Google Koopt Motorola, Wat Zijn de Gevolgen?

Het grote nieuws van vandaag is natuurlijk de aankoop van Motorola door Google. In deze post probeer ik wat meer achtergrondinformatie te geven over wat deze aankoop voor Motorola, Google en de makers van andere Android Smartphones en tablets zal betekenen. De impact van de aankoop is namelijk niet gering.

Financiën

Maar eerst de financiën. Google koopt het tot voor kort noodleidende Motorola voor 12,5 miljard dollar. In de laatste maanden voor de verkoop, verkocht Motorola 4.4 miljoen Smartphones. Ondanks deze enorme aantallen, is dat slechts 4.1% van de markt.

Patenten

Motorola is één van de eerste bedrijven die mobiele telefoons fabriceerde. Dit heeft als logisch gevolg dat Motorola één van de grootste databases met patenten heeft. Deze zijn erg waardevol, zeker in een tijd waar de concurrenten elkaar bijna wekelijks aanklagen omdat ze patenten van elkaar schenden. Google bezat tot deze aankoop redelijk weinig patenten.

Telefoons en Tablets

Met de Xoom zette Motorola al een zeer sterk Android tablet neer en ook qua telefoons gebruikt Motorola voornamelijk Android. De kans is groot dat Motorola nu permanent als eerste de nieuwste Android versies en technieken zal verkopen. Ook nieuwe Nexus toestellen zullen (op de eerstvolgende na) uit de Motorolafabrieken komen.

Voor bedrijven als HTC, Samsung, LG en Sony Ericsson betekent deze deal dat hun leverancier (Google) nu ook de grootste concurrent wordt. Dit terwijl deze bedrijven altijd veel in Android geïnvesteerd hebben en veel risico’s hebben genomen. Deze fabrikanten zullen zeer waarschijnlijk naar andere platforms als Windows Phone en Maemo gaan kijken. Van de andere kant, zal Google deze bedrijven toch nodig hebben om Android groot te houden.

TV

Motorola maakt niet alleen telefoons en tablets. Het bedrijf is ook actief in de set-top boxen. Die kastjes die je onder je TV zet om digitale TV te ontvangen (om maar iets te noemen). Google is in Amerika druk bezig met het uitrollen van Google TV, een set-top box op basis van Android. Met Motorola koopt Google dus ook een eigen hardware platform en productielijn. Hierdoor is Google minder afhankelijk van bedrijven als Logitech die hier nu bij helpen.

Infrastructuur

Wanneer je al langer klant van UPC of het oude Betuwenet bent, heb je vast al Motorola modems in de meterkast hebben gehad. Dit is ook een succesvolle tak van het bedrijf en voor Google kan dit van zeer groot belang worden. Google bezit kocht in 2005 een gigantisch ‘black fiber’ netwerk. Een ongebruikt netwerk van voornamelijk glasvezel. Sinds 2010 sluit Google Amerikaanse instellingen en gezinnen op dit netwerk aan. Hoogstwaarschijnlijk zal Google de techniek en kennis van Motorola gebruiken om de kwaliteit van dit netwerk te verhogen.

Portofoons

Tot slot zijn er veel producten waar Motorola zich in meer of mindere mate mee bezig houdt. Zo produceert het bedrijf professionele en consumentenportofoons en heeft het in diverse markten ook DECT telefoons in de markt staan. De DECT telefoons zijn vaak van kleinere producenten die daar het Motorola merk op plakken. Dat zal voor Google niet interessant zijn en zelfs als gevaarlijk beschouwd kunnen worden omdat de kwaliteit niet altijd is wat je van het Motorola merk zal verwachten. Dat zal dus niet lang meer duren. Ook de portofoons zijn geen business waar Google echt iets aan heeft. Ook dat zal mogelijk worden afgestoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events