Gaat Google HTC kopen?

Het geruchtencircuit draait op volle toeren. HTC zit vast. De oude smartphonetak heeft moeite overeind te blijven terwijl de Vive gaming tak floreert en een beetje het gat van de smartphones moet opvullen. HTC wilt verkopen en Google zou maar zo eens een koper kunnen zijn.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Google een noodlijdend merk opkoopt. Enkele jaren geleden kocht Google al Motorola Mobility. Het liet het merk een jaartje onder haar vleugels werken om met een serie smartphones met een vrijwel kale Android versie te komen. Daarna verkocht Google haar Motorola Mobility aan Lenovo en hield een groot aantal patenten voor haarzelf om het Android platform beter te wapenen tegen concurrenten.

Als de geruchten kloppen, zou Google een vergelijkbare zet met HTC willen zetten. Echter, de markt is nogal veranderd. Destijds bracht Google in samenwerking met smartphonefabrikanten weleens een ‘eigen’ Nexus smartphone uit. Fabrikant en Google plukten daar de vruchten van. Meer dan eens was HTC hierin de partner. Daarnaast verkocht Google haar Chromecast als een stukje echt eigen hardware.

Inmiddels is alles veranderd. Google verkoopt zelf meerdere Chromecasts, een tablet (Pixel C), een multiroom speaker (Google Home) en verkoopt eigen Android smartphones (Pixel) die notabene wel door HTC worden gefabriceerd. Overigens was dat een deal waar ze bij Huawei de neus voor ophaalden, dus echt financieel interessant zal het niet zijn.

Het zou dus goed kunnen dat Google ditmaal een smartphonefabrikant inlijft om deze echt voor de eigen productie te gaan gebruiken. HTC heeft immers een enorm wereldwijd netwerk voor de verkoop en service aan smartphones. Bovendien zou HTC in staat zijn meerdere smartphones per jaar op de markt te brengen. Ook weet HTC hoe het tablets moet maken waardoor de Pixel C een opvolger kan krijgen. De overname van Motorola zorgde voor veel onvrede bij partners waardoor Google het bedrijf wel kwijt moest. Nu de Pixel producten er toch al zijn, kan het zijn dat de overname van HTC wel wordt geaccepteerd. Net als dat Microsoft nog steeds een belangrijke partner voor merken als Acer en Lenovo is terwijl Microsoft zelf ook Surface computers op de markt brengt.

Volgens deze krant in Taiwan zitten HTC en Google in de laatste fase van een overnamegesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.