Taxidienst Uber functioneert al jaren als prijsvechter in de taximarkt. De factor personeel lijkt nu zelfs op de tocht komen te staan. Uber heeft bij Volvo een bestelling geplaatst door 24.000 auto’s die zelf kunnen rijden.

De order wordt geplaatst op het moment dat Uber net een boete van 8,9 miljoen van de staat Colorado heeft ontvangen. De boete is gebaseerd op een slecht beleid bij het controleren van chauffeurs. Het gaat om 57 chauffeurs die voor Uber mochten werken terwijl ze een veroordeling hebben voor misdrijven en ernstige verkeersovertredingen. Daarnaast beschikte niet alle Uber chauffeurs over een rijbewijs.

In totaal zou het om 24.000 Volvo CX90 SUV’s gaan. Deze speciale uitvoeringen worden allemaal van camera’s en sensoren voorzien zodat ze zelfstandig kunnen rijden. De deal is een tweede stap in de samenwerking tussen de twee bedrijven. Uber werkt al jaren aan software voor zelfrijdende auto’s. In Pittsburg rijden inmiddels 100 autonome taxi’s rond.

Met de nieuwe deal gaat 24.000 auto’s aan de vloot toevoegen. De waarde van de opdracht ligt volgens bronnen op $1.000.000.000. De auto’s worden tussen 2019 en 2021 aan Uber geleverd. Met de deal zetten de twee bedrijven ook een belangrijke stap richting de massaproductie van zelfrijdende auto’s.

De deal kan nog grotere gevolgen hebben. Volvo is onderdeel van de Chinese gigant Geely. Deze kan de technologie ook gebruiken om de taximarkt in China te moderniseren. Daarnaast heeft Geely onlangs een techbedrijf gekocht dat werkt aan de ontwikkeling van vliegende auto’s. Ook daar zou een synergie zitten met wat Uber en Volvo samen doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.