Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Huawei P Smart 2019, de bijna alleskunner met 4 sterren.

The Good
  • Scherpe prijsstelling
  • Probeert overal prima te zijn en dat lukt bijna
  • Filmen is echt een prima ervaring
  • Display is indrukwekkend binnen deze prijsklasse
The Bad
  • Underpowered voor gaming
  • Hoge ISO waarden bij het nemen van foto's


Huawei trapt 2019 af met haar P Smart 2019. De opvolger van de succesvolle P Smart van begin 2018. Het toestel wordt gepresenteerd als alleskunner en dat klopt bijna. Het lage prijskaartje moet ergens vandaan komen.

Unboxing

De start is goed. Het toestel komt standaard met een screenprotector aan de voorkant. Met een vlotte lader, microUSB kabel, documentatie en een iets te goedkoop headsetje. Die headset had wat ons betreft echt niet gehoeven.

Design

Qua design is de Huawei P Smart 2019 echt wel een wow-smartphone. Net als de Huawei Mate20 Pro waarmee ik het beeldmateriaal heb gemaakt, is ook dit een twilight editie. Hij verloopt van koraalblauw naar zeer donkerblauw. Dat kleurverloop is ook over de randen goed te zien. Mooi!

Display

Huawei heeft voor een LTPS IPS display gekozen. Door de druppelvormige inkeping bovenin, ziet dit er echt heel premium uit. Ook de kijkhoek is best goed. Wel moet je het met een FullHD resolutie doen, maar dat is echt prima met dit prijskaartje en dit schermformaat. Want, je krijgt 415 pixels per inch, dus alles is gewoon scherp.

Gezichtsherkenning

Bij deze goedkope klasse smartphones is gezichtsherkenning echt een dingetje. Doordat in de druppel boven het display eigenlijk echt alleen een camera zit, is de gezichtsherkenning niet optimaal betrouwbaar. Wil je data vailig houden, kun je het best de vingerafdruksensor gebruiken.

Specs en benchmarks

De Huawei P Smart 2019 draait op een Hisilicon Kirin 710 chipset en dat is niet onaardig. Al is het maar omdat deze chispet krachtig genoeg is om de AI voor de dual-camera te leveren. Ook voor simpele games is deze chipset echt prima. Maar wil je 3D games gaan spelen, krijgt de Mali-G51 MP4 GPU het toch al snel wat zwaar.

De 3GB werkgeheugen die je in het toestel krijgt is echt prima. Het gros van de apps wisselt vlot genoeg. De 32GB opslagruimte is uit te bereiden met een microSD kaartje. Ook prima.

Draadloos

We komen het nog niet veel tegen in het middensegment, maar dual-band WiFi is aanwezig op deze relatief goedkope smartphone. Voor plaatsbepaling kan de P Smart 2019 overweg met A-GPS (VS), Glonass (RU) en BDS (CN). Ook in steden gaat dit prima. Bluetooth 4.2 zit erin evenals NFC. Ja, Bluetooth 4.2 begint wat te verouderen, maar je mist niet zo gek veel ten opzichte van Bluetooth 5.

Android

Wil je de nieuwste Android ervaring van Huawei, zit je ook goed met deze smartphone. De Huawei P Smart komt met Android 9 en met EMUI 9. En EMUI is een grafische schil waar we tegenwoordig echt heel happy mee zijn. Mede door de AI die in de camera app aanwezig is.

Audio

Qua audio begint het al goed met een 3,5mm analoge audioaansluiting op de smartphone. Ga je via Bluetooth luisteren, heeft Huawei bespaard door geen aptX te ondersteunen. Maar velen zullen geen moeite hebben met de standaard A2DP streams. Een FM ontvanger zit ook in de smartphone. De meegeleverde oordopjes zijn niet top, maar met een goede headset is het prima luisteren naar deze smartphone.

Camera

De camera’s van de Huawei P Smart zijn geen megapixel knallers, maar ze zijn ook niet echt slecht. Ze knallen de ISO wel snel omhoog, waardoor je vlot beeldruis krijgt. Maar qua focus doen ze het behoorlijk goed. Ook tegenlicht weten ze wel wat te compenseren. Qua fotografie zijn ze dus prima. Overigens krijg je 16 megapixels voor de selfies en 13+2 megapixels achterop.

Qua video houdt Huawei het grotendeels veilig. Dat wil zetten, de hoofdcamera kan op Full HD op 60 frames per seconde filmen waar de selfie camera dit met 30 frames per seconde doet. Optische beeldstabilisatie? Niet aanwezig of niet merkbaar. Maar ook hier prima voor het prijskaartje.

Accuduur

Waar Huawei zeker niet aan het besparen is geweest, is de accu van de Huawei P Smart 2019. Je krijgt een dikke 3.400mAh. Anderhalve dag haalde ik met gemak met dit toestel.

Conclusie: Huawei P Smart 2019

Huawei pitcht de P Smart 2019 als haar alleskunner. En hij kan alles, een beetje. Gamers kunnen beter naar een alternatief kijken als de Honor Play en liefhebbers van fotografie moeten gewoon even doorsparen. Maar kijk je niet naar die twee factoren, is de P Smart 2019 een toestel waar je zeker gelukkig mee zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.