Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Honor 10 Lite (P Smart 2019 maar dan anders)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Scherpe prijsstelling
  • Probeert overal prima te zijn en dat lukt bijna
  • Filmen is echt een prima ervaring
  • Display is indrukwekkend binnen deze prijsklasse

THE BAD

  • Underpowered voor gaming
  • Hoge ISO waarden bij het nemen van foto's

Oei, daar roep ik iets. Vandaag hebben we in de test de Honor 10 Lite. De eerste Honor review van 2019 en een werkelijk prachtig toestel. Een toestel dat vrijwel gelijk lijkt de zijn aan de Huawei P Smart 2019. En dan blijkt deze Honor al snel een slimmere koop.

Unboxing

De unboxing kent een heel klein verschil. Waar de Huawei P Smart 2019 wordt geleverd met een matige headset, krijg je bij de Honor 10 Lite een siliconen backcover, waar je veel meer aan hebt. Verder komen beiden met een simtool, handleiding, 2 ampère USB lader en micro-USB kabel.

Design

Qua design wijken de twee wel echt af. De achter- en zijkanten van de P Smart lijken uit één stuk plastic te bestaan waar de Honor 10 Lite op zijn minst de suggestie wekt dat er spraken is van een randje. Ook de twee camera’s achterop zijn nu echt los val elkaar geplaatst. Dat zou die twee gram verschil in gewicht kunnen verklaren. Maar ook hier, is het toestel gewoon enorm mooi. Ook hier een twilight effect, maar toch net even anders.

Display

Qua display is het toestel exact hetzelfde verhaal als haar tegenhanger. Ook hier weer een FullHD+ IPS LCD display dat mooi scherp is. Een prima kijkhoek voor de prijsklasse, maar wel wat dikke randen. Uiteraard, want het is geen duur OLED display. Dus ook hier niets op aan te merken.

Chipset en benchmarks

Ook de chipset is identiek… op het geheugen na. Hoewel beiden op dezelfde Kirin 710 chipset draaien, is de Honor 10 Lite verkrijgbaar met zowel 3GB, 4GB als 6GB werkgeheugen. Ter vergelijking, de P Smart is er alleen met 3GB werkgeheugen. Ook kun je de Honor 10 Lite in 64GB en 128GB opslag uitvoeringen kopen waar de P Smart 2019 alleen met 32GB en 64GB op de markt is gekomen.

De uitvoering die wij ter test ontvingen, was de versie met 64GB opslagruimte en 3GB werkgeheugen. Daarmee is de chipset identiek aan die in ons testmodel van de Huawei P Smart 2019.

Bovenstaand zijn de benchmarks van de P Smart 2019. Niet omdat we die van de Honor 10 Lite niet wilden testen, maar omdat de firmware in ons testmodel niet alle benchmarking software wilde installeren. Normaal slaan we dit dan over, maar in dit geval zijn we er vrij zeker van dat de resultaten gelijk zouden zijn.

Draadloos

De Honor 10 Lite komt met een FM ontvanger, ondersteuning voor Glonass (RU), A-GPS (VS) en BD (CN) voor plaatsbepaling, dus dat zit wel goed. WiFi si aanwezig met dual-band ondersteuning en er is ondersteuning voor Bluetooth 4.2. NFC maakt het lijstje af en daarmee zijn alle essentials aan boord.

Android

Qua Android installatie zien we ook hier Android 9 in combinatie met EMUI 9. We zien de bekende bloathware van Booking.com mee geïnstalleerd om de winst op het toestel wat op te krikken, net als de apps van Amazon en eBay. In dit goedkope segment is het een strategie, dus daar trekken we geen punten voor af.

Wat we wel zien, is dat de standaard thema’s van Android zijn aangepast naar de Honor uitstraling. Alles ziet er gewoon gelikt uit.

Camera’s

De Honor 10 Lite is eveneens uitgerust met een dual AI camera. Het toestel probeert te analyseren wat je gaat fotograferen en past de instellingen van de camera hier op aan. Dit gaat iets langzamer dan bij de Honor 10, maar het werkt prima.

De camera’s zelf lijken exact hetzelfde als van de P Smart 2019. Qua prestaties zien we dan ook hetzelfde effect. De ISO waardes worden al snel omhoog gegooid waardoor je meer beeldruis ziet. Maar in zijn totaliteit is dit echt prima voor het prijskaartje.

Qua video zien we ook hier dat we kunnen filmen in FullHD+ met maximaal 60 frames per seconde. Hoewel niet gestabiliseerd, is dat best een prettige feature in deze prijsklassen. Ook hier zien we eigenlijk dezelfde kwaliteit als bij het toestel van Huawei. Of in ieder geval geen zichtbare verschillen.

Accuduur

De HiSilicon Kirin 710 chipset krijgt haar voeding uit een 3.400mAh accu. Deze levert voldoende stroom voor ruim een dag gebruik van deze Android smartphone. Laden gaat met 2 ampère op een nette snelheid.

Conclusie: Honor 10 Lite

Eigenlijk voelt het een beetje alsof ik deze week twee keer exact dezelfde review aan het produceren was. Een review van de Huawei P Smart 2019 en de Honor 10 Lite. Beiden met exact dezelfde specs en minimale aanpassingen in software en design. Zouden ze naast elkaar liggen, zou ik niet goed kunnen kiezen… tot ik het prijskaartje zou zien. Want de Honor is tientjes goedkoper. Bovendien is een gratis backcover een beter verhaal dan een matige headset. Dus de Honor 10 Lite is hier zeker de winnaar. Maar met de Honor View20 net gepresenteerd, zal de prijs van de Honor 10 al snel gaan dalen. En dan kun je misschien beter even doorsparen.

Honor 10 Lite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.