Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Tijdslijn: Lenovo koopt Motorola Mobility

Lenovo start 2014 met een grote overname. De afgelopen maanden gingen de geruchten dat Lenovo interesse zou hebben om een Smartphone fabrikant over te nemen die de distributie in Amerika en Europa op orde zou hebben. BlackBerry zou de perfecte overnamekandidaat kunnen zijn, maar het werd toch Motorola Mobility.

Lenovo had al langer een eigen smartphone divisie, maar wist buiten Azië geen voet aan wal te krijgen. Met deze investering van $2.91 miljard krijgt Lenovo niet alleen het distributie netwerk waar het interesse in heeft, maar ook een iconisch merk, een enorm portfolio aan patenten en staat het een stapje dichter bij Google.

Voor de aankoop betaald Lenovo $650 miljoen aan Google. Daarnaast krijgt Google $750 miljoen aan aandelen van Lenovo. Lenovo krijgt drie jaar de tijd om de overige $1.5 miljard op tafel te leggen.

Google behoudt de Advanced Technology afdeling van Motorola. Hier werkt men onder anderen aan een modulaire smartphone. Google zal deze afdeling waarschijnlijk gebruiken om nieuwe technieken te ontwikkelen die het later weer in licentie kan geven. Ook behoudt Google een berg belangrijke patenten.

Google kocht Motorola in 2011 voor $12,5 miljard. Daarmee is de opbrengst van de verkoop van Motorola Mobility aan Lenovo natuurlijk een schijntje. Eerder al werd ook de settop box afdeling van Motorola voor $2 miljard verkocht. Daarmee heeft Google een kleine $5 miljard van de aankoopsom terug .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.