Review: Ravensburger Gravitrax Starter Set (knikkerbaan)

In de vele jaren dat ik voor GadgetGear.nl schrijf, heb ik twee keer eerder een knikkerbaan mogen reviewen. Van het geweldige spacerail tot het effectieve Hubelino voor LEGO Duplo. Het systeem waar ik het meest van overtuigd ben? Ravensburger Gravitrax.

Unboxing

In de doos van Ravensburger Gravitrax vinden we veel, heel veel elementen. Die zitten allemaal per soort in zakjes. Ook krijgen we standaard zes metalen kogels waarvan drie gekleurd zijn. Je krijgt vier kartonnen grondplaten en twee transparante plateaus. Bovendien krijg je ook bij de starter kit meteen al een aantal bijzondere elementen.

Het Gravitrax systeem

Net als LEGO, heeft ook Gravitrax echt een systeem. Alle baanelementen zijn zeshoekig. Daarbij zijn vier elementen ontworpen die uit één stuk bestaan. Deze gebruik je het meest. Deze elementen bevatten zowel een scherpe als een slappe bocht, een kruising, een Y splitsing of een zeshoekig gat waar een speciaal element ingezet kan worden.

De basis beging echter bij de grondplaten. Deze vier platen zijn van karton en klikken gemakkelijk in elkaar. Daarnaast krijg je twee transparante plateaus. Deze zijn van plastic om zo meer rigide te zijn. Je kunt dus mooie, stevige constructies op die platen bouwen.

Ook van deze inzetelementen krijg je er meteen een paar die de eigenschappen van het basiselement beïnvloeden.

Daarnaast krijg je een soort schakelaar. Deze zorgt er voor dat de stalen knikkers om de beurt op een andere baan worden gezet. Daar zitten er twee van in het systeem.

Er is een element waarmee je een vrije val kunt maken waarbij de knikker vrij exact in het midden valt en ook vrijwel meteen valt.

Daarnaast is er een soort twister. De knikkers gaan eerst rondjes draaien waarna ze gallen. Hetzelfde effect als hierboven, maar dan met een vertraging. Hier zit ook iets spannends in. Als meerdere knikkers tegelijk de twister betreden, zouden ze elkaar kunnen tegenhouden. Hier moet je in het baanontwerp rekening mee houden.

Er zijn speciale opvangplaatjes die gevallen ballen opvangen en meteen goed de baan in schieten.

Je krijgt ook het magnetisch kanon. Deze moet je laden met twee tot drie knikkers aan de kant waar hij moet vuren. Het aantal knikkers bepaalt de effectiviteit. Bij 1 knikker doet hij echter niets omdat beiden dan aan de magneet blijven hangen. Het kanon is sterk genoeg om knikkers een aardig eind omhoog te knallen. Zo kun je dus weer hoogte winnen.

Je krijgt ook een lanceerplatform waarvandaan je maximaal drie ballen tegelijk kunt lanceren. Met een magneet worden de ballen op de plek gehouden en bij het indrukken worden ze afgevuurd.

Wil je het helemaal spannend maken, is er ook nog dit bakje waarin je drie knikkers legt. Een vierde knikker moet er dan van boven op vallen om de andere drie te lanceren.

En dan zijn er nog een opvangbakje die de knikkers tot stilstand brengt.

Qua rails krijg je ook twee soorten. Er is een hele kleine groene rail die je weer kunt gebruiken om ballen de baan in te lanceren. Deze heeft ruimte voor maximaal drie ballen die dan achter elkaar aan rollen.

Daarnaast zijn er de standaard rails. Alles is van plastic, maar het loopt enorm mooi. Doordat de bevestigingspunten veel ruimte over hebben, vangen ze lengteverschillen goed op. Je komt dus altijd wel weg met lengteverschillen door hoogteverschillen. Het systeem werkt.

Tenslotte krijg je nog elementen om niveauverschillen mogelijk te maken. De grijze elementen zijn bubbel zo hoog als de zwarte elementen. Je hebt maar een heel klein beetje hoogteverschil nodig om ballen vaart te geven.

Ontwerpen nabouwen

Net als bij LEGO, krijg je ook van Gravitrax een handleiding om met het systeem te bouwen. De handleiding van Gravitrax bevat uiteraard meerdere modellen en deze zijn op moeilijkheid gesorteerd. Het model in het filmpje bestaat bijvoorbeeld uit zes bouwtekeningetjes en is in iets meer dan 10 minuten opgebouwd.

Hoewel ik zelf meteen begon te ontwerpen, is het veel verstandiger om eerst een paar modellen te hebben nagebouwd. Je leert dan meteen dat je gaat bouwen vanuit het laatste punt en daarna pas de hoogte in gaat. Ook leer je de effecten van de verschillende speciale blokken beter kennen. Als ouder kun je jouw kind natuurlijk nog meer leren door te bespreken wat je ziet gebeuren.

Zelf ontwerpen

Maar echt leuk is natuurlijk het zelf ontwerpen van banen. En dan krijg je er ook zoveel lol in, dat je al snel extra onderdelen wilt. Daar is ook echt genoeg in te vinden en naar verhouding, is dit systeem ook niet heel duur. Dit maakt het speelplezier in Gravitrax alleen nog maar groter.

Gravitrax vs. Spacerail

Spacerail was eigenlijk het eerste, echt professioneel ontworpen knikkerbaan systeem. Qua ontwerp leende het systeem veel van het ontwerpen van achtbanen en dat maakt het ook enorm mooi om te zien. Maar de aanpak was op het niveau van een modelbouwer. In de praktijk kreeg je ook weinig ruimte om echt eigen creaties te bouwen. Hierdoor was Spacerail echt een toy voor oudere kinderen en volwassenen. Wat sterker is bij Spacerail is dat ze daar een gemotoriseerde lift leveren zodat ballen weer naar het beginpunt worden getransporteerd. Zo kun je een eindeloze loop bouwen.

Gravitrax vs. Hubelino

Hubelino heeft, net als Spacerail, een modulaire aanpak gekozen die voor kinderen gemakkelijk te gebruiken is. Hubelino is gemaakt om op LEGO Duplo stenen te worden gezet en kent dezelfde, vrolijke kleuren. Het is dan ook echt een life extender met een aantal leuke, speciale elementen. De hoogteverschillen in een Hubelino baan zijn echter enorm, net als de onderdelen. Het bouwen van een succesvolle knikkerbaan moet ook hier echt vanuit het eindpunt. Hubelino presenteert zichzelf echt als een life extender voor Duplo en het is ook echt niet meer dan dat. Al is het wel een hele leuke. Gravitrax kan veel meer en zal voor veel meer leeftijden leuk zijn om in te zetten.

Wensen

Valt er nog iets te wensen bij de Ravensburger Gravitrax Starter Set? We zien dat er al aardig wat uitbreidingen zijn verschenen en we verwachten dat Ravensburger echt nog wel het één en ander zal bedenken de komende jaren. Het belangrijkste op onze lijst is een vlakverdeling voor deze doos. Met alle elementen door elkaar, is het lastig bouwen. Voor mijn kinderen gooi ik het in een gereedschapsdoos, maar het was mooi geweest als Ravensburger hier zelf iets op had verzonnen.

Conclusie: Ravensburger Gravitrax Starter Set

Bij Ravensburger proberen ze al jaren wetenschap en plezier met elkaar te combineren. Denk maar aan de vele ScienceX dozen die we de laatste jaren hebben getest. Toch is het wat mij betreft, nergens zo goed gelukt als met Gravitrax. Nog sterker is dat Ravensburger dit systeem enorm betaalbaar weet te houden. Het is dus toegankelijk, biedt voldoende uitdaging en laatkinderen lekker met wetenschappelijke princispes als magnetisme en zwaartekracht spelen. Als vader wordt ik hier helemaal blij van.

Gravitrax Starter Kit kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Een goed uitgedacht systeem
  • Een mooie manier om kinderen te laten experimenteren met zwaartekracht en magnetisme
  • Uitdagende modellen
  • Veel uitbreidingen

THE BAD

  • Er had iets meer aandacht mogen zijn voor hoe je het systeem in de doos opruimt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gravitrax Starter Kit kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com