D

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.