Logo GadgetGear.nl
Foto van Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Teufel Rockster Go 2 – Robuuste bluetoothspeaker geüpdatet

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Teufel Rockster Go 2 met 4 sterren.

THE GOOD

 • Klinkt degelijk
 • Robuuste bouw en IP67-gecertificeerd
 • Ingebouwde geluidskaart
 • Handige bouwvorm
 • Ecomodus met 28 uur batterijduur

THE BAD

 • Ietwat hoog geprijsd

De Rockster Go 2 van Teufel is de opvolger van, hoe kan het ook, de Teufel Rockster; een een zeer robuuste, relatief compacte speaker. Met de Rockster Go 2 is recent de opvolger uitgekomen.

Sleutelfeatures

 • IP67; stofdicht, geen waterindringing bij onderdompeling
 • 28 uur speeltijd in ecomodus, 15 in normale modus
 • Afmetingen: 21 x 11 x 6 cm
 • Gewicht: 750 g
 • 2 full-range drivers + passief basmembraan
 • Dynamore-modus voor breder stereobeeld
 • Koppelbaar (Partylink) met een tweede Rockster Go 2 voor een stereosetup
 • Geintegreerde geluidskaart voor weergave via USB
 • Elastische draagriem
 • 0,25″ schroefdraad voor bevestiging aan statieven

 

Uitpakken

We vinden bij het uitpakken naast de speaker een draagriem en een USB-C naar USB-C kabel voor het bedraad koppelen van de speaker aan bijvoorbeeld je notebook en natuurlijk het opladen.

 

Ontwerp

De speaker weegt zo’n 760 gram en heeft een afmeting van rond de 21 x 11 x 6 centimeter. Daarmee is het geen enorm compacte speaker, maar toch klein genoeg om in baggage mee te nemen als je bijvoorbeeld op reis gaat. Ondertussen is er wél genoeg ruimte voor de toepassing van twee full range drivers en een basmembraam.

De speaker laat zich door het relatief dunne profiel, de uitsparing aan de achterzijde en de rubberen afwerking makkelijk vastpakken. En de elastische strap maakt het een en ander extra makkelijk, al voelden we ons nooit geroepen deze te gebruiken voor een vaste grip. We hadden eigenlijk moeite wat toepassingen te bedenken. Je zou hem aan je broekriem vast kunnen maken zoals in de PR-afbeelding getoond wordt, maar wat overige toepassingen waarmee je de omgeving laat meegenieten (of irriteert, zo je wil) van je muziek, zouden zelf eerder de strap gebruiken om de speaker ergens aan op te hangen.

Aan de achterzijde van de speaker zien we vier ledjes die de laadstand aangeven. Het knipperen gaat geleidelijk op een ‘ademende’ manier. Dit soort kleine details geeft een product toch een gevoel van hoogwaardige afwerking mee, wat we altijd kunnen waarderen. Hetzelfde geldt voor de ringledjes rond de twee knoppen welke soortgelijk knippergedrag vertonen en waarvan de bluetooth variant zowel wit als blauw licht uitgeeft afhankelijk van de indicatie. De strap is elastisch en maak je aan de ene zijde vast met klittenband en trek je aan de andere zijde om een haak.

Met het robuuste design verraste ons één element wel, namelijk hoe krasgevoelig de afwerking van het basmembraam was. Een kleine veeg met je nagel erover en je hebt al een kras op het ding te pakken.

Veranderingen ten opzichte van de voorganger

Ten opzichte van de voorganger is de Rockster Go 2 qua uiterlijk op hoofdpunten amper veranderd. Eén van de zaken die in het oog springen is het gegeven dat de bedieningsknoppen aan de bovenzijde nu van een kleur voorzien zijn (wat alleen het geval is als je de rode variant hebt, de eerste variant was alleen in deze kleur beschikbaar maar had zwarte knoppen), waardoor ze beter te herkennen zijn. Qua fysieke eigenschappen zijn geen enorme verschillen op te merken. Het is nog steeds dezelfde erg robuuste body die we al eerder zagen. Wel is de IP-rating iets verbeterd; van IPX7 naar IP67, waarbij de 6 staat voor stofdichtheid. Of er werkelijk wat veranderd is, of dat het apparaat gewoon gecertifieerd is voor de stofdichtheid is onbekend.

Een échte upgrades is uitgevoerd met betrekking tot de batterij voor een langere speelduur (nu drie uur langer, van 12 naar 15 uur en in de ecomodus zelfs 28 uur), maar ook als het gaat om de drivers.  Zowel het bassmembraam als de fullrange drivers zouden verder zijn verfijnd, wat volgens Teufel neer zou komen op meer dynamiek en volume. Of iets sprake is van een optimalisatie in termen van softwaretuning met dezelfde drivers of dat Teufel voor een andere set drivers gekozen heeft weten we niet. De batterijduur hebben we niet getest door de speaker echt uit te putten omdat op 50% de speaker al best luid is. Het verloop van de batterij-indicatie was echter dusdanig dat we ervan overtuigd zijn dat we geloven dat de opgegeven batterijduur realistisch is.

Andere verschillen met het oude model is dat Google FastPair nu ondersteund wordt en de microUSB-aansluiting nu vervangen is voor een USB-C-poort welke ook niet meer achter een flap zit. Ook de bluetooth-connectiviteit heeft een upgrade gehad naar 5.3 waarbij ook AAC ondersteund wordt en Google FastPair. De Rockster Go 2 beschikt ten opzichte van de voorganger helaas niet meer over een 3,5 mm jack-aansluiting. Hoewel de meesten speakers als dit gebruiken via bluetooth en de meeste telefoons geen koptelefoonuitgang meer hebben, blijft dit toch een beetje jammer. Een aansluiting via jack-kabel gebruikt immers geen stroom en je hebt de optie om in combinatie met bijvoorbeeld je notebook een USB-aansluiting uit te sparen. Dat is, als je überhaupt een USB-C-aansluiting hebt op je notebook hebt. Veel oudere modellen beschikken hier niet over, wat betekent dat je met een convertor aan de gang moet.

 

Geluid

De Rockster Go is natuurlijk vooral een praktisch georiënteerde speaker met een robuuste bouw. Dat betekent dat geluid niet perse de topprioriteit heeft, omdat een stof- en waterdichte implementatie per definitie ten koste gaat van wat technisch mogelijk is. Je maakt dus altijd compromissen. Tegelijkertijd is het zo dat de meeste van dit soort speakers van een dergelijk concept zijn, en er dus een redelijk leveled playingfield is. We willen alleen aangeven dat je voor dit bedrag dus niet perse het beste geluid koopt in het geval van de Rockster Go 2 of een andere robuuste speaker met waterresistente toepassingen.

Hoe dan ook, we kiezen voor onze test voor een selectie aan Michael Jackson-nummers, specifiek voor het zeer gevarieerde Dangerous-album.

We beginnen met Michael Jackson’s ‘Who Is it’. Breed genomen is de weergave heel aardig. Als we heel kritisch zijn, missen we de rumble die je bij een meer audio-georiënteerde speaker wat beter hoort, en ten opzichte van een échte stereo-opstelling lijkt de beat voor de Rockster Go2 toch iets te gecompliceerd te zijn om perfect weer te geven. Maar over het hele bereik zijn we wel tevreden over hoe het nummer klinkt. Ondanks dat we wat detail missen in de (sub-) bas, gaat deze aardig diep en zijn lage tonen goed hoorbaar zonder dat ze de overige tonen wegdrukken. Het geluid blijft ook goed onder controle. Geen distorsies zijn te horen, ook niet op hoger volume. Het signatuur is niet neutraal, maar waar Teufel van een redelijke dynamiek houdt in de regel, is dat hier toch vrij genuanceerd gehouden.

We gaan verder met ‘In the Closet’. Een nummer dat veel hoger inzet qua toon, wat door de Rockster Go2 zuiver en gecontroleerd weergegeven wordt. Wederom heel kritisch bekeken missen we misschien wat nuance in de toetsaanslag van het pianowerk. De midtonen worden wel geraakt, en de ‘kick’ waarmee het snellere deel ingezet wordt komt op de juiste manier over. De vocals hebben we eveneens niets over te klagen; het komt binnen het kader van wat het signatuur ogenschijnlijk moet zijn, prima over.

Een soortgelijke ervaring hebben we met het nummer ‘Dangerous’. De drums komen goed door, separatie van tonen is duidelijk voor elkaar. De relatief zachte, hese vocals worden geenszins overstemd, terwijl het op bepaalde momenten ‘raspy’ effect van MJ’s stem ook in orde blijft. Doordat de subbas niet gehaald wordt missen we echter toch weer een element die een bepaald emotie weghoudt. Dit laatste is echter wederom van een wellicht te kritisch perspectief bekeken.

Al met al denken we dat voor een robuuste speaker van dit formaat, de Teufel Rockster Go 2 een prima geluid uitgeeft met een heel degelijk volume. Distorsies blijven uit, ook op hoger volume en de speaker houdt ten allen tijde de controle. Je boet wel in als het gaat om de weergave van enige nuance in de lastigere combinaties en tonen, maar dit is geen speaker waarmee je kritisch muziek gaat zitten luisteren, dus eigenlijk is dat punt van geen waarde.

De vraag is alleen wel op welk niveau we het geluid in totaliteit inschatten. De Rockster Go 2 is de best klinkende robuuste speaker die uw reviewer testte in deze prijsklasse. We kennen echter meerdere opties die net zo robuust zijn en slechts iets minder klinken terwijl de prijs aanzienlijk lager is. De vraag is of mensen die voor actief gebruik een speaker zoeken, echt iets geven om dat verschil in geluidskwaliteit. Zeker wanneer het alternatief zelfs wat kleiner is (de optie om twee opties aan elkaar te linken is ook aanwezig).

Je kan je hiermee afvragen of Teufel de Rockster Go2 niet wat te hoog geprijsd heeft. Wij denken van wel.

Dynamore-modus

De Dynamore-modus veranderd de settings van het profiel aanzienlijk. We hebben hiermee een veel bredere soundstage. We zouden niet direct zeggen dat de imaging ook verbetert en dat je opeens kan aanwijzen waar instrumenten vandaan komen, maar op zeker voel je je veel meer omgeven door het geluid. Het effect, afhankelijk van het nummer dat je afspeelt maakt eigenlijk best indruk. Het blijft echter een digitale truc; zeker bij muziek die je goed kent is goed te horen dat het onnatuurlijk is. Het is een van die effecten waar Teufel graag mee speelt, zoals we ook merkten in de Cinebar One, waar ze een soortgelijk effect simpelweg ‘stereowidening’ noemden. Ook toen waren we er geen fan van. Het is niet hoe het geluid bedoeld is door de creators van de content die je afspeelt, en bovendien valt aardig wat detail en definitie weg. Maar nogmaals, het effect werkt wél, dus wellicht vind je het wel degelijk wat. Rond de Cinebar One was uw reviewer kritisch over deze functie, maar genoeg mensen die we spraken konden het juist waarderen.

Écht stereobeeld met een tweede exemplaar

Het ding met dit soort speakers is dat ondanks dat meerdere drivers toegepast zijn, de ervaring altijd mono-esk is, omdat het geluid uit één kleine unit komt, en dus uit één richting. De Rockster Go 2 heeft echter een Partylink-functie waarmee een werkelijk stereobeeld mogelijk is door een tweede Rockster Go 2 te koppelen. Het moet echt een Go 2 zijn. De eerste versie had deze functie ook maar is niet te combineren met de Go 2; ergens ook wel logisch aangezien die anders klinkt. De partylink-functie betekent dat je voor een beperkt bedrag een best degelijk klinkende audio-oplossing kan hebben die je overal kan gebruiken. We hebben hier op de testlocatie een zeer lange vensterbank, en een grote woonkamer. Gezien het volume en bereik van de Rockster Go 2 verwachten we best een paar avonden te kunnen vullen met geluid via twee Rockster Go 2’s.

 

Conclusie

Met de Rockster Go 2 haal je een heel degelijk klinkende, zeer robuust gebouwde speaker in huis. We hebben niets te klagen over het geluid of de bouw en ook details als de feedback van de knoppen en uitvoering van de indicatieleds is goed voor elkaar.  We vinden het jammer dat er geen minijack-aansluiting meer is, maar in alle eerlijkheid gebruiken de meesten gebruikers deze toch niet. Het volume gaat makkelijk voorbij het comfortabele niveau en het feit dat je een tweede exemplaar kan linken en zo een echte stereo-ervaring kan krijgen is eveneens een leuke optie. Hetzelfde geldt voor het feit dat de speaker ook bedraad via USB aan een PC aan te sluiten is.

De vraag is alleen in welke mate we de Rockster Go 2 aanraden. Zoals we opmerken in de review koop je voor de 150 euro die de Rockster Go 2 op het moment moet kosten, niet de speaker met het beste geluid. Wel de best klinkende robuuste speaker, maar het geluid is niet veel beter dan dat van enkele opties die aanzienlijk goedkoper zijn en qua feature-set het niet onder doen. Je zou kunnen stellen dat de Rockster Go 2 het premiumproduct onder dit soort speakers is. Dit is in de regel echter een zwak argument, zeker als daar niet direct aanwijsbare elementen van meerwaarde aan vastzitten.

Desondanks stellen we dat alles bij elkaar je met de Teufel Rockster Go 2 geen verkeerde koop doet en de speaker en een prima oplossing is voor iedereen die zoekt naar een robuuste speaker in deze prijsklasse.

2 reacties

 1. Zag dat iemand op YouTube deze reviewde, met een Nederlands accent wat me deed afvragen of er ook Nederlandse gescheven reviews waren. Ik zag eerder alleen Duitse. Bedanken voor alle info. De manier waarom je het geluid omschrijft via muziek die ik zelf toevallig ook goed ken helpt wel.

  Wil graag een speaker hebben voor kamperen en dit is op zich wel een kandidaat. De strap is perfect bruikbaar voor mij.

  Maar er is dus geen app-ondersteuning? Niet echt belangrijk voor mij, maar ik vroeg het me gewoon af.

  1. Er is inderdaad geen app ondersteuning. Ondanks dat Teufel een prima app heeft voor hun koptelefoons, zien ze de speakers kennelijk als een ‘as-is’ product waarbij ze de optie om bijvoorbeeld je eigen EQ-settings te maken niet als een meerwaarde zien, of een onnodige investering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.