Review: ANWB Veilig van Huis Alarmsysteem is nog steeds half af

We hebben hem echt even goed moeten testen. Bij de uitrol van ANWB Veilig van Huis in Nederland, ging gewoon het een en ander niet helemaal zoals we dat graag hadden gezien. Inmiddels zijn we een half jaar verder en lijkt het systeem stabiel. Tijd om conclusies te trekken.

De oorsprong

De ANWB brengt eigenlijk niet iets heel nieuws. Wat de ANWB doet, is een Brits systeem importeren. In het VK is het verzekeraar Neos die dit pakket op de markt brengt. Dit zien we ook terug in de behuizing van de hub van het systeem. Daar staat groots het logo van NEOS op.

Neos Hub op basis van Raspberry Pi

Unboxing

Wij ontvingen het installatiepakket van de ANWB, inclusief een aardige monteur. Die monteur is belangrijk in het verhaal. Die kan op basis van zijn of haar ervaring namelijk inschatten waar sensoren en camera’s het best tot hun recht zullen komen. Niet onbelangrijk dus!

In het pakket vinden we de hub, gebouwd op basis van een Raspberry Pi. We vinden een camera, twee bewegingssensoren van Fibaro, een rookmelder van Fibaro en twee watermelders op basis van Fibaro.

Wil je componenten bijbestellen, kan dat via de ANWB. Je kunt de Fibaro sensoren ook op andere plekken aankopen. Ze worden moeiteloos aan het systeem toegevoegd. Je kunt dus price shoppen, maar let op. Alleen exact dezelfde modellen als bij het pakket, worden door de hub geaccepteerd.

Het is zelfs slim om de Fibaro sensoren elders te kopen. In de voorwaarden van de ANWB staat namelijk dat de ANWB, net als het Britse NEOS, eigenaar blijft van de hardware. En die moet je bij beëindiging compleet retourneren. Neos rekent stevige boetes wanneer niet alles wordt teruggezonden. Bij de ANWB konden we daar op de site niets over vinden.

ANWB als verzekeraar, best logisch

De ANWB kennen we als pechdienst, maar de ANWB doet de jaren al veel meer. Met haar contactcentrum, kan het al 24/7 noodmeldingen aannemen. Daarmee ligt ook de basis voor een alarmcentrale voor alarmsystemen in huizen.

Door deze alarmcentrale gratis te bundelen met de verzekering, hoopt de ANWB bewoners eerder op de hoogte te kunnen brengen voor brand- en waterschade. Zo kan schade voorkomen en/of beperkt worden. Een hele slimme zet als je het mij vraagt.

Krijgt de verzekeraar zo ook meer inzicht in ons privé leven op basis van de big data die we met het pakket zullen genereren? De ANWB belooft niets met de data te doen. En ergens geloven we dat ook wel.

Geen BORG certificering

Met de manier waarop het alarmsysteem in elkaar zit, kun je geen BORG certificaat aanvragen. Op vrijwel alle fronten wordt niet aan de voorwaarden voor BORG gedaan. Normaal is een BORG certificaat handig om korting op jouw woonverzekering te krijgen. Echter, komt die van dezelfde ANWB die het systeem levert. Daarmee is de hele BORG discussie totaal niet relevant… en laten we eerlijk zijn… BORG is een compleet achterhaald instituut waar verzekeraars eigenlijk gewoon mee moeten stoppen. We zijn dus bij met deze stap.

Design

De keuze voor de samenwerking met Fibaro is slim. De sensoren van Fibaro zijn relatief compact en doen duidelijk hun best niet al teveel op te vallen. De hub verdwijnt in de meterkast, dus daar heb je weinig last van. De vrolijke camera blokjes mogen wat meer zichtbaar zijn.

Neos Camera

De camera’s

De camera’s lijken door de Britse partner van ANWB ontworpen te zijn. De geluidskwaliteit van de camera’s is oké voor een beveiligingscamera. Het beeld is ook dik in orde. De camera’s kunnen beelden lokaal opslaan. Hiervoor moet je een micro-SD kaart in de camera’s steken. Doe je dat niet, krijg je geen melding dat de beelden niet opgeslagen kunnen worden. Dat is raar, want de automatisch opgenomen beelden komen wel ergens in een cloud terecht. ANWB verzekerde ons overigens dat medewerkers niet mee kunnen kijken op de camera’s. Overigens, wanneer je een microSD kaart plaatst, worden beelden zonder geluid opgenomen. De resolutie van de opnemen is ook zeker niet beter. Raar.

Kijken we naar de beelden in de cloud, krijgen we de optie deze op te slaan vanuit de app. Maar heel raar, dat kan niet op jouw toestel zelf. Je moet de beelden dan meteen delen via WhatsApp of iets dergelijks. Terwijl het toch echt geen deelknop is waarop we drukken.

De sensoren

De water, beweging en rooksensor zijn afkomstig van Fibaro en werken op basis van het Z-Wave protocol. De Raspberry Pi in de hub is dan ook voorzien van een antenne om hier direct mee te kunnen communiceren.

De sensoren van Fibaro zijn in middels bewezen goed. En ze zijn mooi compact. Hierdoor trekken ze weinig aandacht in het interieur. Een slimme keuze wat ons betreft.

Fibaro rookmelder

Smart Home integratie

En dan slecht nieuws voor iedereen die denkt Raspberry Pi + Fibaro = Smart Home… Dat is namelijk niet zo. Smart home integratie staat wel op het wensenlijstje van de ANWB, maar daar hangt nog geen datum aan. Voor nu is er totaal geen spraken van integratie en dat vinden we jammer. Bij een inbraak alarm willen we de lichten binnen uitzetten om vluchten lastig te maken. Bij een rookmelding willen we juist alle lampen aan om uit de woning te kunnen ontsnappen. Door het ontbreken van smart home, is dit alarm eigenlijk niet smart genoeg. Een gemiste kans.

Fibaro bewegingsmelder

De app beleving

We lieten het al een beetje doorschijnen bij ons verhaal over de camera. De ANWB Veilig van Huis app ziet er mooi uit, maar de persoon die hem ontworpen heeft, gebruikt hem zelf wellicht niet. Niet alleen de download knop voor camerabeelden reageert op een onverwachte manier.

Zo werken notificaties van de app op de meeste smartphones ook erg slecht. Dit omdat de app door de meeste gebruikers uit het geheugen wordt gewipt. En dan krijg je dus geen inbraak alarm binnen. De meldkamer reageert namelijk ook niet op inbraakmeldingen vanuit het systeem. Ook bij rook- en watermeldingen moet je dus wachten op de eerste, geautomatiseerde SMS vanuit de alarmcentrale en, enkele minuten later, een telefonist die je belt. Bij vuur en waterschade telt iedere minuut en daarvan verlies je er al behoorlijk wat voor je een eerste reactie krijgt.

Wat ook lastig is, is de naamgeving van de app. Die heet Veilig van Huis. De ANWB app staat dus niet vooraan onder da A, maar vrijwel helemaal onderaan. Bij het zoeken op je smartphone naar een ANWB app, krijg je dus ook geen resultaat. Dit is weer zo’n klein, net niet praktisch dingetje waar er gewoon teveel van zijn.

Wil je vanuit de app schade melden, wordt je doorgezet naar de website van de ANWB. Daar kun je schade melden aan auto, fiets, bromfiets/scooter, motor of oldtimer. Maar niet aan de woning.

Mijn rookmelder is momenteel offline. In de app krijg ik een link te zien om hulp te krijgen om hem weer online te krijgen. Ik verwacht een soort wizard die me helpt opnieuw te koppelen. In plaats daarvan zie ik een melding dat “Roxanne, Tom en Anneloes” morgen weer beschikbaar zijn… zucht…

Kijken we naar de originele app van verzekeraar NEOS in het VK, dan zien we onderhand wel voortgang. Zo kan er met de Britse app al een koppeling gemaakt worden met Amazon's Alexa dienst.

De Alarmcentrale

We hebben het al veel over de alarmcentrale gehad. Zo lieten we je al weten dat er niet op inbraakmeldingen wordt gereageerd. De reden is dat er teveel meldingen van de app komen. Met andere woorden, de kans op vals alarm is te groot en dat kost teveel mankracht om na te bellen. Eerlijk is eerlijk, de verzekering is betrekkelijk goedkoop. Bellen ze, dan is het nog maar de vraag wat je hoort. Zo moesten ze eens reageren op een wateralarm, maar de jongen die belde vertelde me dat beweging was gedetecteerd in de woonkamer... waar hij dan weer net niet op hoort te reageren. De bewegingsmelder kwam na de watermelding. Dus het bovenste werd simpelweg opgelezen. Beetje jammer.

Stel nu dat er brand is. Dan moet je alsnog zelf de verbinding met den ANWB verbreken en 112 bellen. Dit blijft jouw eigen verantwoordelijkheid. Het is dus niet zo dat een wegenwacht in de buurt even polshoogte neemt of dat de telefoniste bij geen gehoor zelf maar de brandweer belt. Dit snappen we, maar echt handig...

Conclusie: ANWB Veilig van Huis alarmsysteem

Ik ben blij dat er eindelijk een verzekeraar is die een alarmsysteem mee levert met de verzekering. Ik ben ook blij dat er is gekozen voor standaard smart home componenten. Maar verder voelt het, ook na een half jaar, alsof het systeem te snel in de markt is gezet. Er te weinig is getest. Wij zien hier op de redactie wel het potentieel, maar voor nu kunnen we alleen maar zeggen, wat fijn dat je niet voor het alarmsysteem hoeft te betalen. We hopen vooral dat iemand in 2020 dit project bij de ANWB gaat oppakken en echt tot een succes gaat maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Gratis bij het verzekeringspakket
  • Het verhoogt wel de veiligheid

THE BAD

  • Camerasoftware is buggy
  • App is raar in elkaar gezet
  • Alarmcentrale is nog niet heel effectief
  • Inbraakmeldingen worden niet opgepakt door de alarmcentrale
  • Onduidelijke eigendomsconstructie bij aanschaf extra sensoren en camera's
  • Geen smart home integratie waardoor het alarm niet heel smart wordt
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram