Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: DJI Spark (de (niet zo) slimme mini drone)

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Klein
  • Robuust
  • A-merk afwerking
  • Eco systeem
  • Vliegt zeer stabiel
  • Gimbal voor stabiel beeld
  • HD beelden

THE BAD

  • Software niet af
  • Vertrouw niet op gesture control

DJI is hét merk wat betreft drones. Vriend en vijand zijn het er over eens dat zij met de iconische Phantom-serie de standaard hebben gezet. Zoals het Amerikaanse camera merk GoPro dat heeft gedaan met actiecamera’s, zo heeft het Chinese DJI de wereld veroverd en veranderd met hun consumenten drones. Nu is de nieuwste innovatie van DJI: de Spark. Deze betaalbare minidrone met volwassen functies moet de wereldbevolking een vonk geven om allemaal te gaan vliegen en filmen met een DJI drone. Zo gemakkelijk en betaalbaar is de DJI Spark namelijk in de ogen van de makers. Wij mochten de Spark even lenen van droneshop.nl.

Marketing

DJI gaat voor de hoofdprijs: de absolute marktleider zijn voor drones. Daarvoor innoveert en investeert het bedrijf erg veel. De prijzen moeten zo betaalbaar mogelijk zijn, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Het gevolg is een product met bescheiden marges voor de handel. Omdat de vraag zo groot is, kan DJI zich dat permitteren. Dit betekent ook dat de distributie bijna geen review samples kan lenen aan reviewers. Als reviewer moet je ‘m gewoon kopen. Ook daar heeft DJI een oplossing voor gevonden. Een aantal reviewers per continent zijn ingevlogen voor de introductie van de Spark of hebben ruim op voorhand een demo unit ontvangen. Alle reviews van deze reviewers zijn positief. Wees gewaarschuwd als men zegt dat men niet betaald is voor de review. Dit niet betekent dat de reviewer gepaaid of gebaat is met een iets positievere review dan de werkelijkheid verdient. De eerste reviews van de Spark verschijnen nu op het internet, door mensen die het product daadwerkelijk gekocht hebben. Opeens blijkt de Spark iets minder de droom drone die de reviewers van het eerste uur afschilderen. De Google algoritmes zorgen echter dat die eerste (indirect) gesponsorde reviews steeds bovenaan de zoekresultaten zitten. Zo manipuhelpt DJI het beeld dat de wereld van de Spark moet hebben:  de kleinste professionele drone die uit de hand opstijgt en zonder telefoon te bedienen is. Dit beeld is echter (nog) niet juist. Lees/bekijk vooral onze ervaringen. In ons eindoordeel zijn wij zeer positief, met wat kanttekeningen die je wel moet weten als je er 1 wilt aanschaffen.

Illegaal

De overheden moeten het gevoel hebben dat DJI er echt alles aan doet om dronevliegen geen gevaar voor de openbare orde te laten worden. Overheden in Europa, Amerika en China worden door DJI medewerkers ingelicht hoe dronevliegen geen gevaar hoeft te zijn. DJI heeft er alle belang bij om dit complex te maken voor de concurrentie. Kortom zij promoten een eco systeem waar veel in de software geregeld moet worden. Dat is duur voor concurrenten, waardoor de toetredingsdrempel op deze markt hoog wordt gehouden. De overheden, die er doorgaans niets van snappen, tonen gedrag dat ze graag naar de fabrikantadviezen luisteren, terwijl de oplossing zoveel gemakkelijker kan zijn. Het resultaat is software die steeds wil updaten en jouw drone niet laat vliegen als DJI dat wilt. Of je staat te dicht bij huizen volgens DJI of je moet een controller updaten. Wij werden bij de laatste Phantom gek van deze meldingen. Steeds werd je in het veld of op een event belemmert om direct even te vliegen. Wees dus op je hoede dat jouw DJI drone het echt alleen doet zolang DJI dat wilt. Bij de Spark kregen wij in een open veld buiten de bebouwde kom steeds meldingen dat we daar niet mochten vliegen. Erg vervelend en vooral als die meldingen tijdens het vliegen of opstijgen komen.

Uitpakken

Genoeg over hoe DJI de markt controleert. De Spark uitpakken is een feest. WOW wat een mooi product. De afwerking is werkelijk honderd procent. Nergens lijkt op bezuinigd. De ledjes, de kunstoffen, alles ademt kwaliteit. Hoe klein de Sprak ook is, je voelt direct aan het gewicht dat je hem niet per ongeluk op een hoofd wil laten landen. In de doos zitten een paar handleidingen die je echt moet raadplegen. Ook al heb je veel drone ervaring; lees de handleiding en bekijk veel filmpjes voordat je gaat vliegen. De Spark vliegt echt niet zo maar van zelf. Je moet nog steeds een protocol aan handelingen verrichten voor je kan vliegen. Is de accu geladen? Is de unit gekalibreerd? Heb ik de laatste versie van de app en firmware? Heb ik het wifi geslecteerd? Staat mijn telefoon op ‘niet storen’? Heb ik het reguliere wifi tijdelijk vergeten zodat het niet opeens mijn bediening kan overnemen? Als je ergens een stap vergeet dan vliegt de drone niet. Gelukkig is het wel allemaal makkelijker en duidelijker geworden sinds de allereerste Phantom. Wie regelmatig vliegt zal een routine ontwikkelen waardoor je spreekwoordelijk in een paar minuten in de lucht bent en kan filmen. In de verpakking zit een polystyreen doos voor de drone. Deze is prima te gebruiken, maar zal bij veelvuldig gebruik zeker slijten. De doos van de Yuneec breez zal over jaren nog steeds bescherming bieden wat de Spark doos wel kan vergeten.

Wegvliegen

De app van DJI is mooi en redelijk intuïtief. Wij blijven de Yuneec Breez app echter duidelijker vinden en ook de Xiro app voor hun drones doet niet onder voor de DJI app. Ook wij hebben tientallen filmpjes bekeken en dachten te weten hoe de Spark uit de hand wegvliegt. Nou vergeet maar wat iedereen zegt over telefoonloos vliegen. Je hebt wel degelijk jouw smartphone nodig om allereerst de drone te kalibreren. Dit is wel de snelste kalibratie die wij ooit met een drone hebben gedaan. Bij de Yuneec Breex en Xiro moet je soms oneindig rondjes draaien. Bij de DJI Spark volstaat 1 omwenteling horizontaal en 1 omwenteling verticaal en je bent 100% gekalibreerd. Super! Vervolgens is opstijgen met de Spark een fluitje van een cent met de app. De start en landt automatisch. De kans dat je fout landt en iets beschadigt is daardoor uiterst klein. Je kan natuurlijk nog steeds wel op de verkeerde plaats landen, maar daarover straks meer.
Wij konden vrij snel vliegen en de bediening op de telefoon is okay. Liever zouden we met een echte controller vliegen, maar daar moeten de kopers nog even op wachten. Filmen en fotograferen gaat prima. Wanneer we op HOME landen drukken landt de Spark niet op de plek waar deze is opgestegen, maar landt hij recht naar beneden waar hij vliegt. Dit is ons telkens overkomen en ja we drukken echt op de juiste knop. Voor een verklaring geeft DJI niet thuis. Ja je moet bij DJI niet met kritische vragen of problemen komen. Dan reageert het bedrijf gewoon niet is onze ervaring. Dat is overigens ook de reden dat we zelf zijn overgestapt op Xiro. Een bedrijf met Nederlandse ondersteuning en prima support.

In de instellingen hebben we aangegeven dat we ‘gesture control’ willen aanzetten. Vervolgens wil het maar niet lukken om de drone uit de hand te laten opstijgen noch met de hand te bedienen. Het ziet er zo cool uit in al die filmpjes. Wat blijkt? Na een paar pogingen kwamen we er achter dat je eerst in de app de bijzondere functies moet activeren en daarin de gesture control selecteren. Pas DAN werkt de instelling die je in de instellingen hebt aangegeven. Erg vreemd en zal zeker spoedig veranderen in de software. Dit is verre van intuïtief. Eenmaal ingesteld lukte het ons om de Spark uit de hand te laten opstijgen. Het vliegt echt niet weg. Je moet hem loslaten en je hand naar beneden doen. De controle met de hand werkt redelijk, maar ik zou er niet op vertrouwen. Teruglaten vliegen is niet 1 keer gelukt. Uiteindelijk landt de drone wel, maar dat is wel lullig als ie dan boven water vliegt. Op het internet staan een paar filmpjes van mensen die de Spark op de wildste plekken ‘zogenaamd voor het eerst’ uitpakken en laten vliegen. Wij geloven er geen barst van dat dit oprechte filmpjes zijn. Deze filmpjes zijn het resultaat van slimme marketing. De piloten hebben een instructie gehad van DJI en hebben kunnen proefvliegen. Vervolgens krijgen ze de drone ‘thuisgestuurd’ en tonen ze hun verrassing en het simpel het allemaal is. Als jij maanden gespaard hebt voor deze drone, volg dan ons advies; start niet overmoedig! Gewoon rustig alles lezen en bestuderen en dan de eerste meters vliegen. Raak vertrouwd met het apparaat voor je hem van een berg of flat laat vliegen. Het is een duur grapje als er iets fout gaat en bij DJI kan je alleen aankloppen voor een nieuwe aankoop.

Echt leuk

Onze kritiek gaat uit naar de PR machine van DJI die echt de kwaliteiten van de Spark overdreven simpel neerzetten. Het product is makkelijk, maar neem de tijd om het echt te leren beheersen. Beheers je de Spark, dan is het een superdrone. Alles is kwaliteit en het formaat heeft onze voorkeur. Ja hij vliegt ‘maar’ 10 minuten. Maar voor de paar shots voor onze films is dat genoeg en een extra accu past in je broekzak. Ja het beeld is geen 4K, maar de HD beelden zijn prachtig…. ook op een 4K tv. Misschien dat we uiteindelijk voor de kwaliteit zwichten en er 1 kopen. Net als de originele iPods en GoPro, heeft de Spark namelijk een ecosysteem aan accessoires en upgrade mogelijkheden. De eerste upgrade is de controller. Vervolgens zouden we de accuset lader kopen en misschien ook wel de DJI bril voor de ultieme vlieg en filmervaring. Maar wanneer er 1200 Euro op 50 meter boven in de lucht hangt, worden wij altijd zenuwachtig bij de gedachte dat er iets fout gaat. Het is en blijft dan veel geld wat je verliest. Garantie is nul-komma-nul als je met schade zit. Zelfs als dit komt door een fout in de software, zal de leverancier zeggen dat je niet kunt vliegen.

Conclusie DJI Spark

De DJI Spark is zonder twijfel de leukste drone op de markt. De marketing machine slaagt er in om het product te hypen. Als de software afdeling de foutjes er snel uit kan halen, zal het eerste succes zich niet tegen DJI keren zoals dat met de GoPro Karma is gebeurd. DJI gaat er vol in met een prachtig product. Maar wees gewaarschuwd; niet alles wat je op YouTube ziet is waar. Er zijn veel filmpjes die het verhaal vertellen wat DJI graag hoort. De werkelijkheid is dat het iets minder simpel is en dat een foutje dure gevolgen kan hebben als je hem zelf hebt betaald.

Dank aan droneshop.nl voor het lenen van de review Spark zonder enige invloed op dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.