Review: Bose QuietComfort 35 wireless headphones II

Sony leverde mij dik twintig jaar geleden de eerste noise canceling ervaring met de MDR-NC10. Eindelijk was de technologie die al langer in de cockpit werd gebruikt, ook beschikbaar voor vliegtuigpassagiers. Bose leverde al tien jaar eerder deze technologie voor piloten. Bose is zonder twijfel het A-merk voor omgevingsgeluidsreducerende hoofdtelefoons. Helaas is Bose geen merk dat gemakkelijk review exemplaren uitleent. Vandaar dat we er één gekocht hebben voor de reis naar de CES in Las Vegas. Dankzij het Europese consumentenrecht kan ie nog retour winkel 😉

Al tijden vlieg ik met de QuietComfort 15. Bose was toen de enige serieuze optie. De oplossingen van bestaande andere merken zoals Sony, Sennheiser en JVC waren gewoon veel groter en minder comfortabel. Nieuwe merken zoals Beats, Teufel etc hadden gewoon nog geen goede noisecanceling reis hoofdtelefoon. Wie veel vliegt weet compactheid en comfort extra te waarderen. De QuietComfort 15 hoofdtelefoon was plotsklaps verouderd dankzij de iPhone8 en iPoneX waarbij de hoofdtelefoonaansluiting is verdwenen. Natuurlijk is een adapter een optie, maar anno 2018??? De Sennheiser PXC550 was voor mij de openbaring qua draadloos bereik en geluidskwaliteit. Door het hele vliegtuig lopen terwijl de telefoon nog in het stoelzakje zit. De bevrijding van de draad is een grote stap.

Vliegen met hoofdtelefoon

Voor lange intercontinentale vluchten is een dutje of lange doezel onmisbaar. Een hoofdtelefoon op het oor is dan een probleem. Je kan niet naar links of rechts met je hoofd omdat dan de hoofdtelefoon tegen het hoofd drukt door de hoofdsteun van de stoel. In-ears zijn dan een goede oplossing. Maar ja dan heb je weer extra spullen om mee te zeulen en om op te letten dat je ze niet ergens vergeet. Gelukkig hebben de nieuwste vliegtuigen hoofdsteunen die met een deel omhoog kunnen, zodat ze je hoofd boven bij de kruin aan weerszijde ondersteunen. Zo fixeer je het hoofd voor een dutje en kan je de over-het-oor hoofdtelefoon ophouden. Een klein detail maar belangrijk. Een goede over-het-oor noisecancling hoofdtelefoon is immers beter voor het creëren van rust tijdens een vlucht.

Comfort en design

Bose QuietComfort 35II versus oude 15

Op de luchthaven heb ik de diverse modellen en merken vergeleken. De Sennheiser PXC550 is wat mij betreft tot op heden de meest veelzijdige hoofdtelefoon. Echter het comfort van de QuietComfort 35 II was echt net wat beter. Dat kan per hoofd verschillen, maar door de vorm van mijn schedel drukken sommige hoofdtelefoons net te veel midden bovenop mijn hoofd. Zo was de Philips  – Armin van Buuren koptelefoon, een perfect klinkende hoofdtelefoon met DJ gemak, maar ondraaglijk om langer dan een uur op te houden. De nieuwe Bose overtuigde in de winkel al op comfort. Tijdens de vluchten (inmiddels 24 uur vlieg ervaring) heeft de QuietComfort 35 II geen enkele keer gekneld of iets van onprettigs in draagcomfort laten merken.
Bose is ook erg goed om de hoofdtelefoons net weer wat kleiner te verpakken dan de concurrentie. Deels is het opties maar feitelijk is het Bose doosje erg compact. De hoofdtelefoon vouwt slim samen tot een handzaam pakketje.

Gebruik

Onze oude Bose QC15 werkte nog prima maar had wel wat nadelen. Zo moest ik altijd een extra AAA batterij bij me hebben. De hoofdtelefoon melde niet hoeveel stroom de batterij nog gaf en opeens was het dan over. Dat is anders met de QC35II. Bij het aanzetten hoor je exact hoeveel voeding de hoofdtelefoon nog heeft. Ook meldt een stem met welk apparaat de hoofdtelefoon verbonden is. De QC35II is draadloos maar wordt geleverd met 2 kabeltjes. Een micro usb kabel voor laden en een mini-jack hoofdtelefoon kabel voor bedraad luisteren. Dat kan bijvoorbeeld wanneer de accu leeg is. Je hebt dan natuurlijk ook geen noisecanceling, maar kan wel naar de passieve kwaliteiten van de hoofdtelefoon luisteren. Bose levert geen wereld adapter mee om USB te laden. Erg verstandig. Dit bespaart ruimte en onze lades puilen al uit met USB laders.
De QC35II heeft een aan/uit schakelaar op de schelp die lekker exact werkt. Zo geldt dat ook voor volume, pauzeren en kippen van nummers. Alles met knoppen die ergonomisch erg doordacht geplaatst zijn en in het donker geen enkele twijfel geven bij bediening. De QC35II heeft nog een extra knop om de mate van onderdrukking van het omgevingsgeluid in te stellen. Er zijn drie standen; hoog – laag en geen. Eigenlijk gebruik je steeds hoog. Daar heb je de hoofdtelefoon immers voor gekocht: de beste noisecanceling. Als je langer met de accu wilt doen, dan is NC uitschakelen een optie. Het geluid wordt dan ook een ietsje minder digitaal lijkt het wel.

Bellen kan met de ingebouwde microfoon. De hoofdtelefoon ondersteunt ook Siri en Google Assistant.

Geluid

Bose heeft de reputatie om erg veel digitale trucjes uit te halen met audio. Voor audiofielen is daarom Bose nog steeds een taboe. Eigenlijk onterecht in de huidige tijd. Digitale Sound Processing zit in vrijwel elk audio product en en de basis voor het noise canceling principe. Bose is meester in de toepassing van DSP. De QC15 gebruikte ik eigenlijk thuis nooit. De geluidskwaliteit was gewoon niet goed genoeg vergeleken met andere hoofdtelefoons voor gewoon gebruik. Philips, Sennheiser, Teufel, Sony en zelfs Plantronics maken gewoon betere producten om in een luie stoel van muziek te genieten. De QC15 was mijn reishoofdtelefoon. De PXC550 was de eerste noisecanceling hoofdtelefoon die ik als volwaardige huiskamer hoofdtelefoon heb kunnen waarderen. De QuietComfort 35II is ook bruikbaar in huis om echt van muziek te genieten. Bose is er in geslaagd om de kleine negatieve neveneffecten van noisecanceling bijna tot nul te reduceren. In de NC/OFF modus heb je ronduit een perfect klinkende draadloze hoofdtelefoon.

Typisch Bose

Bose is goed beschikbaar in retail, online en vooral op luchthavens. Als geen ander snapt het hoe je hoofdtelefoons verkoopt. Mijn eerste Bose hoofdtelefoon is mijn verkocht in San Francisco. In de winkel werd uitgebreid verteld hoe de producten gemaakt worden en waarom ze zo goed zijn. Hulde aan de marketing en verkoop afdeling van Bose. Ik werd als potentiële koper helemaal meegenomen in de Bose liefde. De aankoop heb ik toen uitgesteld tot een aankoop op een luchthaven in Portland waar een mega aanbieding gelede. Geen belasting en het iPhone kabeltje bijgeleverd. Het zelfde jaar was ik weer in San Francisco bij de Bose winkel langsgegaan. De verkoper verteld dat hij bij mij de koopknop had aangezet, maar dat ik m elders had gekocht. Hij reageerde on-Amerikaans. “No worries; great to hear you are now a Bose user”. Geen getreurd over een eventueel misgelopen bonus. Nee hij vertelde zelfs dat elke Bose medewerker deelt in het wereldwijde succes. Dus een investering in tijd in een klant in winkel A die bij winkel B koopt, is geen verlies voor hem, maar winst voor Bose. De QC35II blijft qua prijs echter typisch Bose. Je moet erg diep in de buidel tasten. Qua prijs blijft de PXC550 een serieus alternatief en Teufel heeft met de Real Blue NC een alternatief waarmee je 150 (!) euro bespaart.

App control

Zoals bijna alle producten tegenwoordig zit ook bij de Bose QuietComfort 35 II een app. De Bose Connect app opent met de privacy vraag. Bose krijgt toegang tot jouw gegevens. Gelukkig staat dit los van de functie ‘zoek mijn hoofdtelefoon’. Je weet dan direct waar je hem hebt laten liggen. De mate waarin je toestemt met het delen van de info is echter niet in te stellen. In toenemende mate moeten we delen van onze privacy opgeven. De fabrikant van jouw smartphone en Bose weten welke producten je hebt en dat je blijkbaar in kwaliteit bent geinteresseerd. Natuurlijk deelt Bose de gegevens niet met derden. Maar wees gewaarschuwd dat jouw online profiel in no-time is aangepast bij Google, Facebook en anderen. Door de koop van een Bose product en gebruik te maken van hun apps, ben je direct interessanter geworden voor aanbieders van andere hoogwaardige producten. Apple is één van de weinige A-merken die privacy serieus neemt. Bose zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Het privacy statement is duidelijk maar mag wat ons betreft nog specifieker de bescherming van het individu als uitgangspunt nemen.

De noodzaak van de app ontgaat ons ook helemaal. Alles wat in de app staat kan je met de telefoon en hoofdtelefoon al regelen. Verbinden, volume, NC modus etc. Enkel je hoofdtelefoon zoeken is handig. Maar onduidelijk is of dit echt ingebouwde Tile-achtige functionaliteit betreft of enkel de laatste lokatie betreft die bekend is in de telefoon. Af en toe de Bose app installeren voor firmware updates is handig. Verder zien wij geen toegevoegde waarde.

Conclusie

Bose introduceert regelmatig nieuwe modellen. Ik heb bijna tien jaar tijdens vluchten genoten van de QC15 met alle nadelen die de hoofdtelefoon wel had. Met de QC35II heeft Bose afgerekend met alle nadelen die ik aan de oude generatie heb mogen ervaren. De perfect draadloze verbinding; het goede geluid en ultieme draagcomfort maken de Bose QuietComfort 35 II een winnaar. Het prijskaartje is het enige dingetje waar je wel goed over moet nadenken.

De QuietComfort 35 II kost 380 Euro.

QuietComfort 35 wireless headphones II kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • comfort
  • geluid
  • bereik draadloos
  • accu duur
  • noise canceling
  • levensduur
  • tweede hands marktwaarde

THE BAD

  • prijs

Eén reactie

  1. Ik heb deze hoofdtelefoons gekocht op uw aanbeveling en ze zijn echt geweldig. Ik was verrast hoe goed het geluid is en hoe goed de geluiden worden onderdrukt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

QuietComfort 35 wireless headphones II kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com