Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips A5-Pro (DJ Hoofdtelefoon)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Lang snoer
  • Veel accessoires
  • Stevige scharnieren
  • Goed geluid
  • Goede bass weergave

THE BAD

Als het om DJ hoofdtelefoons gaat, zien we bij de serieuze DJ’s doorgaans merken als Pioneer, Technics en Sony. DJ’s die wat minder met geluid hebben en wat meer met mode kiezen al snel voor Beats, maar Armin… die durft. Samen met Philips ontwikkelde hij de A5-Pro, een DJ hoofdtelefoon die respect afdwingt.

Unboxing

Van een DJ hoofdtelefoon mag je qua accessoires best wat verwachten. Philips pakt dit meteen op met een lang snoer (komen we zo op terug), een verloopplug voor de verschillende audio aansluitingen en een reistasje om je A5-Pro netjes te houden terwijl je reist. Check zelf de unboxing;

Design

Philips en Armin van Buuren hebben duidelijk een eigen design gekozen voor de A5-Pro. Het logo van Philips staat niet enorm groot op de hoofdband, maar netjes en duidelijk aan de zijkanten van de hoofdband. De linker- en rechter oorschelpen zijn duidelijk gemarkeerd en die letters L en R hebben een eigen reliëf meegekregen.

De dikke aluminium scharnieren van de oorschelpen vouwen beide een andere richting op en een klein beetje in de tegenovergestelde richting. Hierdoor is de A5-Pro mooi compact op te vouwen terwijl de oorschelpen ook comfortabel in de nek kunnen liggen.

De hoofdband is uiteraard ook volledig verstelbaar. Via markeringen op de zijkant kun je jouw favoriete positie onthouden al geef ik toe dat ik daar zelf nog nooit naar heb gekeken.

De ervaring

Ik heb jarenlang op allerlei feestjes gedraaid. Daarbij gebruik ik al sinds het begin de Sony MDR-V700, een hoofdtelefoon die altijd enorm geliefd is geweest onder DJ’s. Enerzijds om haar compacte bouw, anderzijds om de geluidskwaliteit. In 17 jaar tijd is er geen enkele hoofdtelefoon geweest die deze echt heeft kunnen vervangen. Ik schrijf deze review dan ook echt als fan van de MDR-V700.

Het eerste waar ik erg blij van werd is het snoer van de A5-Pro. De hoofdtelefoon laat je zelf kiezen of je deze op het linker, of rechter ook aansluit. Een palletje op de plug zorgt ervoor dat de verbinding met de hoofdtelefoon enorm sterk is. Een erg slimme zet van Philips.

Het snoer zelf is tot aan de middel helemaal recht en kent daarna een lang gekruld deel. Deze geeft en een meter of twee aan vrije bewegingsruimte achter de draaitafel. Sluit je de A5-Pro aan op je smartphone, dan zit deze extra lengte niet in de weg. Een prima idee.

Maar dan het geluid… De A5-Pro kan een vermogen van maximaal 3.500mW aan en dit vermogen wordt over twee 50mm drivers gestuurd. De bass horen en voelen is het idee zonder afbraak te doen aan de geluidskwaliteit van de A5-Pro. Qua geluidskwaliteit weet de A5-Pro namelijk ook te verbazen. Luister je op een normaal volume, dan is de geluidsweergave vergelijkbaar met dat wat we van de Fidelio lijn van Philips kennen.

Accessoires

Dat Philips grootse plannen heeft met de A5-Pro, blijkt uit de accessoirelijn. Zo komt Philips met twee sets optionele oorkussens. Één set voor in de studio en een set voor onderweg. Daarmee kun je het niet alleen het gevoel op de oren aanpassen, maar ook de hoeveelheid omgevingsgeluid die binnen mag komen bepalen.

Philips A5-Pro Onderdelen

Ook de end caps op de A5-Pro zijn vervangbaar voor andere modellen. Philips komt mogelijk met speciale edities van de A5-Pro, maar er zijn geen plannen om deze als losse setjes te verkopen. Jammer, want zo zou je de stijl van je A5-Pro op je outfit kunnen aanpassen.

Philips-A5-Pro-Oorkussens

Iets wat ik mis in het aanbod is een snoer speciaal voor gebruik onderweg (waar wel een setje oorkussens voor is). Daarmee bedoel ik natuurlijk vooral een snoer dat voorzien is van een microfoon en afstandsbediening voor je smartphone. Dit zou wat mij betreft een fijne toevoeging zijn.

Conclusie

Ik had het niet verwacht, maar het is duidelijk. De A5-Pro die Philips met Armin van Buuren heeft ontwikkeld stuurt mijn Sony MDR-V700 na 17 jaar trouwe dienst met pensioen. Het geluid is beter, hij zit beter op mijn hoofd en is toch lekker compact. Philips is relatief onbekend op de DJ markt maar maakt met Armin van Buuren een enorm goede indruk.

3 reacties

  1. Ik gebruik deze koptelefoon nu een paar jaar en ik vind het een prachtig klinkend martelwerktuig. Wat zit dat ding na zo lang nog steeds strak op mijn hoofd, en tegen mijn oren gedrukt, het is niet vol te houden. Ook zitten er twee plaatjes (voor schroefjes) aan de binnenkant van de beugel die pijnlijk tegen de schedel drukken en enorm snel gaan irriteren. De strakheid viel me bij eerste gebruik al op, maar ik verwachtte dat er snel rek in de beugel zou komen. Dat was – in dit geval helaas – niet zol. Dus wat mij betreft vooral aanbevolen voor permanente mutsdragers.

  2. Mooi dat philips met 2 optionele kussens komt maar helaas zijn die niet meer te krijgen bij philips en zit ik met 2 versleten kussens.

    1. Inmiddels is Philips Audio een heel ander bedrijf en werkt Armin samen met JBL in plaats van Philips. Het is dan ook meer dan einde verhaal voor dit product. Maar je kunt altijd de Philips onderdelenlijn even bellen en kijken wat ze daar voor je kunnen betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.