Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Pioneer TS-WX130DA underseat subwoofer

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Compact
 • Mooie afstandsbediening
 • Top geluid
 • Zelf te finetunen

THE BAD

 • RCA Tulpjes niet bijgeleverd
 • Geen duidelijke handleiding

Subwoofers in de auto vind je in vele soorten en maten. Wie geen hoedenplank of skiluik wenst om te bouwen kiest vaak voor een underseat subwoofer. Maar dan installeren? Is er geen plug & play op de markt die je kunt aansluiten op je huidige installaties? Jazeker! Lees hier de review van de Pioneer TS-WX130DA.

Wanneer je een degelijk radio- en audiosysteem hebt aangelegd in je auto, kan en mag een subwoofer niet ontbreken. Geen kast van een ding, geen trillende ramen of wijzende vingers. Een beetje klasse, maar wel kwaliteit. Dat deed ons zoeken naar een sub.

Zoeken naar een Sub

Een keuze voor een subwoofer in de auto maak je op verschillende punten. Locatie, installatie en kwaliteit. Want waar plaats je een woofer? Onder je stoel geeft een goed gevoel. Dat rijmt, maar klopt als een bus. Want trillende ramen en hoedenplanken is zo tof niet meer. Een diepe bas van onder je stoel; dat is waar wij naar op zoek gingen.

Dan de installatie. Ik ben geen hoogstaand audio-expert dat uren met draadjes in de weer gaat. Dus de zoektocht ging naar een subwoofer die op een huidige, bestaande installatie, gemakkelijk aangesloten kan worden. Dat is de TS-WX130DA. Nou, ja gemakkelijk. Redelijk. Je dient uiteraard je radio eruit te halen en wat draden achter het console weg te werken. Maar dat is relatief gemakkelijk als je het de audiogeeks vraagt.

Dan een stukje kwaliteit; met ingebouwde versterker graag. Anders is er nog meer aansluit- en afstelwerk. Een ruimtebesparende, actieve subwoofer met ingebouwde versterker van klasse D die gebruik maakt van Digital Bass Control voor een deep of  dynamic geregelde bas. Eenvoudig te installeren dankzij zijn kleine afmetingen. Klinkt als een winnaar, toch?!

Pioneer TS-WX130DA

Pioneer Electronics weet alles van onze vraagstukken. Wij zijn niet de enige en daarom introduceerde zij een extreem compacte TS-WX130DA. Met een gewicht van 3,7 kg en afmetingen van 280 mm breed, 70 mm hoog en een lengte van 200 mm is deze sub ontworpen om te worden geïnstalleerd in verschillende kleine, krappe ruimtes waar conventionele subwoofers niet passen. Met de mogelijkheid om onder stoelen, achter stoelen of in kleine opbergvakken te passen, biedt de TS-WX130DA een breed scala aan opties.

Unboxing

De Pioneer TS-WX130DA komt in een kleine doos, waar alle onderdelen strak en veilig verpakt zitten. En dat zijn er best een hoop. Als eerste natuurlijk de Subwoofer. Een stevige aluminum kast die strak oogt en er veel belovend uitziet. Dan de afstandsbediening met kabel. Wat installatie en bevestigingsamteriaal voor onder aan de stoel. De handleiding en papierwerk. En als laatste alle bekabeling voor de power, het signaal, etc.

De Woofer

De subwoofer combineert een ingebouwde klasse D-versterker van 160 watt, een deep-throw-woofer met een speciaal ontworpen akoestische ophanging van aluminium conus en Digital Bass Control, een door Pioneer ontwikkelde technologie om de frequentierespons aan te passen en de prestaties te verbeteren, de TS-WX130DA is compact en produceert een diepe, stevige bas.

Grootte 20 cm
maximaal opgenomen vermogen 160 W
nominaal ingangsvermogen 50 W
Frequentierespons DEEP Bass-modus: 20 – 200 Hz
DYNAMIC Bass-modus: 40 – 160 Hz
Gevoeligheid DEEP Bass-modus: 95 dB
DYNAMIC Bass-modus: 100 dB dB
Woofermateriaal Aluminium
Type stemspoel Ronde koperen draad met vier lagen
Stemspoel bobijntype Glazen Stemspoel
Laagste resonantiefrequentie (Hz) 32 Hz
Magneten Strontium
Gewicht 3.5 kg
Afmetingen (B x H x D) 280 x 200 x 70

 

Digital Bass Control

Digital Bass Control biedt twee virtuele en selecteerbare luistermodi. De Deep en Dynamic, die het geluid verbeteren en afstemmen op verschillende muziekstijlen. De Dynamic mode is mijn favoriet. Deze versterkt de hogere sub-basfrequenties om een ​​krachtige bass te produceren, perfect voor muziek zoals hiphop, house en hardstyle. De deep mode is meer afgestemd op jazz- en klassieke genres, waarbij de diepe frequenties van de laagste octaven worden benadrukt en een responsiever en indrukwekkender geluid wordt geboden.

De afstandsbediening

De Bedrade afstandsbediening is tof. Echt een eye catcher. Mooi weg te werken en te showen in je middenconsole. Superhandig voor directe bediening van audio-aanpassingen en instellingen. Je hoeft dus niet meer onder de stoel te kruipen, maar je kunt gewoon vanuit je luie (auto)stoel de Gain control, low pass frequency, phase control en bass mode aanpassen met een simpele druk.

Ervaring Pioneer TS-WX130DA

Het aansluiten van de Pioneer TS-WX130DA ging relatief gemakkelijk. Je moet er toch een hoop voor uithalen. De RCA tulpjes die je nodig hebt, die zitten er niet bij. Maar die kan je voor een paar euro overal kopen. Verder moet er een blauwe stekker voor AMP Con aangesloten worden en de gele voor je power. Beetje knutselen, youtube erbij want er is geen goede manual. Stekkertjes aansluiten op je radio, dat spreekt allemaal voor zich, maar de bedrading is toch iets meer leerzamer geweest dan ik dacht.

Even een korte samenvatting voor iemand die nu in zijn auto zit te prutsen:

RCA Tulpjes: Ontbreken inderdaad. Ja! Balen
Gele draad: permanente spanning met minstens 10A (bij mij de extra stroomaansluiting op de middenconsole, bij andere de motorkap in.
Zwarte draad: zelf aarde maken op kaal metaal. Kan op één van de bouten onder je stoel.
Blauwe draad: schakelt je woofer in, aangesloten op de aansturing van de elektrische antenne

Dan de test. Jongens het is werkelijk waar ongelovelijk dat er zo veel geluid en gevoel uit een klein kastje kan komen. Vanuit GadgetGear ben ik redelijk wat subwoofers gewend, maar die zijn allemaal van groter formaat en met een enorme klankkast. De Pioneer TS-WX130DA is klein, maar krachtig. Je voelt de bass en je muziek krijgt net die upgrade die het nodig heeft.

Het tofste vind ik eigenlijk wel de afstandsbediening. Die ziet er gewoon superstrak uit en maakt het mogelijk om eventjes te switchen naar aan uit, andere modi of gewoon eventjes een tandje zachter of harder. Supergemakkelijk en veilig te bedienen met één hand en na een paar dagen op gevoel.

Op prijs-kwaliteit scoort de Pioneer TS-WX130DA gewoon enorm. Hij is goed betaalbaar en levert gewoon wat je gehoopt had.  Voor de mensen die aangeven dat het geluid tegenvalt? Dan ligt het echt aan je instellingen. Ik heb nu 2 x 6,5 inch Pioneer speakers in de voorkeuren en 2 x 4 inch Pioneer speakers in de achterdeuren. De standaard tweeters in de voordeuren heb ik vervangen voor iets meer inhoud en dit in combinatie met de nieuwe Sub is echt waanzinnig.

Wanneer ik in mijn eentje rijd, dan is het geluid soms zelfs te heftig. Wanneer ik met meer mensen rijd, dan kan het weer een tandje hoger. Het is gewoon een beetje zoeken, passen en meten voordat je de juiste instellingen hebt, maar dan rocked hij geweldig.

Conclusie Pioneer TS-WX130DA

De Pioneer TS-WX130DA underseat subwoofer geeft heel veel woof voor je geld. Gemakkelijk aan te sluiten. Aanboord versterker, de afstandsbediening, de verschillende modi en het geluid is geweldig. Mooi verstopt onder de stoel en dat levert vaak een paar verrassende WOW’s! op van bijrijders 😉

 

 

 

Pioneer TS-WX130DA Active autosubwoofer met afstandsbediening - 160 W kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

 1. Beste ik heb op bol . Com een tijd geleden de Pioneer opgekocht lang in de doos gezeten met besluit van ga hem vandaag monteren nu gaat het lampje van het bakje aan maar via mijn rca input krijg ik niks door heb hiervoor een rca converter gemonteerd rechtstreeks op mijn standaard boxen naar mijn rca converter via een jack kabel naar mijn input kabel van de box nu krijg ik geen geluid of niks van gemeten spanning op mijn input van de box ( gemeten met een multimeter)
  Wat kan de oorzaak zijn natuurlijk ben ik buiten de garantie van de aankoop …
  Mvg gilles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.