Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de SpaceRail Level 1 met 4 sterren.

The Good
  • Lekker veel stukjes
  • Echt alles zelf bouwen
  • Mooie beginnersset
  • Brede ondersteuning op internet
The Bad
  • Handleiding vraagt oplettendheid
  • Het systeem vraagt geduld en doorzettingsvermogen om echt goed te werken


Hoor ik het woord ‘knikkerbaan’, dan denk ik al snel aan de houten rekjes van vroeger. Met de SpaceRail zie je op een afstandje dat het al heel anders is. SpaceRail heeft niet voor niets wereldwijd een enorme groep fans. SpaceRail is namelijk de LEGO onder de knikkerbanen.

Unboxing

SpaceRail Level 1 zit in een kartonnen doos met daarin een handleiding, twee stalen knikkers en 189 andere onderdelen waaronder een elektrische lift die je zelf in elkaar moet zetten.

SpaceRail-Level-1-Onderdelen

In elkaar zetten

En daar zat ik dan op een zondagmiddag. Dat doe ik wel even was mijn gedachte. Mooi niet dus ;-). De handleiding is in het Engels en Chinees. Hij is echt enorm gedetailleerd, maar dan moet je hem wel eerst even goed lezen. Doe je dit niet, dan lopen je bochten al snel de verkeerde kant op en is de baan soms te lang en soms weer te kort. De baan krijg je namelijk in de vorm van een plastic draad dat je zelf op maat moet knippen.

Opletten dus! Of toch niet? Dat is dan ook weer het mooie van SpaceRail. Je kunt gewoon een paar van deze dozen kopen en jouw eigen baan in elkaar klussen. Door gebruik te maken van handige metalen pinnetjes kun je de baan, wanneer je deze al verknipt hebt, gewoon weer verlegen.

Fijneafstelling

Hoewel SpaceRail er in eerste instantie misschien een beetje gammel uitziet, blijkt er toch extreem goed over te zijn nagedacht. De verschillende stukken van de baan zijn namelijk heel fijn af te stellen. Niet alleen in de hoogte, maar ook de hellingshoek is te bepalen waardoor je de ballen meer stabiliteit kunt geven.

Looping

Afstelling is ook broodnodig om de looping in de baan goed werkend te krijgen. De ballen moeten er namelijk onder de juiste hoek in om keurig rond te gaan. Hier is voor mij echt veel tijd in gaan zitten.

SpaceRail-Level-1-Looping

Splitsing

Naast een looping, heeft de Level 1 SpaceRail ook een bijzondere splitsing. Dit plastic element laat ballen namelijk om de beurt een andere route door de baan kiezen. Er leuk bedacht.

SpaceRail-Level-1-Wissel

Conclusie

Op de doos staat een minimale leeftijd van 15 jaar. Dat is niet vreemd, want je moet de bouwtekening goed kunnen lezen en het geduld hebben om de baan echt goed af te kunnen stellen. Terwijl je bezig bent, merk je al snel waarom SpaceRail een enorme fanbase heeft. Het is namelijk enorm leuk om te kijken hoe je de ballen met behulp van zwaartekracht zo snel en stabiel mogelijk door de baan kunt laten rollen.

Beschikbaarheid

Spacerail Level 1 is breed verkrijgbaar in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.