Review: Sennheiser PXC550 draadloze noise canceling reis hoofdtelefoon

Wij hebben de afgelopen jaren een honderdtal hoofdtelefoons getest. Een groot aantal klinkt tegenwoordig ronduit goed. Vooral bij de hoofdtelefoons boven de 250 euro is het vaak meer een kwestie van smaak. Zo ook met de nieuwe PXC550 draadloze hoofdtelefoon. Hij klinkt erg zuiver. Maar deze Sennheiser heeft een aantal extra mogelijkheden die hem begerenswaardiger maakt boven de doorsnee goede hoofdtelefoon.

Sennheiser heeft een jarenlange traditie in de vervaardiging van goede hoofdtelefoons. Veel innovaties komen van dit Duitse familie bedrijf. Zelfs anno 2016 worden nog hoofdtelefoons in Duitsland gemaakt. De populaire modellen worden tegenwoordig in Azie gemaakt. De PXC550 heeft ‘made in China’ op de doos staan. Een hologram sticker moet de originaliteit van het product bevestigen. Alles ademt de kwaliteit die je van een Duits A-merk met rijke historie mag verwachten.

Kwaliteit

pxc_480_5_case_hires_cmykHet eerste wat aan de PXC550 opvalt is het geringe gewicht en het kleine formaat in opgevouwen staat. De hoofdtelefoon is voor reizigers bedoeld om gemakkelijk mee te nemen. De reistas is iets kleiner dan de Bose Quiet comfort tas. Wanneer we de hoofdtelefoon openvouwen gaat deze automatisch aan. De actieve hoofdtelefoon heeft geen aan/uit schakelaar. De schelpen in platte opgevouwen stand, schakelen de hoofd telefoon uit. Zo bespaar je gemakkelijk energie. De Plantronics Backbeat Pro gaat een stapje verder door met een sensor in de schelp de hoofdtelefoon aan/uit te schakelen. In de praktijk blijken accu en het vouwmechanisme een prima combi om langdurig de hoofdtelefoon te kunnen gebruiken. Officieel is de speelduur 30 uur. Opladen gaat met een standaard micro USB kabel. Wij hebben met zonder opladen een intercontinentale retour vlucht naar de USA met één lading kunnen spelen.

Comfort

pxc_480_3_isofront_hires_rgbv2Het draagcomfort van de PXC550 is voorbeeldig. Sennheiser heeft de afgeschuinde stand van de membranen zoals de QuietComfort van Bose. Daardoor zit het membraan dicht op het oor, zonder iets aan te raken. De ‘ over-het-oor’ schelpen sluiten perfect af en dragen zonder knellen of broeierig te worden. De Bose Quiet Comfort heeft in de praktijk het probleem dat er druk op de oren kan ontstaan bij stijgen en dalen met een vliegtuig. Daar heeft de Sennheiser geen enkel probleem mee. De draadloze verbinding met telefoon of muziekspeler werkt voorbeeldig. De moderne Bluetooth technologie garandeert goed geluid. Het bereik is fabelachtig. Wij konden door het gehele toestel lopen en de toilet bezoeken zonder dat de hoofdtelefoon de verbinding met de telefoon verliest die nog in de stoelzak zat.

Geluid

sennheiser-app-img_3988Het geluid van de PXC550 is wat je van een gesloten hoofdtelefoon hoopt te horen. Erg zuiver en transparant met een fractie dichtheid. Dit is met elke gesloten hoofdtelefoon en inherent aan het ontwerp. Sennheiser weet wel de maximale transparantie uit het gesloten ontwerp te halen. De noise-canceling technologie is één van de beste die wij gehoord hebben en in twee gradaties instelbaar. Het verschil tussen beide modi is minimaal. Alle machine en monotone omgevingsgeluiden worden grotendeels weggefilterd. Natuurlijk zijn stemmen in een kantoor omgeving nog licht hoorbaar. Met een speciale toets is het noise canceling uit te schakelen naar een modus waarbij de microfoons het middengebied van het omgevingsgeluid weergeven. Dit betekent dat je gemakkelijk even met een buur of hostess kan praten zonder de hoofdtelefoon af te nemen. Super handig en gebruiksvriendelijk. Het volume van de hoofdtelefoon is luider dan de meeste niet actieve hoofdtelefoon. Toch heeft de PXC550 een piekbescherming ingebouwd. Super handig wanneer je aangesloten bent met een kabel op het interne gleluidsysteem van een vliegtuig en de captain een mededeling doet. Verschillen in volume worden in dergelijke situaties voorkomen. Erg prettig. Bedraad speelt de hoofdtelefoon een fractie mooier maar dit zal door de meeste luisteraars niet te horen zijn. Dit zegt veel over de kwaliteit van de draadloze audioverbinding. De oorkussens zorgen dat buren niet meegenieten van de muziek. Met de PXC550 is het veilig muziek genieten in de stilte coupe.

Bediening

sennheiser-app-img_3987De bedieningsmogelijkheden van de PXC550 zijn voorbeeldig. Allereerst is veel mogelijk via de touch bediening op de rechter oorschelp. Volume, trackselectie en pauzeren zijn intuïtief en zonder haperingen met een vinger aanraking geregeld. Een knopje schakelt tussen drie verschillende equalizer instellingen. Perfect voor spraak, film en moderne muziek. Audiofielen en klassieke liefhebbers zullen meer in de neutrale modus muziek afspelen. Sennheiser levert een iOS en Android app waarmee de karakteristiek van de hoofdtelefoon is in te stellen. Helaas enkel te gebruiken met lokale muziek of een Tidal account. Wat wel handig is de mogelijkheid om de equalizer in te stellen van de 3 modi die met de fysieke knop te selecteren zijn. De gratis 90 dagen Tidal proef account kregen wij helaas niet aan de praat. Dat mag wel wat makkelijker.

Conclusie

Het zuivere geluid, de bevrijding van kabels, het compacte reisformaat en de voorbeeldige bediening maken de PXC550 tot de beste reishoofdtelefoon die we ook graag in huis en op kantoor dragen. De hoofdtelefoon klinkt dus niet allen goed maar biedt een fabelachtige allround gebruik zonder een compromis zoeker te worden. Er is duidelijk goed nagedacht aan alle aspecten waar een moderne hoofdtelefoon moet voldoen. Als er slechts één hoofdtelefoon zouden moeten kiezen, is het zonder twijfel de PXC550. Buitengewoon goed voor dagelijks muziek genieten; perfect voor op reis.

De PXC550 kost 399 Euro en wordt compleet geleverd met diverse kabels en stekkers in een reistasje.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • zuiver geluid
  • luid volume mogelijk
  • touch bediening
  • perfectie in draadloze verbinding
  • compleet geleverd

THE BAD

  • prijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.