Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Dreamled LL-100 laser licht

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • betaalbaar
  • met 1 lamp, magisch effect
  • regenwaterdicht
  • verwarmde laser

THE BAD

  • goedkope afwerking
  • erg drukke patronen
  • onduidelijk afplakken lichtsensor

Een paar jaar geleden kwamen op de CES beurs in Las Vegas het Amerikaanse bedrijf BlissLights tegen. Hun stand was feestelijk verlicht met allerlei licht producten. Het leukst was een lamp die duizenden puntjes projecteert. Het geheim is een laser. Het product hebben we meegenomen en uiteindelijk een review gegeven. Een fantastisch product met twee nadelen die de Dreamled LL-100 belooft op te lossen.

De paar tuinfeesten waar we het BlissLights Spright laserlampje neerzetten, werden direct betoverend verlicht. De Spright is een gedoe met verloop stekkers. Van USA naar EU is lastig in waterdichte stopcontacten. Een tweede exemplaar bleek alleen geschikt voor 110V en gaf direct de geest. Bovendien was het product met dik 200 Euro ronduit fors geprijsd. Onlangs werd op de redactie twee DreamLeds bezorgd. Een ander merk van een ander bedrijf, maar hetzelfde idee en erg vergelijkbaar product. Van het prijskaartje werden we direct vrolijk. Voor een paar tientjes kan nu dus de tuin of gevel feestelijk verlicht worden. De luxe versie is de LL400 en is inmiddels als ‘Goud’ getest met een score van 4,5 van 5. De budgetversie is de LL100.

Betaalbaar alternatief

De DreamLed LL-100 zit in een standaard doos. De afwerking is vergelijkbaar met andere DJ lampen uit China. Veel kunststof, een dunne stroomdraad en aan/uit schakelaar die werkt, maar niet duidelijke feedback geeft. Wanneer we de laserlamp aansluiten staat de kamer vol met honderden of duizenden lichtpuntjes. Niet in de laser kijken! Wanneer we op de knop drukken verandert de kleur. Nog een keer drukken en een ander patroon wordt op de muur getoverd. De rode en groene laser worden in diverse combinaties ingericht om puntjes en patronen weer te geven. De meeste lichtstanden zijn behoorlijk beweeglijk. Af en toe valt de lamp uit. Ergernis is het resultaat. Zou er iets zinnigs in de handleiding staan? Oeps dit is typisch een gevalletje van RTFM (read the fucking manual). De LL-100 heeft een lichtsensor die zorgt dat de lamp uitgaat bij omgevingslicht. Ja in de huiskamer komt af en toe het kunstlucht van de eettafel in de sensor en stopt de lamp. De sensor is bedoeld om de lamp continu buiten te kunnen laten staan en dat stroom bespaart wordt als het niet meer donker is. Slim, maar misschien ook onhandig. Voor een feestje in huis is het licht juist leuk op het plafond, maar moet je dus wel de lichtsensor afplakken. Dat is wel even zoeken want deze is niet duidelijk gemarkeerd. In de handleiding staat ook duidelijk vermeld dat de LL-100 een verwarmingselement heeft om de lamp ook buiten te laten staan als het vriest. De laser zal lekker op temperatuur blijven. Al met al is in twee jaar de technologie dus ver doorontwikkeld. De LL-100 heeft veel meer projectie mogelijkheden dan de Spright die wij eerder reviewden. De Nederlandse stekker zijn cruciaal voor succes. En toch missen we de magie van de Spright. Die heeft minder mogelijkheden en slechts 1 kleur. Maar de zeer trage beweging in de lampjes maken het effect meer feeëriek dan de beweeglijke en kleurrijke patronen van de LL-100. Maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk. Gelukkig zit deze langzame beweging optie wel in de iets duurdere LL400.

Conclusie

De DreamLed LL-100 maakt duidelijk dat in twee jaar het prijspunt van een uniek product snel kan zakken. De DreamLed LL-100 is een Europese versie van de Blisslights Spright met veel meer mogelijkheden, meer technologie met een Europese stekker voor een fractie van de prijs. Eigenlijk een winnaar. We missen alleen die hele saaie trage magische stand die alleen de Spright kan, maar kijk daarvoor zeker naar de ll400 die wel deze optie heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.