Logo GadgetGear.nl
Pathé E-mail Instellingen
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Pathé blundert nog altijd met het spamverbod

Gisteren kwam hij binnen. Een mailing van bioscoopketen Pathé. Star Wars Episode I is 25 jaar geleden uitgebracht en komt daarom nog even terug in de bios. Opvallend detail? Ik heb nooit actief toestemming gegeven voor deze mailing en ik kan me niet afmelden…

Waarom doet Pathé dit fout?

In Nederland is de ACM al jaren verantwoordelijk voor de handhaving op het spamverbod. Het spamverbod geld in alle lidstaten, dus ook in Pathé thuismarkt Frankrijk.

Wat valt onder het Spamverbod?

De overheid classificeert drie soorten spam. Berichten van bedrijven die een product of dienst proberen te verkopen. Berichten van goede doelen die vragen om een bijdrage en berichten die de aandacht vragen voor een ideaal of overtuigen. Denk aan berichten van vakbonden, politieke partijen en ja, zelfs religieuze instellingen. Willen die organisaties je benaderen, moet jij actief jouw e-mailadres met ze delen en moeten ze je direct de mogelijkheid geven om je af te melden via een opt-out. Daarbij is het zo dat organisaties je duidelijk moeten melden dat ze jouw gegevens voor deze doeleinden zullen gebruiken.

Wat doet Pathé goed?

Onder de mails van Pathé staat keurig een link om jezelf af te melden van de berichten.

Wat doet Pathé fout?

Die afmelding gaat echter niet vanzelf. Je moet actief inloggen op jouw account en je daar afmelden voor deze berichten. Maar… dat kan niet bij Club Pathé. Ik moet twee vormen van mail accepteren. Ik snap dat ik berichten rondom mijn account moet accepteren, maar geen van de twee opties zeggen dat ik expliciet toestemming geef promotionele mails te ontvangen.

Wat moet je doen als jij spam ontvangt?

In tegenstelling tot de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft de ACM tijd genoeg om te handhaven op klachten. Ben jij de spam (niet alleen van Pathé) zat? Dan heb je, ook als dit een zakelijke account is, als burger van de EU altijd het recht een klacht in te dienen bij de ACM. Dit doe je via de website van spamklacht. Het kost even een paar minuten, maar als iedereen dit zo nu en dan zou doen, scheelt dat een berg aan e-mail in Nederland. Iets dat ook een duurzame stap is gezien de hoeveelheid stroom en daarmee CO2 die nodig is voor het versturen van een mailing.

Eén reactie

  1. Vervelend dat je ten onrechte mail van ons hebt ontvangen, dat is zeker niet onze bedoeling! Met de instellingen die in het screenshot staan zou dit ook niet moeten gebeuren, dus hier gaat iets mis. Zou je contact met ons willen opnemen via klantenservice@pathe.nl? Dan kijken we het voor je na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.